Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)

Post od Bax »

ftj napisao:http://www.autoexpress.co.uk/car-news/3 ... mmer-tyres

Bilo je i boljih testova al pogledaj ovaj klip od 2:40 gde pokazuju kolika je razlika i to na 6' celzijusa a ta razlika se dramatično povećava na recimo -10.

@bax

pa daj da vidimo onda?? Ispadosmo onda svi ovde magarci što vozimo zimske gume.
Evo, vec vise puta kaceno u ovoj temi:

viewtopic.php?f=14&t=216&p=89963&hilit=sava#p89963

Ja to ne propagiram, samo prenosim sta drugi pisu, a pisanja su razlicita...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Bax napisao:Pa ponasao se super po snegu, ali po suvom je bio jaaako los.
Slajfovao je i na najmanje turiranje, ali mi se dva puta desilo da nisam uspeo da zakocim na semaforu, vec sam uleteo u raskrsnicu....

pa ti kupi normalnu zimsku gumu, pa ni auto od 1500kg i 170 konja nece proklizavati...
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Kakve sad ovo veze ima, sa onim sto je iznad pisano?
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Iz onih tekstova sam zaključio da su nankang, eskimo s3 i wintera lošiji po suvom i kiši od letnjih. Istina slabo ima tih klasičnih testova po suvom i kiši ali te koje sam ja viđao su uvek govorili u korist zimskih.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Pa koliko se secam, Punto ima 60ak konja, pa mi je malo nelogicno da kvalitetna guma ne moze na njemu da obezbedi normalan start. A isto tako ima i 1000kg, pa joj je mnogo laksi posao pri zaustavljanju nego gumi na auto od 1500+ kg.

A, ako recimo Dunlop ili GY obezbede normalan polazak za auto od 150 konja, i ne pali ABS pri kocenju, onda je do modela gume, a ne do zimskih guma generalno. Dakle, kupis bolju gumu, pa nemas problema, a ne ubedjujes sve na osnovu Wintere da je zimska guma zvaka za ludaka :)
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

ftj napisao:Iz onih tekstova sam zaključio da su nankang, eskimo s3 i wintera lošiji po suvom i kiši od letnjih. Istina slabo ima tih klasičnih testova po suvom i kiši ali te koje sam ja viđao su uvek govorili u korist zimskih.
Ok, mada te testove nisam stavio sa ciljem da opljiujem zimske gume, vec da pokazu da je teza da se letnja guma dezintegrise na 7 stepeni pod znakom pitanja, bar sto se mene tice.
Poslednja izmena od Bax u 18 Nov 2012, 14:10, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

NexT napisao:Pa koliko se secam, Punto ima 60ak konja, pa mi je malo nelogicno da kvalitetna guma ne moze na njemu da obezbedi normalan start. A isto tako ima i 1000kg, pa joj je mnogo laksi posao pri zaustavljanju nego gumi na auto od 1500+ kg.

A, ako recimo Dunlop ili GY obezbede normalan polazak za auto od 150 konja, i ne pali ABS pri kocenju, onda je do modela gume, a ne do zimskih guma generalno. Dakle, kupis bolju gumu, pa nemas problema, a ne ubedjujes sve na osnovu Wintere da je zimska guma zvaka za ludaka :)
A kad sam spominjao da ne moze te (Dulop, Gy..) gume da mu obezbede normalan polazak?
I gde pominjem da je zimska guma zvaka za ludaka, i koga ja ubedjujem u bilo sta?
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Jedno laicko pitanje. Na koji pritisak se duvaju zimske gume u odnosu na letnje? Dali treba da bude isti pritisak ili nesto veci ili manji? Ja letnje gume duvam prednje na 2,2 zadnje na 2,1 tako mi pise u katalogu zimske drzim na istom pritisku. Dali treba pojacati malo pritisak ili ostaviti tako?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

maniaxxx napisao: A istina je i da zavisi od guma i pre svega od asfalta, a kakav asfalt imate u Srbiji nisam baš upoznat u detalje...
A sta mislis, neki specijalni izmisljen....

Nije problem u asfaltu nego sto 5 meseci nema asfalta vec vode, snega, leda, bljuzgavice, lisca, i svega ostaloga na dodiru gume sa putem sto zahteva meksu gumu sa boljim prijanjanjem za klizavu povrsinu podloge.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

0.2-0.3 više nego letnje.

Tapatalk HD
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

ljubitelj napisao:
maniaxxx napisao: A istina je i da zavisi od guma i pre svega od asfalta, a kakav asfalt imate u Srbiji nisam baš upoznat u detalje...
A sta mislis, neki specijalni izmisljen....

Nije problem u asfaltu nego sto 5 meseci nema asfalta vec vode, snega, leda, bljuzgavice, lisca, i svega ostaloga na dodiru gume sa putem sto zahteva meksu gumu sa boljim prijanjanjem za klizavu povrsinu podloge.

Pa i asfalt je različit od puta do puta....nekde sam pročitao teste kakvo prijanjanje imaju asfalti po gradovima u evropi, znam, da je bila Ljubljana katastrofalna...
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

nidza napisao:0.2-0.3 više nego letnje.

Tapatalk HD
Ne znam po kom to pravilu?

Ni u jednom jedinom uputstvu za auto nisam nasao takav podatak, niti pise na zimskim gumama...

Na svim kolima i letnje i zimske duvam na fabricki preporucen prisak za odredjeni auto i dimenziju.
Korisnikov avatar
vlajko
Reactions:
Pridružio se: 15 Mar 2012, 11:59
Garaža: Honda Civic 1.4

Post od vlajko »

I ja sam se zainteresovao pa nađoh ovu preporuku Nokian-a da se duvaju 0,2 bar-a više od preporuke koja važi za letnje (strana 4)

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Pise u Fiatovim uputstvima da zimulje idu 0,2 bara vise...

Sent from my Commodore 128
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Bax napisao:
NexT napisao:Pa koliko se secam, Punto ima 60ak konja, pa mi je malo nelogicno da kvalitetna guma ne moze na njemu da obezbedi normalan start. A isto tako ima i 1000kg, pa joj je mnogo laksi posao pri zaustavljanju nego gumi na auto od 1500+ kg.

A kad sam spominjao da ne moze te (Dulop, Gy..) gume da mu obezbede normalan polazak?
I gde pominjem da je zimska guma zvaka za ludaka, i koga ja ubedjujem u bilo sta?

Nikoga direkt ne ubedjujes, ali konstantno tvoji postovi sadrze testove i klipove gde su letnje gume iste ili losije od zimskih... Secam se i price da Firestone ide isto kao zimska guma itd...

Sto se tice pritiska, meni i kod vulkanizera duvaju isto kao letnje. Bas su me pitali za Merc na koji pritisak da duvaju i nisu nista pominjali drugacije za zimske.... Ne znam ni zasto bi bilo, kad je dimenzija ista...
Odgovori