U službi bezbednosti

Primena propisa, crna hronika
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Bezbednost u automobilima

Post od milosg »

Imamo temu za Euro NCAP, ali bezbednost je mnogo više od tih testova. Nisam bio siguran gde da okačim video, pa ću ovde. Ako postoji tema baš za ovakve klipove i diskusiju, prebacite. :)

Lepo objašnjenje kako je Volvo uradio safety cage na XC90:
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Re: U službi bezbednosti

Post od 123456 »

Jel to krenula obavezna zvučna signalizacija prekoračenja brzine u novim automobilima?
Toyota/Lexus već imaju, Nissan počeo u fl QQ, Hunday u fl Tucsonu...užasno dosadan sistem, na svako prekoračenje od 1 km/h zvučno upozorava i ne može da se isključi, barem ja u Toyoti nisam mogao. Pored Line assista sada i ovo.

Poslano z mojega RMX3241 z uporabo Tapatalk

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Imaju svi novi. Mercedes je kulturno rešio da se zvuk mutira na taster, a upozorenje ostaje na ekranu. Kod Toyote mora u meniju da se isključi čitanje znakova, ako se dobro sećam. Novi Golf ima opciju da se isključi upozorenje, u meniju.
Smara što mora svaki put da se isključuje.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

U svom autu sam isključio zvučnu signalizaciju i pamti, kada se prekorači brzina samo treperi ograničenje bez zvuka. Malo se preteruje sa time...prvo potvrdis saglasnost za app, pa onda isključiš LA, pa ovo za ograničenje...ceo protokol prodješ pre polaska.

Poslednja izmena od 123456 u 14 Sep 2024, 18:40, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Od juna/jula svi novi automobili koji izadju iz fabrike moraju to da imaju i mora svaki put da se deaktivira prilikom startovanja.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

1.7.2024. Svi proizvedeni posle tog datuma. Jos uvek nije potvrdjeno ali mislim da sam imao srece. Videcemo za mesec dana.

Iritantan sistem, toliko iritantan da vec sada se pojavljuju reklame za “iskljucivanje” permanentno. Sto ce biti lagano za vozila koja su do sada bila u proizvodnji. To je samo kodiranje. Novi modeli e to moze biti prilicno zahebano.

Sent from my iPad using Tapatalk
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

Pitanje je koliko sve to sme da se dira dok je auto u garanciji. Ja bih prvi neke stvari prekodirao.

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Sme.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Kao neko ko je u IT-ju doooosta godina... To pištanje je teška budalaština koju je je izglasao neko ko nema pojma šta je tehnološki moguće, ili bar šta je moguće napraviti da bude 100% pouzdano. Ovo ne spada u to. Previše ima slučajeva gde se očita pogrešan znak, voziš se autoputem a on pokupi ograničenje iz puta koji se uključuje ili isključuje, ili snimi 80 na kamionu, ili snimi neki znak koji je zaostao od radova a radova više nema (kod nas ne tako retko)... Ježim se od ideje da će sledeći auto imati to obavezno.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

grujicd napisao: 15 Sep 2024, 02:51 Kao neko ko je u IT-ju doooosta godina... To pištanje je teška budalaština koju je je izglasao neko ko nema pojma šta je tehnološki moguće, ili bar šta je moguće napraviti da bude 100% pouzdano. Ovo ne spada u to. Previše ima slučajeva gde se očita pogrešan znak, voziš se autoputem a on pokupi ograničenje iz puta koji se uključuje ili isključuje, ili snimi 80 na kamionu, ili snimi neki znak koji je zaostao od radova a radova više nema (kod nas ne tako retko)... Ježim se od ideje da će sledeći auto imati to obavezno.
Imao sam smehotresnih, ali i zastrašujućih situacija sa nekim "prilagodljivim tempomatima" i njihovim automatskim prilagodjavanjima brzine kretanja ( u nekim uslovima su stvarali potpuno iznenadna jača ubrzanja vozila ), a sve zbog pogrešnih podataka u mapama navigacije i/ili pogrešnih očitavanja navodnih ograničenja brzine ( pri čemu su ta pogrešna očitavanja moguća sa milion razloga ).
Načelno veoma podržavam sisteme asistencije ( uz svu svest da nisu savršeni i da je nemoguć idealan algoritam ), ali, mislim da taj sistem ne bi smeo da bude aktivan u Srbiji. Pa čak ni na našim auto putevima, a zbog mogućih pogrešnih očitavanja i/ili pogrešnih podataka u mapama.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Dok samo pišti i upozorava dobro je. Ako bude radilo tako da prilagodi brzinu prema očitanom znaku to je već problem.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Ja sam ostavio samo vizuelno upozorenje i moram priznati da mi dosta znači ovde u De. Nakon preseljenja trebalo mi je par godina da se naviknem i poštujem ograničenja kao i većina vozača. Naplaćao sam se tih sitnih kazni za prekoračenje do recimo 15km/h. Najveći problem je bio što, osim fiksnih kamera, policija često postavi nezavisne radare na tronožcima ili spakovane u civilne zatamnjene kombije pa ne možeš nikad biti siguran da je neka deonica potpuno čista.

Inače, eu legislativa i proivođači se sigurno neće osvrtati na probleme koje sistemi asistencije mogu praviti na često dovoljno neuređenim putevima kao kod nas...

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Instaliraj Waze.

Prijavljuj kamere-tronosce koje policija postavi. Svi to koriste u DE. Bukvalno ne krecem ako ne ukljucim Waze.

Sent from my iPad using Tapatalk
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

U službi bezbednosti

Post od Saša »

Ima to i na Google Maps navigaciji (prijavi radar/policiju, saobraćajni incident i slično), samo što izgleda retko ko to radi.
Odgovori