Stigla zima...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Re: Stigla zima!

Post od NexT »

ja ga uvek kad je ladno grejem 2x... Ne kosta me nista tih par sekundi da sacekam, a njemu moze samo da koristi... Naravno, to samo kod prvog paljenja ujutru..
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Mada je po meni bolje, za auta koji lako pale bez puno verglanja, da se zavergla odmah bez cekanja grejaca da odrade da razbije ulje, pa onda 2x grejanje. Naravno uslov je i da ukumulator bude dobar.

Mada je i ED sigurno bio nocas zgusnut, jer je bio bas velik minus, tako da je i to otezavajuca okolnost. Kad je upalio, prve 3s je bas cekicao neravnomerno, predpostavljam da je i ED doprineo tome. Tek posle te oko 3s je smirio rad.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Moj u 7 upalio iz prve, sa cca 2-3l ED u rezervoaru :D

:sreckovic: supeeeer, preporuka za ED na Avia-i, bar se nije smrzao, a naravno nisam mu sipao aditive!
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Ja na Golfu dam kontakt, sacekam da se pogase sve lampice (i grejaci) - i onda upalim auto. As simply as that! Kakve bre ovde filozofije razvijate! :siriruke:
Poslednja izmena od Texonja u 09 Feb 2012, 11:19, izmenjeno 1 put ukupno.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

http://youtu.be/A35a52jJ2W0

Samo da napomenem, jesam bio na rezervi, ali ne skroz. Sinoć kad sam se vraćao kući se upalila lampica i bilo mi je čudno sad kad sam seo da je kazaljka spala. Taman sam iskoristio da odem do pumpe, da ga malo zagrejem i ubrzo se kazaljka popela tamo gde je ostala sinoć. Iznenadilo me kako se brzo zagrejao, nisam prešao ni 2km, a kazaljka temperature je već bila na mestu koje pokazuje normalnu radnu temperaturu.

Usput sam sreo Punto i Jugo kako se pale na kablove, jedan Volvo 740 sa podignutom haubom i jedan Golf V, na E75, u kvaru.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Ja se secam kako je cale palio W123, tri puta da se ugasi grejac i onda pali, takve slicne "filozofije" oni sad ovde primenjuju, sto nije lose...
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Jutros je bilo tacno -24 c na Nikoli Tesli. Na board kompu kod komsijinog Avea je stajalo -21.

Ja sam uzo kamionski akumulator, prikacio na moj i kresno iz prve, nisam hteo da silim moj akumulator, ovo mu je treca zima. Posto vozim kratke relacije, nisam rad da eksperimentisem. Doduse nekima nije pomoglo ni to. Stilo JTD nista, moralo na kablove i vukao sam po ovom ledu jednog Pola 1.4 iz 2002 jer je car hteo na plin pa mu ni kamionski "ambulator" nije pomogao :ccc:
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

dragan napisao:
Saša napisao: Druga stvar - prebacio je na gas maltene u metar kao i ranije, no odmah se i ugasio. Upalim ponovo i nastavim dalje na benzin, rekoh - nek se još malo ugreje, no - ništa od gasa, samo pišti... Probao sam do firme (cca 7.5 km) još jedno 4-5 puta da prebacim, ali jok, neće... Smrzlo načisto. :)
sasa sto se tice gasa, malo sam virio kad su meni stelovali ( mozda nemamo isti sistem, ali je princip mozda slican ) - kod mene postoji algoritam koji prebacuje posle odredjenog vremena u zavisnosti koja je detektovana temperatura pri paljenju ( iskreno, tako je pisalo na ekranu lap topa ali nisam pitao cega temperatura, pretpostavljam tecne faze gasa )...medjutim, taj logaritam ima jednu krajnju vrednost vremena za krajnju predvidjenu temperaturu, tj postoji definisan najduzi vremenski period na kojem ce raditi na benzin...
da ne lupim, reda je 3-4-5 minuta, mogu pitati u servisu...
pretpostavljam ( posto su ovo ipak ekstremne temperature ) da je taj period bio nedovoljan da se auto dovoljno zagreje da bi radio na gas bez problema...
jutros se po radu motora osetila razlika u odnosu na -15 na kojoj je temperaturi paljen prethodnih par dana - na -15 je radio bukvalno isto kao na 0c ili u plusu - ler na 1200-1300rpm par desetina sekundi, posle toga lagano spusti na normalnih 750-800...
jutros je radio na 2000-2500rpm posle starta i dosta duze je drzao ler gas na 1100-1200...prebacio je na gas cim se kazaljka pomerila na gore, i radio j isto kao na benzin...
posle 10tak minuta rada je radio na normalnih 750rpm...
ne znam kako se nixi ponasa auto, ako ga je palio?
Sinoć sam vozao auto do nekih cca 0... Ne znam koja je bila temperatura, ali je radio isto kao i u sred leta.
Inače, meni brzo i bez problema prebacuje na plin, mada auto je uvek parkiran u garaži gde je 7-8 stepeni... Prošle zime na Zlatiboru nisam imao nikakvih problema, mada i nije bilo -20 i kusur... Sada kada malo bleji napolju, upalim, prebaci na plin sve radi isto kao i leti... Zadovoljan 100%!
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

trojanac napisao:Samo da napomenem, jesam bio na rezervi, ali ne skroz. Sinoć kad sam se vraćao kući se upalila lampica i bilo mi je čudno sad kad sam seo da je kazaljka spala.
Izvukao ti je neko malo goriva druže. Iste "simptome" sam ja imao pre par meseci. Odem uveče i naspem benzina za 1000 din i znam da se ugasila lampica od rezerve i da je kazaljka bila malo iznad "crvenog". Ujutro palim auto na ono kazaljka ode skoro na dno crvenog. Sve mi je bilo jasno, samo sam molio Boga da imam toliko benzina dok ne prebaci na gas. Neverovatno, ali spremni su da izvlače i desetak litara pa i manje... :|
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Ako si Cozmo pre nekog vremena Corolom pomagao da se upale druga dva automobila, sta ce ti kamionski aku? Ne moze paljenje, pa i na -20, da ga unisti. Ionako se dopuni posle u voznji.
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Post od Misha »

Sad sam se cuo sa tatom,kaze upalio je jutros Stilo JTD na pola kljuca. :bravo: Iznenadio me je,jer mu rade samo dva grejaca a 5 dana ga nije vozio. :ovacije: Palio ga je samo jednom (pre 3 dana) da radi malo u mestu,dok je cistio sneg.
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Gaginh0 napisao:Ja se secam kako je cale palio W123, tri puta da se ugasi grejac i onda pali, takve slicne "filozofije" oni sad ovde primenjuju, sto nije lose...
Imao sam ja automobile u kojima sam citao "Ave Maria" triput pre nego sto okrenem kljuc, ali nije pomagalo. :lol:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ma ako je sve ispravno i akumulator dobar, a gorivo kakvo treba - pali on normalno kao i da nije zima. Sve ostalo su "bajalice" i "pomagaljke" za poluispravne krševe... :mig: :smesko:
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

Jutros na -22 Megan upalio bez problema, i to sa Blek Horsom koji sam dopunjavao pre par dana :sreckovic:
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Jutros sam vozio Suzuki na -21°C. Upalio je isto kao i predhodnih dana, a na gas je prebacio posle oko 1.5 km. Inače, u njemu je fabrički akumulator Varta kapaciteta 36Ah, što mi je u početku zvučalo bedno s obzirom da je motor 1.500 ccm i 100 ks, sa klimom i svim zezalicama na struju, ali eto, četiri zime su me razuverile.

Parkiranje u Novom Sadu je daleko veći problem od vožnje. Ima raskrsnica koje imaju tri trake u jednom pravcu, za levo, pravo i desno, ali je očišćena samo srednja, npr. kod pokrajinskog SUP-a. Na sreću, nema mnogo saobraćaja i cenim da se 50% vozila nije pomerilo iz mesta kako su nastuplile padavine i hladnoće.
Odgovori