Samo znaj da Civic nosi nestandardne dimenzije koje spadaju u skuplje, tako da ako hoćeš jeftinije da prođeš moraćeš da tražiš alternativu. Ovo su fabričke dimenzije.
Verovatno može da se namontira ali iskače izvan preporučenih vrednosti.
Evo sad gledam na netu, Sava Intensa UHP je 10.000din u 205/50 R16 dimenziji. Dunlop SP FastResponse je 12.000 din. Cene su okvirne, sa nekog sajta za prodaju guma.
Bilo šta drugo da se uzima, od alternativnih dimenzija koje ulaze u okvir preporučenih vrednosti, ne vredi razlike u ceni. Tako da u ovoj priči postoje samo dva rešenja.
Ili kupiti originalnu dimenziju (po meni najbolje rešenje) ili ići na 205/55 R16 sa kojom je najveća ušteda, ali i 3.44% razlike tj. čitavih 21mm što bi po meni i loše izgledalo jer bi se auto podigao, a obično se ide na opciju da se malo spusti.
Ja bi uzeo Intensu u 205/50 R16 dimenziji i završio priču.
Ja bih učinio suprotno, uzeo bih jeftiniju dimenziju, ali gumu više klase. Postoji gomila sad guma u srednjem cenovnom rangu (do 8000) koje su bolje od Save.
Estetika me ne bi brinula, jer auto lepše izgleda kada je otvor za točak popunjeniji, bez obzira na visinu. Razlika od 3% nije problem.