TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od nidza »

Dobro pamtiš plazmu, bog da joj dušu prosti, ima neki pozadinski šum poput starih CRT i crna je primetno bolja na OLED. Pusti neki autosport, tenis, to me najviše zanima posle plazme. Pomno ću da pratim razvoj utisaka, tj. pretpostavljam da tek trebaju da se slegnu i mane da isplivavaju polagnao.

Šteta što si gledao plazmu koja treperi, to se dešava kad se ne gađa frekvencija izvora i plazme. Kad se pogode (tj. adekvatno podesiš izvor) slika je "kao slika", tj. možeš normalno da je koristiš kao ekran računara. Zanimljivo da se mnogi žale na treperenje, to uopšte nije odlika plazme, nego prosto loša konfiguracija.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Kako izgleda kablovska?

:D
Boringly average, but also perfect for school run mums
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Laki, drzi stalno upaljen tv, pa kada nestane struje ili iakoci osigurac i nesto slicno, nece da rikne, jer ne radi kalibraciju :D

Sent from the 7th edge of the 3rd World.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

@Laki
Ne delujes mi previse odusevljeno.
Ocigledno je plazma vec dovoljno dobra.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Samo se ti tesi i lazi, mozda vremenom i poverujes :kezo:
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

O cemu ti?
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Pa sto je skup oled kod nas, a pricao si da hoces da uzmes, pa se zezam da se sada ubedjujes da ti je plazma ipak super :)

Sent from the 7th edge of the 3rd World.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

nidza napisao:Dobro pamtiš plazmu, bog da joj dušu prosti, ima neki pozadinski šum poput starih CRT i crna je primetno bolja na OLED. Pusti neki autosport, tenis, to me najviše zanima posle plazme. Pomno ću da pratim razvoj utisaka, tj. pretpostavljam da tek trebaju da se slegnu i mane da isplivavaju polagnao.

Šteta što si gledao plazmu koja treperi, to se dešava kad se ne gađa frekvencija izvora i plazme. Kad se pogode (tj. adekvatno podesiš izvor) slika je "kao slika", tj. možeš normalno da je koristiš kao ekran računara. Zanimljivo da se mnogi žale na treperenje, to uopšte nije odlika plazme, nego prosto loša konfiguracija.
OK je bilo sve podeseno, nije ona treperela u smislu da nesto nije u redu vec je u pitanju nacin na koji plazma radi, jednostavno karakteristika tehnologije. Ovo neki ljudi manje neki vise primecuju, ja jako primecujem treperenje tako da bi meni bilo apsolutno nemoguce koristiti kao monitor.
Delija napisao:@Laki
Ne delujes mi previse odusevljeno.
Ocigledno je plazma vec dovoljno dobra.
Pa sta znam, plazma je vec super to je tacno. Kod tako dobrih televizora vise je stvar u podesavanju, evo ja upravo ne mogu da se dogovorim sam sa sobom kako hocu da ga podesim, kakve boje podesiti, koji mod koristiti...

S druge strane upravo gledam fuzbal, HD prenos neke kvalifikacije za ligu sampinjna, ebo te kakva slika, primetno je bolje od plazme. Pokretna slika je isto fantsticna.
Ima tu malo i do navike, treba se prilagoditi na sliku, npr sad sam smanjio kontrast, iako je lgocno da je veci kontrast bolji, prosto je neobicno i odvlaci paznju. Sto se mene tice definitivno je max osvetljaj najveca mana ovog TV-a, evo sad ga drzim na 100. Skontao sam i kako u preporucenim podesavanjima mnogi drze oko 50, pa jednostavno nije linearna skala, nije 50 mnogo tamnije od 90.

Sto se izgleda tice, sam stari TV je nekako delovao kao ozbiljnija masinerija, ozbiljnije, kvalitetnije, ebi ga LG...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Da li si ovo upravo napisao da ti treperi 600Hz?
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

nidzo, poznata je stvar da plazma ima blago treperenje i da nije dobra za staticnu sliku, ne znam zasto ali ni 600Hz ne resava stvar, verovatno treba ici duboko u ponasanje plazme da se shvati zasto je tako.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

I kod drugara led treperi na tom vestackom osvezenju, ali je jos i manje, 200Hz, mislim.
Opet, moze da se podesi da toga nema, tako sto se iskljuci taj kao dinamicni mod.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Tehnički treperi, istina, ali mnogo je to ispred CRT, sa kojim tolike godine nije bilo problema za naše oči. Otprilike preko 85Hz i na CRT je slika bila kao zakucana.

Čelendžujem Lakija. Sad ne sme da prizna da mu je plazma bila pogrešno podešena sve ove godine. :D

Zbog burn in nije pogodna kao monitor, tako da je deo konstatacije ipak tačan.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Nijje bila pogresno podesena, jedino mozda ne koristim pravi izraz i to se ne zive treperenje.
Jednostavno staticna slika mi nije "postojana" na plazmi, vec se stalno nesto migolji i "prigusena" je. Ja to pripisujem tome sto plazma ne radi na principu sample and hold, ali mozda nije to uzrok.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Pomera pixele kao zaštitu za burn in.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Plazmu sam gledao samo u radnjama, ali sam primetio to treperenje. To nije ono treperenje celoj ekrana kao nekad davno na CRTu, već kao da se smenjuju pikseli različitih nijansi da bi se dobila neka treća nijansa između. Kao da sama plazma ima tipa 18-bitnu paletu, pa ostatak dobijaju temporalnim diteringom.
Odgovori