Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od nixa »

Uroš S. napisao:Sad ispade da na privatnim možeš da učiš ako hoćeš(klasična priča ljudi s privatnih), a na državnom ako je loš profesor onda ne možeš da učiš.
Klasična priča ljudi sa državnih - sve je na privatnom lakše :)

Ako ti na državnom trošiš 10h dnevno na stvari koje ti u praksi ne trebaju - onda je to loše. Ako gde god radiš par sati dnevno da položiš ispit (a pritom budeš motivisan da nastaviš dalje da učiš) - to je pogodak. Jer nijedan fax nije dovoljan da znas posao.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Re: Одг: Obrazovanje i školstvo

Post od Ivan »

Ljudi misle da je dosta stvari nepotrebno koje naucis, tek posle vidis/shvatis kakvu ti akademsku sirinu pruzaju, drukciju perspektivu na mnoge stvari itd.

Послато са GT-I8190 користећи Тапаток 2
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
nixa
Reactions:

Re: Одг: Obrazovanje i školstvo

Post od nixa »

Ivan napisao:Ma drzavni je za budale, a privatni za one koji su zeljni znanja :kezo:

Svako opravdava svoj izbor, a tema se pretvara u dizlo vs benzin :)

Послато са GT-I8190 користећи Тапаток 2

Generalizovanje je u korenima ovog naroda...
Najbolji je onaj gde možeš najviše naučiti. Vlasnik fakulteta tebe kao studenta potpuno ne zanima.

Naša državna stomatologija je vrhunska - čuo sa puno strana. Ukoliko sutra država proda taj fax nekome (što me ne bi iznenadilo) - to ne znači da od tog trenutka taj fakultet je krš...

Samo je pitanje kako se gde radi - a tu je još uvek većina nauka na strani državnih fakulteta.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

AcaKayak napisao:
Delija napisao:Aco, mozda da krenemo sa druge strane...
Zasto se upisuje privatni fakultet u Srbiji?

Niti znam niti me tudji razlozi interesuju.

Ali, neka bude da 90% upise jer hoce nesto da zavrsi ali nece da uci. To naravno da nije dobar razlog, zalostan je, ali je ipak razlog zar ne?

Iapk taj neko ima zelju da nesto uradi, mozda to nije veliko ali ako posmatras faks kao slagalicu od 1000 delova, najbolji je naravno onaj koji slozi 1000 delova, ali ne moze nikako onaj ko slozi 100 delova da bude gori od onoga koji nije nista uradio. I ovaj sto je sklopio 100 delova je daleko od uspeha ali je bar nesto uradio.

Glavna fora je da onaj koji nije nista radio bar posle zna cime treba da se bavi i moze da nadje odgovarajuci posao za koji je (ne)kvalifikovan.
Sa drugima imamo problem, izlaze po novinama kako sa diplomom mastera ne mogu da nadju posao sa svojom (ne)kvalifikacijom u Srbiji, zemlja kriva...

Inace ima cak i par dobrih privatnih fakulteta, mislim da je taj stomatoloski u Pancevu dobar, racunarska akademija RAF je odlicna...
Poslednja izmena od Laki021 u 02 Jul 2014, 13:44, izmenjeno 1 put ukupno.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Delija napisao:@Floyd
Ja takvog cikicu na racunarskom smeru (pri elektrotehnici) na FTN-u nisam imao :)
A i "programiranje" na papiru (ako se dobro secam jednom sam imao nesto slicno) nije uopste bez smisla...
Stvarno ne znam kakvo je stanje na FTN-u ali pre 10ak godina, kada sam upisivao fax, RT na ETF je jos uvek, planom i programom bio prilicno zaostao za modernim tehnologijama... vec par godina kasnije se to sredilo. Znanja koja su se tamo sticala su bila potrebna nekolicini teoreticara a masi programra koji danas prave pare (pricam iz prve ruke), nisu.
Pored toga, kao sto rece Nixa, za upisivanje istog pored polozenog prijemnog, bile su potrebne i odlicne ocene iz srednje skole. Kako srednju mnogi ne shvataju ozbiljnon (jbg. takve su godine), samim tim ih losije ocene automatski diskvalifikuju za "egzoticne" drzavne fakultete tipa etf, medicnina, stomatologija, farmacija i sl. a ostaju mu opcije prava, ekonomija, istorija, raznorazni menadzmenti...

Da li treba dozivotno osuditi nekog ko se malo vise zezao u srednjoj a pritom ima potencijala za odredjenu oblast?
Na zapadu to nije slucaj...

Sve u svemu, vlasnicima diploma prirodnih i tehnickih nauka znanje odredjuje uspeh a ne izgled diplome i naslov na istoj.
Kod drustvenih ima uticaj malo i veza pa se zato studenti tih smerova medjusobno "kolju". Meni je prva asocijacja na Megadens, Boskic iz drzavnog posla :D Mada znam takve i sa drzavnih fakulteta... cast izuzecima ;)
Poslednja izmena od Floyd u 02 Jul 2014, 13:50, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Pa pazi, prijemni na fakultetima nosi 60%, a ja iskreno nisam video sem par smerova (ima jedan na ETF) i specifičnih fakulteta tipa arhitekture i muzičke akademije da je potrebno toliko bodova da ne mogu da se upišu sa dobrim prijemnim i lošim prosekom.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

nixa napisao:
Uroš S. napisao:Sad ispade da na privatnim možeš da učiš ako hoćeš(klasična priča ljudi s privatnih), a na državnom ako je loš profesor onda ne možeš da učiš.

Ako ti na državnom trošiš 10h dnevno na stvari koje ti u praksi ne trebaju - onda je to loše. Ako gde god radiš par sati dnevno da položiš ispit (a pritom budeš motivisan da nastaviš dalje da učiš) - to je pogodak. Jer nijedan fax nije dovoljan da znas posao.

To je priča i onih retkih iskrenih sa privatnih(obično su to oni ljudi koje poznajem godinama), lično sam bio prisutan nekoliko puta pripremi kolokvijuma na Megatrendu, smešno, a devojke koje su tu sedele, koleginice od druga, su na saznanje da sam IV goduni upisao u roku na PF BU, reagovale tako što je jedna drugoj rekla iznenađeno: "Pa vidi on je normalan". :rofl: Meni je to dosta.

Takođe sam dosta dobrog čuo za RAF i Stomatološki u PA, mada tamo obično idu deca stomatologa, pa im je svejedno i da ništa ne nauče.

Te priče učiš par sati pa položiš ispit su presmešne, to nema nigde u normalnom svetu. Šta ti bre naučiš za par sati, nemoj zezati? Meni treba oko 1h/7-8str kada sam u fulu sa koncentracijom.

Floyd leba ti, svako može da upiše 99.9% smerova na državnim fakultetima. Jedino što je potrebno je par meseci dobre pripreme.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Mozda danas i moze ali je u vreme kad sam ja upisivao, za RT na ETF-u je trebalo preko 90 bodova za budzet sto znaci da ni ful uradjen prijemni nije dovoljan ako si imao po neku 2ojku ili 3ojku.

Pravo je moglo i onda...
nixa
Reactions:

Post od nixa »

Ja imam brata koji se dokle god je mogao u životu zezao. Kad je uveliko nabio 30+ godina, nije bilo više ko da finansira zezanje i došlo mu je do glave da mora da nauči nešto da radi. Tada je imao 33-4-5 godina... Danas sa 45 je jedan od inženjera za jake struje koji može da bira kad i za koga će da radi.

Naravno - ne živi u Srbiji, naravno nije bitno ko je vlasnik fakulteta koji je završio u 37-8-9 godina. Bitno je šta zna i koje licence ima.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Pravo je moglo uvek, ali na Pravu od 1500 upisanih svake godine posle prvog roka otpadne po blizu 800-1000 ljudi, od moje generacije koju je upisalo 1650 ljudi je u roku IV godinu upisalo(ne završilo, upisalo, a to je bilo prilično lako), 224 osobe.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Ma nije mi bila namera da ti omalovazavam pravo ;)
Znam samo da si i u ono vreme mogao da upadnes tamo na budzet i sa relativno losim ocenama... znam licno i par primera.

Mene pravo ne zanima kao ni bilo koja druga nauka koja se uci napamet pa sam zato trazio alternativu, za mene tada, nedodriljivom ETF-u ;)
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Znam, nikad ti nije namera ali uvek to radiš za bilo šta što nije programiranje, BMW, dizel, itd.

Ta tvoja definicija je tipično nepravničko poimanje prava, svojstveno učeniku trećeg razreda srednje škole. Zato se ne istrčavam sa kvalifikacijama bilo čega u šta se ne razbiram.

Ja sam sa 75-6 poena bio 845 na rang listi, prvih 600 je bilo na budžetu, mislim da je trebalo 85+ poena. Ali sam podbacio na prijemnom nažalost.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Zasto se sad nerviras :)
Ja znam kako se uci pravo i zato sam to napisao, sto ne znaci da smatram da je pravo glupava nauka, naprotiv, vec da nije za mene.

Uostalom, sta tebe briga za moje misljenje o pravu ili sta mene briga za tvoje misljenje o racunarskoj tehnici. Nismo konkurencja uopste pa nema potrebe ni da se raspravljamo na tu temu ;)

Mene zanima samo kako ce moje znanje da vrednuje i plati moj poslodavac... a iskreno, boli me ona stvar za raspravu "privatni vs drzavni", "fax vs visa", "master vs phd" i sl. Usao sam u diskusiju samo da se nasalim sa Delijom a i on sam vrlo dobro zna sta je potrebno za taj posao... ne mislim sad konkretno na ono cime se on bavi nego IT uopste.
nixa napisao:Ja imam brata koji se dokle god je mogao u životu zezao. Kad je uveliko nabio 30+ godina, nije bilo više ko da finansira zezanje i došlo mu je do glave da mora da nauči nešto da radi. Tada je imao 33-4-5 godina... Danas sa 45 je jedan od inženjera za jake struje koji može da bira kad i za koga će da radi.

Naravno - ne živi u Srbiji, naravno nije bitno ko je vlasnik fakulteta koji je završio u 37-8-9 godina. Bitno je šta zna i koje licence ima.
Vrlo cest slucaj u CH ali ne zato sto ima ko da ih finansira vec zato sto sigurno nalaze posao posle zanata / srednje a plate odlicne i sto vecinu u tim godinama zabole za cinjenicu da mogu bolje i vise... bitno je da se zaposli (sto nije tesko) i kupi neki namunjeni GTI sa 18 da juri ribice.
Onda sa 30+ shvate da mogu i vise pa krenu opet da bubaju. Zato fakulteti imaju i programe studija za zaposlene.
nixa
Reactions:

Post od nixa »

Uroš S. napisao:
nixa napisao:

To je priča i onih retkih iskrenih sa privatnih(obično su to oni ljudi koje poznajem godinama), lično sam bio prisutan nekoliko puta pripremi kolokvijuma na Megatrendu, smešno, a devojke koje su tu sedele, koleginice od druga, su na saznanje da sam IV goduni upisao u roku na PF BU, reagovale tako što je jedna drugoj rekla iznenađeno: "Pa vidi on je normalan". :rofl: Meni je to dosta.

Takođe sam dosta dobrog čuo za RAF i Stomatološki u PA, mada tamo obično idu deca stomatologa, pa im je svejedno i da ništa ne nauče.

Te priče učiš par sati pa položiš ispit su presmešne, to nema nigde u normalnom svetu. Šta ti bre naučiš za par sati, nemoj zezati? Meni treba oko 1h/7-8str kada sam u fulu sa koncentracijom.

Floyd leba ti, svako može da upiše 99.9% smerova na državnim fakultetima. Jedino što je potrebno je par meseci dobre pripreme.

Kažem stoti put... Trenutno je većina državnih jača daleko od privatnih i ima masa privatnih kojisu klasični CocaCola fakulteti... I to što sam ja završio - znam mnoge koji su se prošetali... Ali zašto bih se ja brinuo zbog njih? Baš me briga što imamo istu diplomu kad ja znam više. Niko neće da te drži na poslu - a da si duduk. Iako imamo istu diplomu - mi konkurencija nismo...

Mislim da je bezveze da se poredi vreme utrošeno na učenje jer u mom svetu nemaš "kilometražu" koju moraš da pređeš, već se svodi na to da razumem na koji način računar hoće da mu se obratim sa svojom željom... Uz to - puno je tu stvari koje možeš da znaš od ranije jer te zanimaju... Npr - još u srednjoj sam se igrao i pravio neke e-prodavnice, sajtove... za takve ispite sam trošio smešno vremena... Imao sam prilike da se upoznajem sa računarskim mrežama pre nego što sam slušao predmet, itd...

Kod prava je to sve ipak drugačije i neuporedivo sa informatikom... Ne sporim da je trenutno stanje takvo da su državni uglavnom jači - ali diploma ni na jednom faxu ne garantuje znanje, a takođe ni neznanje.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ma jok, drzavni zavrsavas samo tako sto sve znas. Ocene su tu cisto da profesor iskaze koliko si mu simpatican...

Sent from my HTC One using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Odgovori