Posedovanje automobila u Srbiji-luksuz ili ne?

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: Posedovanje automobila u Srbiji-luksuz ili ne?

Post od nikaragva »

Mislim da ste pobrkali sta znaci rec luksuz. Luksuz nije ako nemas para, pa na silu kupis auto. To je nemastina. Iako mi cesto kazemo, necu tu slaninu ta mi je "luksuz", uzecu parizer. Ali to nije luksuz :) Luksuz je nesto sasvim drugo.

Luksuz je kada pored mnostva dobrih "obicnih" kafa, kupis onu koju je iskenjao slon, jer ti se moze :)

Ako neko mesecno dobija penziju 16,000 dinara, a znam ih takvih, onda ne mozemo reci da je njemu luksuz pun frizder i placeni racuni, a cak iako tako kazemo, to nije skroz ispravno, to je vise da se prenaglasi u kakvoj je nemastini.

Evo ja npr. mogu da putujem autobusom na posao, ali ne putujem, nego vozim auto, iako mi je tako skuplje. To nije luksuz, to je potreba da mi ostane vise vremena koje cu provesti sa decom, sa zenom, sa kucom, sa dvoristem, umesto da ga trosim po autobuskim stanicama. U pitanju su prioriteti.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Slazem se od reci do reci. Porodicnim ljudima u gradskoj sredini automobil je potreba. Ako krenemo bez cega se moze, onda se moze i bez jednog bubrega i.t.d. Luksuz bi u mom slucaju bio da kupim jos jednu garazu i da je napunim recimo Mazdom MX-5 koju bih vozio tek ponekad, ali ne u obdaniste, posao ili Tempo vec besciljno, eto da uzivam. Dva automobila koja sada imam su potreba i nemerljive su koristi koje mi pruzaju i to naravno nema veze sa luksuzom, osim kada se rec luksuz nepravilno upotrebi.

Sent from my HTC One V
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Kod mene u ulazu, 7 stanova (porodica) i 11 automobila, od toga 2 službena.

Tapatalk with Desire 500
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa to je to, neko jede meso, neko jede kupus, a u proseku se jede sarma. Da se sporazumemo, ja ne kazem da ljudi koji imaju primanja kakva imaju bez problema mogu da nose auto sa svim troskovima koje pravi, a za uzvrat imaju konfor koji pruza. Samo je pitanje koliko ljudi moze sebi da priusti takav vid povecanja zivotnog standarda na nivou drzave.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Posedovanje automobila u Srbiji-luksuz ili ne?

Post od dag81 »

Slazem se, ja se luksuziram jer mi "prvi" auto stoji. Zato i hocu da ga se resim i manje para zarobim u isti. A kupio sam jer volim da imam dobar auto koji mi je realno samo trosak.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Sa skoro svakim komentarom datim u temi se možemo manje više složti.

Međutim, što se samih članova foruma tiče, mislim da je (hvala Bogu) veći deo mnogo bolje situiran nego većina ljudi u Srbiji.

Da se izrazim moderno-novinarski: reprezentativni uzorak ne oslikava pravu sliku modernog srpskog društva :D

P.S: sad sam nešto čeprkao po netu, pa naiđoh na podatak da je prosečna starost automobila u SRB oko 15g(u prvi mah mi je bilo previše mlado, međutim pad cena i liberalizacija uvoza su učinili svoje verovatno) a da je na putevima najmanje neispravno 30% automobila.

Jbg, kod nas postoji taj fenomen da vozila istog godišta kao u EU, prelaze 2 ili 3x manji broj kilometara...ponekad su bukvalno ista vozila :kezo:
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

A do masovnog uvoza je prosek bio 30 godina verovatno? Od novih najviše Zastavin program. Jedino što je za kratko vreme uletelo brdo automobila, što je za sobom povuklo ove gužve.

Tapatalk
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Možda je mali off.Odavno se uvoze polovni automobili EURO3 standarda.To su sad već,uslovno rečeno,matori automobili jer najstariji imaju i 16 godina.I opet dolazimo do države.Zakon je zastareo.Opet naš problem.
A naši ljudi još uvek imaju taj luksuz da kažu da voze mlad auto iako je on 2002. ili 2004. To je opet snižavanje kriterijuma.Pokojni otac je aute 10 godina starosti nazivao mladim.A njegov šef vozio nove Škode striktno do 5 starosti jer je Slovenac.Prvo 120,pa Favorit,Feliciju,Fabiju,Oktaviju i Rapid.A moj ćale najmlađi auto koji je imao je bio Pezejac 10 godina star i to još 1990.
Meni je,npr. bio luksuz popravljati bar jednom mesečno Golfa dvojku i u proseku za takve popravke davati 50-70 evra.Pritom imamo bebu,podstanari smo i imamo kredit.Zato sam sve stavio na papir,stisnuli se malo,prodao Golfa i kupio Fabiju,koja se ne kvari,ali mora da se održava.Ali to održavanje me opet manje košta jer ne zahteva mesečno ulaganje,nema kvarova,nema guranja zimi jer neće auto da upali,a vozim "mlad" auto. [SMILING FACE WITH SMILING EYES]
I zaista,teško je reći šta je luksuz jer to je razlika od osobe do osobe.
Što reče neko,nekome je luksuz popiti Jacobs kafu,nekome Ness,a nekome i Grand Gold.Neko sve to pije svakog dana i sad se krsti šta ovde pišem,ali nekome je luksuziranje doručak u pekari na poslu,nekome odlazak na planinu i more,a nekome izlet na Palićko jezero.Kriterijumi su različiti.

Послато са LG-D373
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ne vidim ovu temu kao konfrontaciju misljenja, samo kao razmenu, svi se slazemo oko kljucnih stvari i iznosimo licno vidjenje iste stvari.

Mislim da pod luksuzom posedovanja kola podrazumevamo sledece:
- kad neko insistira na posedovanju jacih/vecih/skupljih kola nego sto moze da priusti
- kad insistira na posedovanju kola a nema para ni za kakvo odrzavanje

Nikaragva je dao dobru definiciju luksuza i to stoji, ali ljudi dozivljavaju luksuz nekad kao relativnu a nekad kao apsolutnu stvar, zato i postoji kolokvijalni glagol "luksuziranje". Mi kazemo da je auto tekovina 20-og veka i da je posedovanje i koriscenje istog potreba, a ne luksuz, a to moze biti opasno razmisljanje. Kad se nesto, makar i u prenesenom smislu, proglasi za potrebu (pa jos nasusnu), automatski se dolazi do zakljucka da neko to mora da nam obezbedi i da niko ne sme da na ugrozava slobodu koriscenja istog. E, onda dolazi do racionalizacije "drzava me pljacka jer me tera da vozim zimske gume po snegu" ili "od kojih para ja da platim sto sam vozio u zaustavnoj", gde se krece od nepobitne cinjenice da se auto MORA posedovati i koristiti, a sve ostalo se prilagodjava toj svetoj istini.
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

nikaragva napisao:Mislim da ste pobrkali sta znaci rec luksuz. Luksuz nije ako nemas para, pa na silu kupis auto. To je nemastina. Iako mi cesto kazemo, necu tu slaninu ta mi je "luksuz", uzecu parizer. Ali to nije luksuz :) Luksuz je nesto sasvim drugo.

Luksuz je kada pored mnostva dobrih "obicnih" kafa, kupis onu koju je iskenjao slon, jer ti se moze :)

Ako neko mesecno dobija penziju 16,000 dinara, a znam ih takvih, onda ne mozemo reci da je njemu luksuz pun frizder i placeni racuni, a cak iako tako kazemo, to nije skroz ispravno, to je vise da se prenaglasi u kakvoj je nemastini.

Evo ja npr. mogu da putujem autobusom na posao, ali ne putujem, nego vozim auto, iako mi je tako skuplje. To nije luksuz, to je potreba da mi ostane vise vremena koje cu provesti sa decom, sa zenom, sa kucom, sa dvoristem, umesto da ga trosim po autobuskim stanicama. U pitanju su prioriteti.
Potpisujem. thumbup

Послато са LG-D373
Odgovori