Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Re: Dobro veče

Post od superboss »

Mares napisao: 25 Jul 2019, 14:19 Nije mi jasna snaga (w) i jacina struje (A) kod panela za punjenje baterije (ciji se kapacitet meri u Ah).

Teoretski, ako paneli salju 16A (2 x 8A) u bateriju, kakvu ulogu igra tih 300w od panela?

Ne kontam u kakvoj su sprezi snaga i jacina struje?
Danas sam to radio na kursu, poslaću ti sutra jednačinu koja sve povezuje i odmah možeš da izračunaš vreme punjenja, pražnjenja itd

A P(energija u W) ti je jednaka V(V) x I(A).Energija dobijena je direktno proporcionalna proizvodu napona i struje. Tj u slučaju solarnog panela kako energija opada, tako opadaju i ovo dvoje.

Mada, u tvom slučaju tebe više interesuje šta dobijaš na iverteru. Ne pune tebi paneli akumulator direktno(ili možda grešim?)

P. S: Vreme punjenja baterije i ostalo. Eng jbg
https://www.electricaltechnology.org/20 ... a-for.html
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Bookmaker, slažem se tvojim odgovorom na pitanje koje je postavio Mares, ali bih hteo da dodam/ispravim par stvari u vezi sa jedinicama mere i terminologijom:

bookmaker napisao: 25 Jul 2019, 14:00 Voltaža ne postoji, to je napon struje i meri se u voltima - V. To što naši kažu "voltaža" je sleng, neki bi rekli, a ja bolje da ne iznosim svoj stav o tome. :D
Meni je "voltaža" takođe neprirodan pojam, a potiče iz engleskog jezika (voltage). Ušao je u upotrebu otprilike posle 2. svetskog rata, a do tada se u anglo-američkoj stručnoj i naučnoj literaturi koristio ispravan pojam "tension" (bukvalno: napon). Bilo kako bilo, oni sada govore isključivo "voltage", a na nama je da u svom jeziku koristimo reč koja je u njemu ispravna.

Inače, i pojam "napon struje" je pogrešan i nema fizičko značenje (mada ga možemo čuti na TV-u i pročitati u novinama). Napon je napon, a struja je struja (kada se kaže samo "struja" misli se na jačinu struje). To su različite fizičke veličine, koje mogu postojati nezavisno jedna od druge. Ako nije jasno na koje se fizičke veličine misli, može se reći "električni napon" i "električna struja".

bookmaker napisao: 25 Jul 2019, 14:00 "Najvažnija stvar koju trebate znati: kilovat - jedinica za mjerenje snage, i kilovat po satu - energija" :
proračunu. U stvarnosti to nikada nije tako.
I na ovom hrvatskom sajtu se potkrala greška: (jedna od) jedinica za energiju je kilovat puta sat, skraćeno kilovat sat, a ne kilovat po satu (što bi značilo kilovat podeljeno sa sat).
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

passenger napisao: 24 Jul 2019, 22:32 U CH 36 stepeni, sutra još gore. Ja s posla direktno na bazene već danima tako. Sve do 20h ostajem.

Drugarica zeznula ogrebala felgu. Pitanje je da l mogu da sredim to, mora se kituje

Slika

Slika
danas ulubila limariju negde.

Ni 5 dana nema auto. Kako je krenula, do idućeg meseca će ostane motor samo.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Boli je uvo

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Sad ces i limar da postanes ;)

Sent from my Blaumi Note 5 using Tapatalk

Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

snork napisao: 26 Jul 2019, 18:09
Inače, i pojam "napon struje" je pogrešan i nema fizičko značenje (mada ga možemo čuti na TV-u i pročitati u novinama). Napon je napon, a struja je struja (kada se kaže samo "struja" misli se na jačinu struje). To su različite fizičke veličine, koje mogu postojati nezavisno jedna od druge. Ako nije jasno na koje se fizičke veličine misli, može se reći "električni napon" i "električna struja".
Struja ili current je odomaćen izraz za protok električne energije(a možda se može reći i elektriciteta).

Naravno, lakše je reći struja.

Inače naša reč napon prilično dobro objašnjava "voltažu" samu po sebi.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
bookmaker
Pobednik Garaža - Classic lige
Reactions:
Pridružio se: 09 Maj 2019, 02:34
Garaža: Ford Fiesta 1.1 70ks 2019.

Dobro veče

Post od bookmaker »

@snork: to je to. Ne bih imao šta da dodam. Hvala za ispravke :)

Meni je još od studija mašinstva napon, predmeti vezani za mehaniku, ostao kao posebna stavka koja se proračunava za različite delove i sklopove, pa mi je stoga ostalo da kad govorimo o struji obično naglasimo to napon struje.

Edit: Ne mogu da "ubodem" link ka Wikipedia. Nešto neće da ga ispravno prikaže. Lako se izgugla: Napon + Mehanika.
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Послато са Redmi Note 4 помоћу Тапатока

ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Juce me je drugar provozao Espace-om, koji je totalno u fulu napucan opremom, na primer masaza u sedistima, siber sa panoramom, digitalije, sve u kozi, head up... Kaze da sve sto je moglo da se ubaci je ubaceno...Cena je iznad 50k eura.

Jos jednom sam video koliko dodatna oprema menja dozivljaj auta.

Plus za porodicni auto, prostor je nestvaran.

Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Taj espace je vanzemaljski kad se napuca za tu klasu. Slicno kao lancia phedra nekad. Ono je isto bio porodicni mlaznjak.

To si u pravu za opremu ako to prati i korektna motorizacija. Najgore kad je full sa osnovnim motorom. Npr a3 1.0 tsi s line sa svim i svacim.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

blaugrana napisao: 26 Jul 2019, 22:06 Sad ces i limar da postanes ;)
Nemam uslove, al mogu da pogledam :)

Idemo u sredu u AT tu preko granice da vidimo u jednom dobrom servisu za sredjivanje ovakvih stvari.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

ikac2000 napisao: 27 Jul 2019, 08:59 Juce me je drugar provozao Espace-om, koji je totalno u fulu napucan opremom, na primer masaza u sedistima, siber sa panoramom, digitalije, sve u kozi, head up... Kaze da sve sto je moglo da se ubaci je ubaceno...Cena je iznad 50k eura.

Jos jednom sam video koliko dodatna oprema menja dozivljaj auta.

Plus za porodicni auto, prostor je nestvaran.

Daj još utisaka :)
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Masiralo me sediste, koza na kozu, ventilacija sedista, i lizing rata ALDa oko 1200 evra mesecno :-)

Hipnotisuce... Motor nisam ni primetio, ali verujem da je dovoljan :-)

Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

live cam blizu mene:

Slika
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Gde mogu da kupim neku samolepljivi traku / tkaninu /sundjer sa jedne strane koji bih mogao da zalepim po obodu na koji naleze tapacirung vrata da bih onda tapacirung vratio preko?

Da li ima neko ko bi to uradio za pare? Mozda neko ko radi dampiranje?
Odgovori