Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Re: Dobro veče

Post od passenger »

Ma duboko je to od drugarice, mora kitom da se popuni. Videcemo kad pogledam bolje.
Posle farbanje mora
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

ikac2000 napisao:Danas u Kelnu 39 stepeni, a normalno leto je sa 25 do 26 stepeni. Ljudi nisu navikli na tako nesto.

Kazu da je u NL bilo jos gore.

Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk
U Eindhoven-u bilo 40C najveća izmerena temperatura ikada :) Jeza srećom nisam bio blizu.. A u NL normalno leto 23-24C sa mnogo kiše - a to ih i najviše brine.. Suva zemlja menja fizičke karakteristike pošto je kod njih većinski sastav zemlje pesak..

Verstuurd vanaf mijn H3113 met Tapatalk

Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Bar će turizam da se proširi

Iduce godine u Amsterdamu okupljanje ljudi iz celog sveta, kao u Puli prosli mesec. Trajace mesec dana, bice par hiljada stranaca. Već sada su hosteli sa 12 soba tipa 100 eura noć
Je l iznajmljuješ kombičak? :aneces:
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Iduće godine kiša nonstop :)
Mares
Reactions:
Pridružio se: 13 Avg 2012, 19:44

Post od Mares »

Potreban mi je neko ko se iole razume oko struje u smislu amepra, voltaze, vataze i slicno.

Naime, na vikendici imam solarne panele jacine 300w (2 panela po 150w), kontroler 30A, inverter sinus 1000w i bateriju 110Ah na 12v.

Ne mogu da skontam kako da izracunam kapacitet baterije tj. koliko dugo vremenski ona moze da gura pri odredjenom opterecenju, i koliko brzo se moze napuniti preko solarnih panela? Ne mogu nikako da se skontam sa tim amperima, watima i slicno.... znam samo da se vati racunaju po principu amepri x voltaza, ali i dalje ne mogu neku logiku da sastavim jer me buni sistem koji je sa jedne strane 12v a sa druge 220v (ili 230?)

Znaci, imam dva panela od po 150w (jacina struje 8 ampera, nisam u ovaj podatak 100% siguran ali tu je negde). Sta mi znaci u ovom slucaju wati a sta amperi za punjenje baterije? Malo plastican primer da dam, ako je baterija 110Ah i treba da se napuni od nule, oba panela daju 2 x 8A = 16A , da li onda prostim deljenjem kapaciteta baterije i struje od panela dobijam koliko je sati potrebno da se baterija napuni od nule do vrha tj. 110Ah / 16A = 6.8h?

Inace sistem je podesen da se baterija ne prazni do kraja vec kada napon padne na 10.7v kontroler automatski prekida struju. Takodje, kada napon baterije padne na 10.7v na koliko je ona istrosena, tj. koliko ampera jos ima u sebi? Ako se dobro secam, ljudi koji su mi ovo sve montirali su mi rekli da je najbolje prazniti bateriju do nekih 40-50% njenog kapaciteta kako bi joj se odrzao sto duzi zivotni vek, sto znaci da naraspolaganju imam nekih 60Ah (znaci u njoj ostane jos nekih 50Ah kao donja reyervna ispod koje ne bi trebao da je praznim). E sad u mom slucaju, ako ja zapravo koristim 60Ah od raspolozivih 110Ah, i ako mi paneli guraju struju 16A, da li to znaci da mi se baterija napuni sa tih 60Ah za cca 4h?

Sa druge strane, nije mi jasno sta mi predstavlja u svemu tome jacina panela tj. tih 2 x 150w?

Sto se tice baterije, kako da izracunam njen kapacitet, tj. da li mi tih 60Ah na raspolaganju isto sto i 720w (12v x 60Ah)?

Ovo sve sto sam pricao je strana sistema koji radi na 12v, e sad bi se okrenuo na drugu stranu, od invertera pa na potrosace gde je struja 220v (ili 230, kako to da znam?).

Ako imam potrosace koji trose ukupno 100w (frizider + par sijalica), da li to znaci da cu ja onih 720w baterije potrositi za 7,2 sata (720w / 100w)? Kako da izracunam koliko ce mi vremenski drzati baterija ako sistem opteretim sa potrosacima od npr. 100w, ili 200w, ili 300w, ili npr. 1000W (toliko mogu da opteretim inverter)?

A opet, ako merim u amperima, i imam na raspolaganju 60Ah, ako mi potrosaci trose 100w, to je u amperima 100w / 220v = 0,45ampera jel? Onda mu dodje da tih 60Ah se potrosi za 133 sata sto mi je opet nesto nerealno ako poredim sa potrosnjom koju sam racunao u watima? :ludilo:

Gubim se u celom tom sklopu oko racunjanja kapaciteta, brzine punjenja i praznjenja, potrosnje struje itd... pa ako je neko ko se razume u ovo voljan da mi objasni bio bih mu zahvalan...

Sve ovo sto sam napisao i meni zvuci zbunjujuce ali sam stvarno laik za ove stvari i nista ne kontam :D
Korisnikov avatar
bookmaker
Pobednik Garaža - Classic lige
Reactions:
Pridružio se: 09 Maj 2019, 02:34
Garaža: Ford Fiesta 1.1 70ks 2019.

Dobro veče

Post od bookmaker »

Vatima se meri snaga - W

Amperima se meri jačina struje - A, to si već i sam "ubo". :)

Voltaža ne postoji, to je napon struje i meri se u voltima - V. To što naši kažu "voltaža" je sleng, neki bi rekli, a ja bolje da ne iznosim svoj stav o tome. :D

Za "vatažu" sam sad prvi put čuo, dobro je da nisi pomenu i hercažu. :)

Fizika iz osnovne škole.

"Kapacitet baterija se izražava u Ah - amper-satima", nešto više o tome, mrzi me da tražim, na plaži sam :), pa ti kačim prvi link:

http://www.fot-o-grafiti.hr/novosti/teh ... ni-pojmovi

"Najvažnija stvar koju trebate znati: kilovat - jedinica za mjerenje snage, i kilovat po satu - energija" :

https://elekctricia.ru/bs/electrical-en ... -per-hour/

Itd.

Može da se izračuna potrošnja ali nikako tako precizno i punjenje baterije jer se radi o solarnom panelu, na koji utiču razni faktori (oblačnost, ugao pod kojim je postavljen, da li je pokretan, a kod tebe verovatno nije ...). To je primena par obrazaca, nađi nekog klinca koji je 8. razred, a da mu dobro ide fizika i ima sve to da ti sračuna. :)

Recimo da su ti oni dali podatke za idealne uslove, po nekom njihovom proračunu. U stvarnosti to nikada nije tako.
Mares
Reactions:

Post od Mares »

Nije mi jasna snaga (w) i jacina struje (A) kod panela za punjenje baterije (ciji se kapacitet meri u Ah).

Teoretski, ako paneli salju 16A (2 x 8A) u bateriju, kakvu ulogu igra tih 300w od panela?

Ne kontam u kakvoj su sprezi snaga i jacina struje?
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Kladim se da ovde postoji osoba koja ce to da ti neobjasni u kilometaraskom postu.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Snaga panela je max 150W (kad je osunčan max).
Ako radi sa približno pola snage (72 W), i daje ti npr struju jačine 6A, trebaće ti 10 sati da napuniš bateriju kako si hteo.
Ako sam ja dobro razumeo šta te muči.
Mares
Reactions:

Post od Mares »

Ahaaaa...znaci od snage panela zavisi koju ce on amperazu da salje...e to nisam znao, to me je zanimalo, njihov odnos.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Darko napisao: 25 Jul 2019, 14:25 Kladim se da ovde postoji osoba koja ce to da ti neobjasni u kilometaraskom postu.
:rofl:
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

pratite li na Instagramu pungasshop?

Ljudi prolaze kroz crveno, voze sa zadnjeg sedišta, voze 200+ magistralom samo da bi poslali njima video i da ovi okače na profil.
Ok ovi na autoputu u Nemačkoj nema limita, ali ima puno klipova sa 200 kmh magistrali ili našim autoputem.
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

Cuo sam za njih da su prethodni vikend bili na miseluku u sklopu neke humanitarne akcije, skupljala se lova za neko dete.
Prodavali su svoje brendirane kackete, priveske i slicno, kada se vece zavrsilo pobrisali su sve slike i storije sa ig vezano za tu akciju i nikom nisu rekli ni koliko su love skupili ni da li su uplatili...
Ako je to zaista istina onda nemam komentar...
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Da li je kaznjivo kada lice zaposleno u nekoj random firmi vozi sluzbeni teretni kombi od neke druge firme? Da li je to uopste neki prekrsaj ako kod sebe nema nikako ovlascenje ili slicno?
Korisnikov avatar
vitezkoja
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2012, 21:17
Garaža: w202 C200 KOMPRESSOR

Post od vitezkoja »

ChobbyNS napisao:Cuo sam za njih da su prethodni vikend bili na miseluku u sklopu neke humanitarne akcije, skupljala se lova za neko dete.
Prodavali su svoje brendirane kackete, priveske i slicno, kada se vece zavrsilo pobrisali su sve slike i storije sa ig vezano za tu akciju i nikom nisu rekli ni koliko su love skupili ni da li su uplatili...
Ako je to zaista istina onda nemam komentar...
Mislim da su skupili 92.000 dinara, ako se ne varam bili su zajedno sa krbuljom stil

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Odgovori