Skok iz svemira - događaj za istoriju!
Re: Skok iz svemira - događaj za istoriju!
1.24 maha = 1342 km/h
I procene su da je koštalo oko 100 miliona dolara.
I procene su da je koštalo oko 100 miliona dolara.
brzina zvuka opada sa porastom visine.
na nivou mora je 1220kmh, na desetak km je valjda 1050-1060 ( jbg zboravih, moze se izguglati ) a na 30+km je mnogo manja... redja sredina, udaljenije cestice, sporiji prenos zvucnih talasa...
na nivou mora je 1220kmh, na desetak km je valjda 1050-1060 ( jbg zboravih, moze se izguglati ) a na 30+km je mnogo manja... redja sredina, udaljenije cestice, sporiji prenos zvucnih talasa...
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Kakvo je megalomansko pranje para taj Red Bull...Zepter je za njega smešan iako je veliki igrač. Trebalo bi za sledeći 007 film da mu glavni neprijatelj bude proizvođač energetskog pića. 

- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
@dragan
to ne menja činjenicu da se kretao 1342 km/h
to ne menja činjenicu da se kretao 1342 km/h
Re: Extremni sport
Obrnuto: viša frekvencija (manja talasna dužina) - manja antena. Ali nije ni bitno.ftj napisao:Zvuk je verovatno išao preko mnogo niske frekvencije za koju nije potrebna velika antena(isto tako je funkcionisalo i pre 50 god)

Malo je smešno oko čega danas toliko pričamo... za vreme Hladnog rata, ovakve stvari su se dešavale svaki dan, a povremeno i nešto mnogo, mnogo veće i značajnije.

Ђенерал Јанковић
kad je onaj matori skocio sa 30 i kusur km pre preko 50 godina u praodelu, u poredjenju sa tim ovo je nista...
@ftj - ok, znam, samo sam napomenuo...
@ftj - ok, znam, samo sam napomenuo...
Ovo je samo zbog Pedje Vuckovica, oficijelnog fotografa koji je iz Srbije, cisto da se znaDay Walker napisao:Sta reci?!
Ipak smo nebeski narod![]()

"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
@snork
Ja ne vidim kako bi se ostvarila toliko jaka veza koja bi mogla da streamuje 3 full hd kamere sa objektom koji se kreće preko 1000 km/h i pritom na sebi nema solidnu antenu. Ne kažem da je nemoguće ali očigledno su i oni došli do istog zaključka.
Budžet koji je nekad amerika imala za takve stvari je neuporediv u odnosu na današnji a kamoli sa budžetom jedne privatne firme za marketing tako da to što je urađeno i nije toliko smešno ako se tako gledaju stvari. + što tada nije bila frka da se žrtvuju životi jer da je Kitindžer poginuo bio bi zamenjen u roku od 2 minuta.
Ja ne vidim kako bi se ostvarila toliko jaka veza koja bi mogla da streamuje 3 full hd kamere sa objektom koji se kreće preko 1000 km/h i pritom na sebi nema solidnu antenu. Ne kažem da je nemoguće ali očigledno su i oni došli do istog zaključka.
Budžet koji je nekad amerika imala za takve stvari je neuporediv u odnosu na današnji a kamoli sa budžetom jedne privatne firme za marketing tako da to što je urađeno i nije toliko smešno ako se tako gledaju stvari. + što tada nije bila frka da se žrtvuju životi jer da je Kitindžer poginuo bio bi zamenjen u roku od 2 minuta.
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Cosmo, ta slika je jos od ranije.. I ne znam ko je slikao 

Brzine idu u H-a !!!

- starac vujadin
Naravno, taj skok tek ovim skokom dolazi do izražaja kada se vidi u kojim uslovima je izveden. A "matori" još drži jedan rekord, izdržao je duže u padu, a da ne otvori padobran.dragan napisao:kad je onaj matori skocio sa 30 i kusur km pre preko 50 godina u praodelu, u poredjenju sa tim ovo je nista...
Mislim da je namerno otvorio ranije padobran da ostavi svom mentoru jedan rekord... Nije morao da ga otvori kada je to uradio jer je tada bio u stabilnom i sigurnom stanju ali ga je otvorio... S obzirom da nije imao potrebu, verovatno je to u pitanju.
Mozda je to bio dogovor jos s pocetka projekta i to je sasvim moguce.
Snork, mislim da malo preterujes. Na zemlji je ipak bio ceo kamion sa opremom za primanje signala, nije on bas mogao sa skoro 40km daljine da ima spravicu od 100 grama.... A kao sro rekoh, po politoci marketinga red bulla, rado bi oni uradili to da su mogli jer znam iz pouzdanih izvora (sebe) sta i kako rade. Cilj je uvek napraviti sto spektakularniji dogadjaj pa posle na tome ziveti, ne verujem da BBC ima veze sa tim. I generalno red bull nije kompanija kao ostale po nekim pitanjima jer je sklonjena s berze i vlasnici imaju odredjene principe po kojima rade, cak i ako ih nesto kosta nekada vise nego sto treba (jednu od tih stvari sam (pozitivno) osetio na svojoj kozi)...
Mozda je to bio dogovor jos s pocetka projekta i to je sasvim moguce.
Snork, mislim da malo preterujes. Na zemlji je ipak bio ceo kamion sa opremom za primanje signala, nije on bas mogao sa skoro 40km daljine da ima spravicu od 100 grama.... A kao sro rekoh, po politoci marketinga red bulla, rado bi oni uradili to da su mogli jer znam iz pouzdanih izvora (sebe) sta i kako rade. Cilj je uvek napraviti sto spektakularniji dogadjaj pa posle na tome ziveti, ne verujem da BBC ima veze sa tim. I generalno red bull nije kompanija kao ostale po nekim pitanjima jer je sklonjena s berze i vlasnici imaju odredjene principe po kojima rade, cak i ako ih nesto kosta nekada vise nego sto treba (jednu od tih stvari sam (pozitivno) osetio na svojoj kozi)...
- starac vujadin
Bilo bi lepo i džentlmenski da su se dogovorili. To verovatno nikada nećemo saznati.
Zar nije ono da je gore ređi vazduh, zbog čega je brže propadao ? A razlog za otvaranje padobrana bi bio da se maksimalno uspori pre nego što izgubi kontrolu.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Zvanično objašnjenje je da je ranije otvorio padobran jer mu se zamaglio vizir.