Markoni napisao:Nije stvar samo u agregatu... Zbog takve voznje trpi mnogo drugih stvari. Neka svako vozi onako kao misli da treba, ali niko me nece ubediti da je normalno i dobro voziti auto u opsegu do 1500 o/min...
Tapatalk Post

Markoni napisao:Nije stvar samo u agregatu... Zbog takve voznje trpi mnogo drugih stvari. Neka svako vozi onako kao misli da treba, ali niko me nece ubediti da je normalno i dobro voziti auto u opsegu do 1500 o/min...
Tapatalk Post
Pa ni oni. Sve se radi da se privuku kupci deklarisanom potrosnjom, a da bi se ona postigla moras maltretirati i sebe i kola. Ja to ne bih...nidza napisao:
Ni inžinjeri koji su napravili taj auto? :-D :-D :-D
Tapatalk 4
Uz svo duzno postovanje, ti si toliko nedokazan da to nema nigde.MAD MAX napisao:"Osećam da mu ne prija" i sl..... Baš me zanima kako se to oseća?? Da li ga boli, ili peče??
Razmišljate li koliko mu ne prija kad se vrti na 2-3 puta više obrtaja nego što mora?? Treba naći realne repere, po naosob za svaki motor.
Prija li vama da trčite ili hodate??
Motor ima životni vek, koji se može i definisati i brojem obrtaja za životni vek? Kako veliki motori pređu mnogo više od malih u principu? Jesu li kvalitetniji? Nisu! Nego za životna veka se manje muče, manje se puta okrenu, voze se na manjim obrtajima, jer nema potrebe za silovanje!
Kako je čoveku dobro nekada da se bavi sportom, tako i motor ponekad voli da produva, da očisti komore, ventile , izduv, DPF, katalizator i sl... Ali ponekad.
Svi koji imate asistenciju za vožnju od strane vozila, treba da poštujete ili bar da naučite da vozite po njoj. To je proizvođač i timovi stručnjaka razvijali godinama, a sad neko može da tvrdi kako je pametniji???Tako čuvate motor, štedite gorivo, kočnice, ustvari ceo auto. Ako nećete OK.
Nije zlo povremeno pusti mašto na volju. Ali da se zna. Ima onih koji tvrde da im pušenje prija. Tako da ne treba da se čudimo.
Ali ovo je twin turbo,on i jeste pravljen da ima snage na malim obrtajima,zar ne?dragvorl napisao:Pogledajte koliko ga spusta ovaj automatik u gradu, na ~57 sekundi. Inace bas ovako nesto ce mi biti tema diplomskog pa cu postovati ovde rezultate.
http://www.youtube.com/watch?v=kUbHGOgK4pY
Dobar, elastican motora ima 10tak% umanjenu sposobnost pri takvoj promeni obrtaja.Naravno ima i neelasticnih motora koje ne mozes da vozis manje od tih 1600-1700obrtaja jer naglo ostaju bez daha.NexT napisao: mzoe da bude paralela izmedju motora koji se vozi na max obrtnom (sto je oko 1600-1700 obrtaja na dizelu) (100 obrtaja gore/dole), ili kad ga vozis na obrtajima gde ima duplo manju snagu? A na dizelima je upravo tih par stotina obrtaja razlika, jer imaju jako veliki skok % snage u malom rasponu.
Onda se vise muci ako istu tezinu vuce, a razvija duplo manju snagu, od optimalne, zar ne? Znaci ne treba da sprintas (da vozis punim gasom), ali postoji jedan ritam koji najvise odgovara.
Tačno! Odziv na gas i trenutna potrošnja. Ako se auto "ne muči", onda brzo reaguje na gas, a takođe i malo troši. Na previše niskim obrtajima potrošnja raste, a o opterećenju ležajeva radilice + njihovom lošem podmazivanju da ne govorimo.Velja napisao:+1
Odziv motora na stiskanje gasa sve govori
Onda ga svakako vozi na tim višim obrtajima. Naravno, ne znači da će min. obrtaji uvek biti isti - zavisi i od nagiba puta (možda nevidljivog golim okom), vetra, opterećenosti vozila, pritiska u gumama, temperature i atmosferskog pritiska, zaleta, itd...nikaragva napisao:Evo ja sad bas malo probao na 1250 obrtaja, treca i cetvrta. BC mi pokazuje da vise trosi nego na 1500-1750.
Opet nisi pročitao moj komentar valjano. Više puta sam naglasi, da treba probati svaki motor po na osob i da ne važi generalno.NexT napisao:Uz svo duzno postovanje, ti si toliko nedokazan da to nema nigde.MAD MAX napisao:"Osećam da mu ne prija" i sl..... Baš me zanima kako se to oseća?? Da li ga boli, ili peče??
Razmišljate li koliko mu ne prija kad se vrti na 2-3 puta više obrtaja nego što mora?? Treba naći realne repere, po naosob za svaki motor.
Prija li vama da trčite ili hodate??
Motor ima životni vek, koji se može i definisati i brojem obrtaja za životni vek? Kako veliki motori pređu mnogo više od malih u principu? Jesu li kvalitetniji? Nisu! Nego za životna veka se manje muče, manje se puta okrenu, voze se na manjim obrtajima, jer nema potrebe za silovanje!
Kako je čoveku dobro nekada da se bavi sportom, tako i motor ponekad voli da produva, da očisti komore, ventile , izduv, DPF, katalizator i sl... Ali ponekad.
Svi koji imate asistenciju za vožnju od strane vozila, treba da poštujete ili bar da naučite da vozite po njoj. To je proizvođač i timovi stručnjaka razvijali godinama, a sad neko može da tvrdi kako je pametniji???Tako čuvate motor, štedite gorivo, kočnice, ustvari ceo auto. Ako nećete OK.
Nije zlo povremeno pusti mašto na volju. Ali da se zna. Ima onih koji tvrde da im pušenje prija. Tako da ne treba da se čudimo.
Prvo, pricas globalno za sve motore. Drugo, ne glupiraj se i ne pricaj o silovanju, produvavanju ili cemu vec, prica se o razlici od par stotina obrtaja.
Da li je tebi lakse kada trcis zdrav, sit, pun snage ili kad prelezis bolest? TO mzoe da bude paralela izmedju motora koji se vozi na max obrtnom (sto je oko 1600-1700 obrtaja na dizelu) (100 obrtaja gore/dole), ili kad ga vozis na obrtajima gde ima duplo manju snagu? A na dizelima je upravo tih par stotina obrtaja razlika, jer imaju jako veliki skok % snage u malom rasponu.
Onda se vise muci ako istu tezinu vuce, a razvija duplo manju snagu, od optimalne, zar ne? Znaci ne treba da sprintas (da vozis punim gasom), ali postoji jedan ritam koji najvise odgovara.
Postoji druga stvar, ako izuzmemo neku deonicu ravnog puta u vojvodini ili zeleni talas na bulevarima na Nbg, koliko dugo mozes da vozis na minimalnim obrtajima, ujednaceno i da pratis saobracaj? To mozes ako si sam na putu. U tom slucaju, ako samo pipnes kocnicu ili pustis gas, obrtaji padaju previse nisko i ne mozes iz iste brzine da pratis dalji tok saobracaja. To znaci da ga saltas u brzinu nize, pa ubrzas do njih (sad su vec pobegli, a ti usporavas one iza), pa kad postignes brzinu, opet saltas u vecu da bi se vratio na te "minimalne obrtaje". Pa kakva je to voznja? To nije mucenje motora?