Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od nixa »

@Ivan

Ja sam se na privatnom razbijao od učenja jer sam bio motivisan da radim. Nisam se zadržavao na onome šta treba da bi položio ispit...
Ono što treba za ispit - nije dovoljno ni na državnom, a kamoli na privatnom.

99% ljudi koji imaju završen bilo kakav fax, kažu da to što rade - nisu učili na fakultetima. To je samo osnova - sve drugo je volja pojedinca da bude najbolji u tome što radi.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

nixa napisao:Fakultet kao fakultet - diploma kao diploma... UOPŠTE NIJE BITNO!
Možda za neke ekonomije i slično, za čitav niz profesija ako hoćeš da se baviš - moraš da završiš fakultet.
To ti je ono, ako hoćeš u bioskop treba ti ulaznica.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Da, ali zaista dobri majstori se odvajaju od "prosecnih" po tome sto su zavrsili neki kurs recimo kod renaulta, uglavnom negde preko.
Takav majstor kada mu dodjes zna u 95% slucajeva da resi problem iz prvog puta. A ne da ti izmenja pola auta, dok skonta sta u stvari ne valja.

Auta sve vise postaju masine kojima je potreban dobar dijagnosticar, a ne dobar mehanicar. Dobrih mehanicara imamo dosta :)

PS: informatika je specijalan slucaj, na neki nacin i medicina (mada ona je dosta inertnija, pogotovo kod nas). Ti dok zavrsis skolu, sve tamo sto si ucio je vec zastarelo :D
Ako se ne usavrsavas i ne ucis konstantno, dzaba si krecio. Na fakultetu si naucio neke osnove, i to je ok, ali kasnije moras da radis na sebi.
Uz duzno postovanje prema ostalim profesijama, koliko neko ko zavrsi istoriju/geografiju/matematiku/... mora da se cima sa stvarima iz branse i da bude stalno u toku? :)
Poslednja izmena od nikaragva u 02 Jul 2014, 13:16, izmenjeno 1 put ukupno.
nixa
Reactions:

Post od nixa »

Tako je, ali ulaznica nije dovoljna... Već ti treba i tvoja volja da gledaš i slušaš predstavu...

Ne razumem zašto neko sa RAF-a ne može da bude vrhunski programer... Kakve veze ima što je u pitanju privatni fax...

@nikaragva - pogodak u centar! Završio kurs - znači sam se interesovao da učini nešto za sebe...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

nixa napisao:Ja sam završio državnu višu, pa potom privatni fakultet i mnogo više stvari koje koristim na poslu sam naučio na privatnom.
Zasto si zavrsio privatni fakultet, a ne drzavni?
Zasto si upisivao uopste visu, a ne odmah fax?

Interesantan mi je motiv...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

@nikaragva

Nije baš tako. Po toj teoriji, ovlašćeni servisi bi trebalo da imaju najsposobniji kadar što u praksi nikako nije istina. Pored svih uslova koje imaju, većina ne može da zapamti zašta se koji alat koristi a ne nešto drugo. Oni što valjaju, brzo se osamostale a koliko je takvih, iskustva sa foruma najbolje svedoče
nixa
Reactions:

Post od nixa »

@Delija
Zato što sam u srednjoj koja se teško upisivala (sa preko 90bodova), imao slabog profesora iz matematike, gde se puno zezalo, a malo učilo...
Tada mi je to bilo super, jer sam bio klinac.

Privatni - jednostavno posle više koju sam upisao zbog gore navedenog razloga - hteo sam dalje, a jedino je privatni imao opciju sa razumnom procedurom za prebacivanje.
Poslednja izmena od nixa u 02 Jul 2014, 13:23, izmenjeno 2 puta ukupno.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Obrazovanje i školstvo

Post od Floyd »

Delija napisao:
nixa napisao:Ja sam završio državnu višu, pa potom privatni fakultet i mnogo više stvari koje koristim na poslu sam naučio na privatnom.
Zasto si zavrsio privatni fakultet, a ne drzavni?
Zasto si upisivao uopste visu, a ne odmah fax?

Interesantan mi je motiv...
Verovatno jer je čoveka zanimalo da programira u praksi a ne na papiru kod nekog sredovečnog čikice koji za Pentium kaže 586 :kezo:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

nixa napisao:@nikaragva - pogodak u centar! Završio kurs - znači sam se interesovao da učini nešto za sebe...
Ne nego znači da nam je školstvo otišlo do đavola.
Mehaničar ne zna kako da dijagnostikuje kvar, pravnik ne vidi tužbu, presudu... Jebeš takve škole ko god da je vlasnik.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

nuk napisao:@nikaragva

Nije baš tako. Po toj teoriji, ovlašćeni servisi bi trebalo da imaju najsposobniji kadar što u praksi nikako nije istina. Pored svih uslova koje imaju, većina ne može da zapamti zašta se koji alat koristi a ne nešto drugo. Oni što valjaju, brzo se osamostale a koliko je takvih, iskustva sa foruma najbolje svedoče
Pa sam si sebi odgovorio. Zamisli da su svi koji su otisli iz ovl. servisa ostali u tim servisima? :)
Jbg. imali su prakticno dzabe skolovanje, platu za to vreme, praksu. Posle su otvorili svoj servis i izuvaju.
nixa
Reactions:

Post od nixa »

Tako je - celo školstvo je sranje. Jako je malo svetlih primera. Zato mi i ide na zivac priča privatni su smehotres - drzavni su vrh. U ovoj drzavi sve sto ima veze sa drzavom nije vrh.

Sve je volja pojedinca da se izdigne dovoljno visoko da proda svoje znanje.
Poslednja izmena od nixa u 02 Jul 2014, 13:27, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

@Floyd
Ja takvog cikicu na racunarskom smeru (pri elektrotehnici) na FTN-u nisam imao :)
A i "programiranje" na papiru (ako se dobro secam jednom sam imao nesto slicno) nije uopste bez smisla...

@nixa
Razumem donekle, ali to je skoro pa klasicna linija manjeg otpora...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Sad ispade da na privatnim možeš da učiš ako hoćeš(klasična priča ljudi s privatnih), a na državnom ako je loš profesor onda ne možeš da učiš.
nixa
Reactions:

Post od nixa »

@delija

To je moja greska u koracima - koja je proistekla iz toga sto mi je u srednjoj najjaci profa bio onaj gde je bilo zezanje...Sa tim znanjem matematike nisam mogao da upisem fakultet koji mi je bio zelja.

p.s. posle sam istu tu matematiku drzao lab vezbe na drzavnoj visoj skoli...
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Re: Одг: Obrazovanje i školstvo

Post od Ivan »

Ma drzavni je za budale, a privatni za one koji su zeljni znanja :kezo:

Svako opravdava svoj izbor, a tema se pretvara u dizlo vs benzin :)

Послато са GT-I8190 користећи Тапаток 2
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Odgovori