Banke - odabir, utisci...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Re: Banke - odabir, utisci...

Post od srdjanyo »

I šta je bolje?KK ili kredit? Ako je KK na koliko (limit) da je uzmem?
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Kredit. KK nikako.

ja sam uzeo kredit da zatvorim KK.
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

Meni više odgovara kreditna kartica...

Sam diktiram tempo otplate, koristim grejs period, meni vrh...
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

to sto si ti izasao iz problema sa vecom godisnjom kamatom i uskocio u problem sa manjom godisnjom kamatom i nije neko opste pravilo...

sve zavisi od konkretnog slucaja... u principu i jedno i drugi moze da se koristi a da ne bude dranje, a svako na svoj nacin moze da te zakopa, godisnje kamate na kartice su vece nego na kredite, dok sa druge strane ima vise stvari koje mozes kupiti na rate bez kamate na kreditnu karticu...
ako si ekonomski suicidalan, upucaces se i kreditom, i kreditnom karticom, i dozvoljenim minusom, svejedno :)

edit - pretece me bane...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Najskuplji je minus, pa kreditna kartica, pa onda kredit.
ben roj
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2014, 09:24

Post od ben roj »

Kredotnu karticu koristim u principu samo kada je prodaja
na rate bez kamate, obicno je to na blagajni napisano. I najcesce je to na 3 i 6 rata.
Redje koristim za odrzavanje likvidnosti, na primir kupujem nesto
kreditnom 15 u mesecu, neko snizenje a nemam dovoljnog novca za kupovinu
i zivot za naredni period, pa kada primim platu na primer 25 u mesecu
onda taj iznos uplatim na karticu. Kamata se ne obracunava ako
se zaduzenje pokrije. Tako je u konkretnom slucju za karzicu koju koristim.
Cak sta vise dug moze da se podmiri do 10 i narednom mesecu
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ogi napisao:Kreditnu karticu u zivotu da vratis neces, to je najgori bankarski proizvod koji postoji. Kamata se pripisuje glavnici,sta vise reci.
Ja sam otplatio i ugasio vise kreditnih kartica.
Jednostavno, uzimao sam ih po potrebi - namenski. Mozda sam ih koristio i malo pored namene, ali otplatio i ugasio. Trenutno imam samo jednu, u maticnoj banci. Intesine kartice na gomili mesta idu bez kamate.

Na kredit jeste niza kamata, ali je na CC nema, ukoliko se racionalno koristi, a dostupnija je svakako od kredita. To je mac sa dve ostrice i bankari nisu blesavi.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ogi napisao:Kreditnu karticu u zivotu da vratis neces, to je najgori bankarski proizvod koji postoji. Kamata se pripisuje glavnici,sta vise reci.
Zašto?

Kao sve drugo u životu ima dve strane, a samo od tebe zavisi koja će da prevagne.

Ja isključivo koristim kreditnu za plaćanje već 10 godina i možda sam 3x do sad platio neku smešnu kamatu. Služi mi za sva plaćanja, ima mali limit i ne bih se iznervirao ako je izgubim ili mi neko uzme broj. Sa druge strane čuvam debitne kartice od radoznalih očiju.

Tapatalk
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Išao sam danas u intezu da izvadim kart za internet plaćanje. Ali me interesovalo da li moze i da se primaju sredstva iz inostranstva ali bez odrzavanja. Rekao mi agent da moze da se napravi devizni racun bez odrzavanja pa da sa njim mogu da placam i primam devize. Moze li da bude odvojeno tj da mi se orvori i kartica za internet placanje ali da ne bude linkovana za taj racun. A onda kada.mi je.potrebno sam izvrsim transfer sredstava sa računa na karticu? Nisam se raspitivao mnogo jer je bila guzva.

poslato sa tapatoka koristeći komšin vajrles
Slika
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

devizni racun je svakako besplatan tako da moze.
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Pa kartica mora da bude vezana za neki racun.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Oće još jedan koji je nevezan za karticu.
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Aha, onda ok pogresno sam shvatio.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

sebekkg napisao:Išao sam danas u intezu da izvadim kart za internet plaćanje. Ali me interesovalo da li moze i da se primaju sredstva iz inostranstva ali bez odrzavanja. Rekao mi agent da moze da se napravi devizni racun bez odrzavanja pa da sa njim mogu da placam i primam devize. Moze li da bude odvojeno tj da mi se orvori i kartica za internet placanje ali da ne bude linkovana za taj racun. A onda kada.mi je.potrebno sam izvrsim transfer sredstava sa računa na karticu? Nisam se raspitivao mnogo jer je bila guzva.

poslato sa tapatoka koristeći komšin vajrles
Ja imam takvu kombinaciju. Moze samo dobro objasni na salteru sta zelis.

Uz devizni racun ne radi Mobi elektronsko bankarstvo, a verovatno i sa Online.

Ali ima neki SMS sistem koji je zamena za e banking, to su mi rekli ali jos nisam isprobao.
kod
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 19:19

Post od kod »

Ogi napisao:Ne razumem o cemu pricas ali ja sam rekao da se kod kk kamata na kraju meseca pripise glavnici sto je ako mene pitas kriminal i nije mi uopste jasno kako je to dozvoljeno. To je prvo sto otezava otplatu. Ona je dobra da je uzmes ako hoces nesto jednokratno da kupis pa je posle samo otplacujes ali cinjenica da na njoj imas slobodnih sredstava ce te uvek terati da potrosis nesto i onda ulazis u krug iz koga se tesko izlazi. Ja kao zaposleni jedne banke vec 5 godina imam kk koju sam uzeo za kupovinu netbuka i jos uvek imam duga koliko hoces iako mi je kamata mnogo manja nego za ostale. :)
sve se na kraju meseca da bi znao koliki ti je ukupni dug na kraju obracunskog perioda i ukoliko bi zeleo da ga izmiris i iznos koji se prijavljuje kreditnom birou. ukupni dug se sastoji od:
1. glavnice (realnih sredstava koje si potrosio)
2. kamate za poslednji obracunski period koja se obracunava primenom kamatne stope na glavnicu
3. naknada , ukoliko si ih imao tokom poseldnjeg obracusnkog perioda (npr. podizanje gotovine, zamena kartice / PINa itd.)

u slucaju kada bi se glavnici (stavka 1) pripisala i vec obracunata kamata iz prethodnog perioda (stavka 2) i to cinilo novu glavnicu na koju bi se primenjivala kamatna stopa, to bi bio kriminal. obracunavala bi se kamata na kamatu i zato ne moze da se pripisuje vec se kamata uvek mora platiti u punom iznosu za obracunski period.

ti si na kraju svakog obracusnkog perioda u oabvezi da platis:
1. 3 - 5% (prosek na ttrzistu) od glavnice - GLAVNICE, NE UKUPNOG DUGA
2. 100% kamate obracunate za poslednji period
3. 100% naknada, ukoliko ih je bilo.

gore navedeno cini zbir tvoje minimalne mesecne upalkte koju si u obavezi da platis. po osnovu toga, uvek placas kamatu i naknade i uvek otplacujes i deo glavnice, sto obezbedjuje i smanjenje relanog duga koji si potrosio - glavnice.

mozda ovo meni zvuci jasno ali kapiram da nekom ko se ne bavi ovom vrstom posla nije bas najjasnije. pokusah da objasnim i sa aspekta korisnika....
Odgovori