Nove ili polovne gume
Re: Nove ili polovne gume
E tako sam i ja mislio dok nisam video da prodavac na svom bmwu djira winteru. Presao sam brdo kilometara po onom najvecem snegu i nikad mi nije zafalilo gripa, zglavljivao bih se jedino kad preteram po nekom dubokom snegu jer sam hteo da vidim koliko moze, gde se njuska popne na smet i tockovic ostanu u vazduhu.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Zato je za asfalt i aquaplanning katastrofa...Svaka zimska gua ce se izboriti sa gradskim snegom... Ko lagano vozi, njemu nije bitno nista drugo osim da izadje sa zavejanog parkinga...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Pa kad ti zimske voziš letiXepoj87 napisao:Meni su bitnije dobre zimske,nego letnje...

HAha,ovo je prva godina da nisam otisao po letnje da stavim 
A i zimske su mi losije,pa reko da ih dovrsim,taman kupim nove za par meseci

A i zimske su mi losije,pa reko da ih dovrsim,taman kupim nove za par meseci

- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Bitno je da je Oktavija 2.0 benzin, auto od 150ks, letnje 17 felne, izduv - a gume niža klasa...Dusan napisao:Ja mislim da je najbolja varijanta uzeti neke nove, slabijeg proizvodjaca kao sto sam ja ove BF Goodrich (imaju indeks brzine 300kmh, ne znaci mi nista ali lepo znati, i sto sam citao po stranim forumima kazu da su dobre) . Vozis i kad se istrose opet zamenis za neke tog ranga. Zimi vozim Winteru![]()

Sto se tice BFG, po svim reviewovima koje sam citao po internetu nije nigde dobila ocenu ispod 80% i sa ljudima sa kojima sam pricao niko mi nije rekao da je nezadovoljan cak naprotiv, kupio sam je na preporuku samog prodavca guma koji mi je prijatelj, i cena je odlicna. Ne vidim zasto bi morao da vozim neki Pireli ili Michelin kada ove odlicno zavrsavaju posao.
Izmedju ostalog, vozim Skodu, sirotinjski VW, tako i BF Goodrich sirotinjski Michelin. Ide to jedno sa drugim
Izmedju ostalog, vozim Skodu, sirotinjski VW, tako i BF Goodrich sirotinjski Michelin. Ide to jedno sa drugim

There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
-
- Pridružio se: 19 Apr 2012, 16:28
- Garaža: škoda octavia 1.9 tdi
Pročitao sam sve postove i složiću se sa većinom da je kriza uzrok dileme novo ili polovno.I sam sam gledao da možda uzmem neke polovne ako išta vredi i cena je dobra.Evo primera kod vulkanizera da ne imenujem polovna mišelinka sa montažom 50eura šara negde oko 5,5mm u dimenziji 185/65/15 što mi je bilo mnogo.S prijateljom sam pre par dana išao u Brčko i svratili smo pored puta u prodavnicu guma ista dimenzija sa montažom Debica 37,5 eura,Uniroyal 45 eura,Godyear 60 eura toga se sećam.Postoji i mogućnost da ih ne montirate overite račun na izlasku iz R.Srpske pa posle nekog vremena podignete pdv 17 posto. I kad uporedim cenu nove i ove polovne uvek je bolje novo a na preporuku mog prijatelja vulkanizera verovatno će pasti Uniroyal pošto za Debicu ne znam ništa.Vredi znači otići u komšiluk sipati malo jeftinijeg goriva kvalitetnijeg zameniti gume i naravno svratiti na jagnjetinu. 

Ma nije u pitanju samo kriza...
Neko ko vozi vizuelno lep auto,mora da ima barem 17" felne...
17" letnje gume,neka srednja varijanta jeste 150e po gumi,da ne bude nesto "soc",a da ne bude preterivanje,nego malo iznad najjeftinijih kojih nema ispod 110e po gumi...
Zimske su recimo 180e po gumi,neke fine,recimo Dunlop... I to su cene da se ubijes trazeci,najcesce preko neta ili negde zavuceno...
Ako odes kod regularnog vulkanizera,mrtva Sava kosta 150e... Kada sam trazio Bridgestone,pa kada sam nasao i kada su mi rekli za najstandardniju Potenza RE070 da je 300e komad,kada se nisam frapirao...
Ne mora da bude kriza da u Srbiji ljudi nemaju za sasvim normalnu dimenziju guma da izdvoje 1.500e(zimske i letnje)...
Brate mili,u Nemackoj su oko 10-30% jeftinije gume...
Kod nas su sabani vestacki podigli cene kada su uvedeni novi zakoni sto se tice zimskih,letnjih guma,debljine sare i ostalog...
Od jednom su iste godine cene guma skocile 50%,ali bez preterivanja...
Onda pogledas polovne stare godinu dana sa 8mm sarom koje kostaju 200e 4 komada,zapitas se malo da li ima poente uzimati nove,pogotovo ako ne divljas i vozis skroz normalno,te gume nikada ne dovodis do granice...
p.s.
BFG su skroz fine gume za standardna vozila i imaju dobar ranking u klasi standardnih guma.
http://www.tyrereviews.co.uk
Evo,meni licno najbolji sajt sa ocenama guma u svojim kategorijama.
Neko ko vozi vizuelno lep auto,mora da ima barem 17" felne...
17" letnje gume,neka srednja varijanta jeste 150e po gumi,da ne bude nesto "soc",a da ne bude preterivanje,nego malo iznad najjeftinijih kojih nema ispod 110e po gumi...
Zimske su recimo 180e po gumi,neke fine,recimo Dunlop... I to su cene da se ubijes trazeci,najcesce preko neta ili negde zavuceno...
Ako odes kod regularnog vulkanizera,mrtva Sava kosta 150e... Kada sam trazio Bridgestone,pa kada sam nasao i kada su mi rekli za najstandardniju Potenza RE070 da je 300e komad,kada se nisam frapirao...
Ne mora da bude kriza da u Srbiji ljudi nemaju za sasvim normalnu dimenziju guma da izdvoje 1.500e(zimske i letnje)...
Brate mili,u Nemackoj su oko 10-30% jeftinije gume...
Kod nas su sabani vestacki podigli cene kada su uvedeni novi zakoni sto se tice zimskih,letnjih guma,debljine sare i ostalog...
Od jednom su iste godine cene guma skocile 50%,ali bez preterivanja...
Onda pogledas polovne stare godinu dana sa 8mm sarom koje kostaju 200e 4 komada,zapitas se malo da li ima poente uzimati nove,pogotovo ako ne divljas i vozis skroz normalno,te gume nikada ne dovodis do granice...
p.s.
BFG su skroz fine gume za standardna vozila i imaju dobar ranking u klasi standardnih guma.
http://www.tyrereviews.co.uk
Evo,meni licno najbolji sajt sa ocenama guma u svojim kategorijama.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Xeroj ne pricaj napamet. Pre su bile razlike dosta vece, i bas se isplatilo od preko, sad nikako, osim za Bridgestone koji je svugde drasticno jeftiniji nego u Srbiji, a eventualno Pirelli mada i tu se pojavilo 3 uvoznika pa su se malo marze uvoznika smanjile.
Bas pre neki dan gledao za caleta Bridgestone 215/5R16 200e kosta(ima rezervnu novu pa kao da uparimo), ludost, a Dunlop, GY, Michelin je oko 130e, pa neko je tu lud ocigledno.Ili tebi sto su trazili 300e, pa kupis 2 komada odlicnih guma za te pare i ostane ti da odes na rucak sa devokom.
U Nemackoj su iste cene kao i ovde, za standardne dimenzije. Jedino sto su neke nestandardne dimenzije, kod nas skuplje.
Pogledaj reifendirekt.de pa preracunaj cene u dinare pa ces videti, a uzmi u obzir da je reifen najeftiniji, zanci i ovde trazi najeftinije.
Takodje extra dzigi bao 17 za tvoj auto je oko 120-130e, ne 170 letnja bar. Za oko 95-100e se nalaze te jeftinije, Sava, Barum... Jedino kod nas sto cepaju sa onim Wanli, Nankang kineskim gumama koje su zlo, pa su tamo oko 75e a kod nas vidim da optimisti traze 100e. mada verovatno im i prolazi jer te gume hvataju na saru, a dosta ljudi gleda prevashodno saru jbs performanse i da'l ces zakociti.
Ti racunas ocigledno euro 100din, a on je odavno blize 120 nego 100, a to drasticno menja racunicu.
A ovaj vulanizer sto prodaje polovnu sa 5.5mm sare za 50e je nista manje nego lud, tj. lud je taj ko je kupi. Pa da je presla 1000km OK, ali sa 6mm sare ima minimum 20-25.000km iza sebe, sto znaci da joj ostalo jos 15-20k km da valja ista.Realna cena za to je 20-25 plafon. A 50e je 6000din, a nove Michelin, GY, Dunlop, COnti su oko 60-65e, pa ko je lud da ne doda 30e za dve nove gume.
Bas pre neki dan gledao za caleta Bridgestone 215/5R16 200e kosta(ima rezervnu novu pa kao da uparimo), ludost, a Dunlop, GY, Michelin je oko 130e, pa neko je tu lud ocigledno.Ili tebi sto su trazili 300e, pa kupis 2 komada odlicnih guma za te pare i ostane ti da odes na rucak sa devokom.
U Nemackoj su iste cene kao i ovde, za standardne dimenzije. Jedino sto su neke nestandardne dimenzije, kod nas skuplje.
Pogledaj reifendirekt.de pa preracunaj cene u dinare pa ces videti, a uzmi u obzir da je reifen najeftiniji, zanci i ovde trazi najeftinije.
Takodje extra dzigi bao 17 za tvoj auto je oko 120-130e, ne 170 letnja bar. Za oko 95-100e se nalaze te jeftinije, Sava, Barum... Jedino kod nas sto cepaju sa onim Wanli, Nankang kineskim gumama koje su zlo, pa su tamo oko 75e a kod nas vidim da optimisti traze 100e. mada verovatno im i prolazi jer te gume hvataju na saru, a dosta ljudi gleda prevashodno saru jbs performanse i da'l ces zakociti.
Ti racunas ocigledno euro 100din, a on je odavno blize 120 nego 100, a to drasticno menja racunicu.
A ovaj vulanizer sto prodaje polovnu sa 5.5mm sare za 50e je nista manje nego lud, tj. lud je taj ko je kupi. Pa da je presla 1000km OK, ali sa 6mm sare ima minimum 20-25.000km iza sebe, sto znaci da joj ostalo jos 15-20k km da valja ista.Realna cena za to je 20-25 plafon. A 50e je 6000din, a nove Michelin, GY, Dunlop, COnti su oko 60-65e, pa ko je lud da ne doda 30e za dve nove gume.
Ti konstantno bijes o 16" gumama... Ja pricam o 17...
I ne pricam napamet, vec sam gledao cene u Nemackoj i te su koje sam rekao.Evo ti jedan sajt recimo: http://www.reifen.com/de/TyreSize/List/ ... Sort=price#dsc&ListTyreBySize.PriceRange=&InstanceName=ListTyreBySize
Ili ovaj:
http://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rsho ... preis_down
Reci mi,koju mi cenu ti dajes za Michelin Pilot Sport Cup ili Continental ContiSportContact 5 P , Dunlop SP Sport Maxx, Toyo Proxes i slicne u 225/45 R17 dimenziji?
Evo,neka pogleda neko kod nekog svog najblizeg vulkanizera...
Ne znam kolike su ranije razlike bile,ali znam da su jedne godine,ja mislim 2009-e, gume otisle u nebo sa cenom...
Ja ne znam gde si ti gledao polovne gume,ali drugar sto kupuje za njegovog CLK,svaka je imala 7-8mm sare.
Ja sam jednom kupio polovne zimske i nisam se pokajao(Evo,sluze mi vec 2 zime i sada ovo leto,jer nisam imao vremena da odem po letnje u Kraljevo),ali posto sam u mogucnosti,dacu pare za nove,sto i dalje ne znaci da nisu preskupe i da ne vidim logiku u polovnim gumama kojima realno nista ne fali,koliko god neko zeleo da verujemo drugacije...
I ne pricam napamet, vec sam gledao cene u Nemackoj i te su koje sam rekao.Evo ti jedan sajt recimo: http://www.reifen.com/de/TyreSize/List/ ... Sort=price#dsc&ListTyreBySize.PriceRange=&InstanceName=ListTyreBySize
Ili ovaj:
http://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rsho ... preis_down
Reci mi,koju mi cenu ti dajes za Michelin Pilot Sport Cup ili Continental ContiSportContact 5 P , Dunlop SP Sport Maxx, Toyo Proxes i slicne u 225/45 R17 dimenziji?
Evo,neka pogleda neko kod nekog svog najblizeg vulkanizera...
Ne znam kolike su ranije razlike bile,ali znam da su jedne godine,ja mislim 2009-e, gume otisle u nebo sa cenom...
Ja ne znam gde si ti gledao polovne gume,ali drugar sto kupuje za njegovog CLK,svaka je imala 7-8mm sare.
Ja sam jednom kupio polovne zimske i nisam se pokajao(Evo,sluze mi vec 2 zime i sada ovo leto,jer nisam imao vremena da odem po letnje u Kraljevo),ali posto sam u mogucnosti,dacu pare za nove,sto i dalje ne znaci da nisu preskupe i da ne vidim logiku u polovnim gumama kojima realno nista ne fali,koliko god neko zeleo da verujemo drugacije...
-
- Pridružio se: 19 Apr 2012, 16:28
- Garaža: škoda octavia 1.9 tdi
Izvini nigde nisam video mischelin za 60 eura nove 

- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
@Xeroj, nemoj molim te da me ucis za nesto sto radim.
I navodio sam orijentacione cene za tvoj auto, ne za 16''. Citaj malo, nemoj samo da ''ostris''.
@Rade pa sto ne gledas, jbg.
60-65e je 7100-7600din, pogledaj pa se javi.
I navodio sam orijentacione cene za tvoj auto, ne za 16''. Citaj malo, nemoj samo da ''ostris''.
@Rade pa sto ne gledas, jbg.
60-65e je 7100-7600din, pogledaj pa se javi.
Ok,samo ti meni odgovori za cene nekih od onih guma...
Koliko su kod tebe i koliko su kod nekih standardnih vulkanizera,kod kojih 80% ljudi ide...
Kada sam trazio Bridgestone Potenzu RE 050 prosle godine,nije nigde bila ispod 200e,ali nigde,negde je cak isla i do 250e...
Naravno,na internetu je bilo i po 180e komad...
Ali kada sam jednom uzeo preko interneta,dobio sam iste te Bridgestone RE050 godinu dana stare.
I ne,ne znam koje su cene u dinarima,tako da ne gledam na Euro kao 100 dinara,gledam Euro kao Euro,ne znam cene u dinarima.
Ja tebe ni cemu ne ucim,lepo te pitam gde su to te cene od 130e za 17" visoke klase guma?
http://www.auto-gume.rs/shop/page/1/t/G ... _dir/DESC/
Evo,koliko je 21.000 dinara sa Michelin Pilot Sport u Eurima,da ne pogresim opet,pa preuvelicam za 100e?
I opet da ponovim,ove cene se ne mogu naci kod vulkanizera,ali bukvalno nigde...
Koliko su kod tebe i koliko su kod nekih standardnih vulkanizera,kod kojih 80% ljudi ide...
Kada sam trazio Bridgestone Potenzu RE 050 prosle godine,nije nigde bila ispod 200e,ali nigde,negde je cak isla i do 250e...
Naravno,na internetu je bilo i po 180e komad...
Ali kada sam jednom uzeo preko interneta,dobio sam iste te Bridgestone RE050 godinu dana stare.
I ne,ne znam koje su cene u dinarima,tako da ne gledam na Euro kao 100 dinara,gledam Euro kao Euro,ne znam cene u dinarima.
Ja tebe ni cemu ne ucim,lepo te pitam gde su to te cene od 130e za 17" visoke klase guma?
http://www.auto-gume.rs/shop/page/1/t/G ... _dir/DESC/
Evo,koliko je 21.000 dinara sa Michelin Pilot Sport u Eurima,da ne pogresim opet,pa preuvelicam za 100e?
I opet da ponovim,ove cene se ne mogu naci kod vulkanizera,ali bukvalno nigde...
- ivancho
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
- Garaža: Octavia 1,6d
- Kontakt:
Upadam u pola price i sa pola ispracenom temom. Sto se tice cena u 17` ima drasticnih razlika. Kao sto Dag rece u 225/45R17 kao najstandardnijoj dimenziji premium brend je tu oko 150eu. Dok je naprimer 225/50R17 koja je "malo" vislja abnormalno skuplja ide preko 200 eu. Vidim da je Xeroj naveo sajt gde su prikazane dimenzije bas 225/45R17, ako guma nije ROF i ukoliko nije Bridgestone (koji je kod nas nekonkurentan) cena je tu oko 150eu