Da li je vreme da se vraćaju letnje gume?
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Da li je vreme da se vraćaju letnje gume?
Danas gledam UG8 na Pezou, lele ala je mekana i kako se lako lamelice odvajaju, krive na ovih 10ak stepeni.
A šta radi Sava Eskimo? U krivinama kao da se topi i kao na loju da vozim, a šara za ovih zadnjih 5 dana i 700-800km, vidno spala.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Vozim Eskimo S3 i nikakva čuda se ne dešavaju ovih dana, a nisu se dešavala ni na višim temperaturama. Prve sezone sam ih vozio tačno do 28. aprila jer sam odugovlačio zamenu zbog čekanja novih felni. Prosto, znam da prvo sunce svima pomuti pamet, iako je još uvek više zima nego proleće, znam da imam zimske gume na kolima i gde im je granica i tako se i ponašam.
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Pre 1 Aprila necu menjati gume, noci su hladne pa postoji mogucnost poledice.

Sloba‚
Velika je razlika između Vojvodine, gde je sve ravno i onoga gde ja živim i radim.
Za mnoge od vas je izazov se popeti na Zlatar, Taru, Zlatibor, Jabuku, Goliju, Javor, Povlen, Maljen, Suvobor, Rudnik, Kopaonik, Jastrebac------ tu ja živim i radim i vozim (sve ali polako nikako
) i oštrim gume. Pa kad posle 10min vožnje promene zvuk i počnu da klizaju i na 5C spoljne temp merim na njima 40-50C.
Inače po ravnom laganica, zadovoljile bi gume od pre 50god.
Velika je razlika između Vojvodine, gde je sve ravno i onoga gde ja živim i radim.
Za mnoge od vas je izazov se popeti na Zlatar, Taru, Zlatibor, Jabuku, Goliju, Javor, Povlen, Maljen, Suvobor, Rudnik, Kopaonik, Jastrebac------ tu ja živim i radim i vozim (sve ali polako nikako

Inače po ravnom laganica, zadovoljile bi gume od pre 50god.

- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Koliko sam shvatio, govori se o tome kako se zimske gume ponašaju ovih dana kada je toplo, tako da nije od nekog značaja da li je Vojvodina u pitanju ili nešto drugo.
Slobo,
stil vožnje i uslovi eksplatacije su presudni. Pročitajte priču Trojanca o vožnji preko Rudnika i primećene nedostake preupravljanja po krivinama....
Pored krivina, M+S u ovim uslovima stradaju na većim konstantnim brzinama, preko 120km/h, neke već preko 100... Jedino ih delimično spašava nešto veći pritisak 0.2-0.3bar od standarda.
stil vožnje i uslovi eksplatacije su presudni. Pročitajte priču Trojanca o vožnji preko Rudnika i primećene nedostake preupravljanja po krivinama....
Pored krivina, M+S u ovim uslovima stradaju na većim konstantnim brzinama, preko 120km/h, neke već preko 100... Jedino ih delimično spašava nešto veći pritisak 0.2-0.3bar od standarda.
- dag81
- Kontakt:
Ma nije Trojancu do guma, odlicno znam kako se ta guma ponasa Dunlop WS 3D. Jedino ako ih je izduvao, inace drze po ovim temperaturama bolje nego 60% letnjih.
Meni je BF Goodrich G Force Winter bio napred, do ovog snega da ih izlizem sto pre, pa pre nego sto je zavejao sam prebacio 3D napred. Preko Iriskog je bila neizbezna skripa guma na suvom dok je bio Goodrich napred, sad nema govora. Naravno u razumnim granicama, ne brutalno izivljavanje.
Meni je BF Goodrich G Force Winter bio napred, do ovog snega da ih izlizem sto pre, pa pre nego sto je zavejao sam prebacio 3D napred. Preko Iriskog je bila neizbezna skripa guma na suvom dok je bio Goodrich napred, sad nema govora. Naravno u razumnim granicama, ne brutalno izivljavanje.
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Ja danas izasao na auto put i dao mu malo po gasu i prestrojavanju - mislio sam da su mi sve gume ispustile. Tako da cu se sloziti sa Dagom: bem ti sto je mekan UG8 na plus 10!
Evo onaj test iz SAT-a:

Inače kao najveću zamerku zimskim gumama su naveli ovo što i Pobesneli Maks (MAD MAX) tvrdi, a to je velika degradacija karakteristika tokom dnevnih promena temperature (jutro-podne).

Inače kao najveću zamerku zimskim gumama su naveli ovo što i Pobesneli Maks (MAD MAX) tvrdi, a to je velika degradacija karakteristika tokom dnevnih promena temperature (jutro-podne).
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Uvek mi je utisak sa ovih testova, posebno jeftinih kao ovaj SAT-ov, bio montaža i proba nove gume, neuvozane, neprilagođene geometriji trapaova test vozila. Za to je potrebno minimum minimuma 500km ili bolje 1000km, posebno za letnje gume, pri čemu ako se guma forsira u ovom periodu, može da pretpi teška oštećenja.
Nova guma može da ima različite tikove, jer ne ide celom površinom, obično na nekoj od ivica i masnim površinskim slojem gume.
Uglavnom, ko po ovako toplom i suvom asfaltu ide na dalji put treba da smanji "doživljaj" i da bude svestan na čemu se vozi. Povećanje zaustavnog puta od 100-0 se povećava i 10m u zavisnosti od M+S gume i uslova + povećana nestabilnost, posebno kad vruća M+S, naleti na vodu koja prelazi put.
Nova guma može da ima različite tikove, jer ne ide celom površinom, obično na nekoj od ivica i masnim površinskim slojem gume.
Uglavnom, ko po ovako toplom i suvom asfaltu ide na dalji put treba da smanji "doživljaj" i da bude svestan na čemu se vozi. Povećanje zaustavnog puta od 100-0 se povećava i 10m u zavisnosti od M+S gume i uslova + povećana nestabilnost, posebno kad vruća M+S, naleti na vodu koja prelazi put.
nevezano za test, je*es mi sve ako su oni normalni.
Auto novine pisu "fajrstoun" "gudjir"

Auto novine pisu "fajrstoun" "gudjir"

Mislim da je test rađen u saradnji sa Quattroruote (odnosno prepisan iz istog), a lično mislim da ni ADAC i svi koji testiraju pneumatike ne pređu tih 500-1000km uvozavajući ih.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
- dag81
- Kontakt:
Svaka zimska guma kad je toplije mora da se doduva. Ja ih drzim na 2.3 uvek, iako je fabricki na 2.1 cini mi se. Mnogo se oseti tih 0.1-0.2 bara.Rakhil napisao:Ja danas izasao na auto put i dao mu malo po gasu i prestrojavanju - mislio sam da su mi sve gume ispustile. Tako da cu se sloziti sa Dagom: bem ti sto je mekan UG8 na plus 10!
A UG je + ultra mekana.