Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Koliko troši?

Post od Xepoj87 »

Pa dobro,7.7l na kraju za 67 km/h prosecnu brzinu je skroz realno,mozda bi to cak moglo i manje malo ako se potrudi covek...
Toliko trosi o Honda Acord 2.0 na magistrali,oko 8l,bez paznje,a moze i manje ako se pazi...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Realno jeste ali ne kontam sta je tu spektakularno pa da lik napise "328i koji moze da bude baaas ekonomican" :zbunjen:
Ja cu sa mojim pri takvom merenju da dobijem 4l a mozda i manje ali kakve to veze ima sa potrosnjom?
Pa i C63 AMG kad mu resetujes BC na magistrali i vozis ga kao baba, pokazace oko 10l.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Do sada tako nešto nije bilo u pravilniku o tečnim gorivima. Ili je nešto menjano u međuvremenu, što pohvaljujem, ili ELP samoinicijativno nešto uvaljuje. Raspitaću se.
Širim haos!
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Floyd napisao:Realno jeste ali ne kontam sta je tu spektakularno pa da lik napise "328i koji moze da bude baaas ekonomican" :zbunjen:
Ja cu sa mojim pri takvom merenju da dobijem 4l a mozda i manje ali kakve to veze ima sa potrosnjom?
Pa i C63 AMG kad mu resetujes BC na magistrali i vozis ga kao baba, pokazace oko 10l.
ovo sam najvise okacio zbog tebe, par stvari me zanima -
- klip pocinje sa prosekom od 7,7l, pr. brzinom od 65,0kmh i pokazivanjem trenutne potrosnje pri 110kmh od 4,2-4,3 ( koliko tebi trosi pri 110kmh? )
- onda na 0:38 na bordu pise prosek 7,5l i prosecna brzina 66,7kmh, presao 1km od pocetka klipa
- onda ga stisne da pretekne bus i na 0:47 pokazuje prosek od 7,8l i pr.br. 67,4kmh
- onda na samom kraju klipa prosek brzine bude skoro 68kmh, a potrosnja se vrati na 7,7l kad pusti gas...
dakle, kad se vozi lagano, onda potrosnja nije strasna, medjutim ako se na 15km puta stisne makar i na stotinak metara koliko mu treba da obidje bus odmah se oseti po potrosnji...
dakle, ako se radi o potrosnji pri normalnoj voznji ( dakle, ne moras da budes sumaher ali obilazis bar buseve, tamice i stojadine ), po mom misljenju o potrosnji od 5l nema ni govora. ako vozis 90-100 i stisnes ga 2-3 puta na 1km duzine da bi obisao nekoga, stvarno je pitanje koliko bi potrosio...
i pitanje je pod kakvim uslovima je postignuta potrosnja od pocetka merenja...
ako imas idealnu voznju po magistrali sa niskim brzinama 5l izgleda ostvariv rezultat, ali pretpostavljam da bi 320d sa automatskim menjacem u istim uslovima trosio i ispod 4l...
naravno, ovde se ne moze videti da li put ima nagib, da li duva vetar itd...ne kazem da to u ovom slucaju postoji ali je svakako opcija...
kako heroj kaze, moze to i manje, ali pazljivom voznjom i nikako uz neke brzine od 130kmh i ladno americku voznju...
akord 2.0 moze da trosi i izmedju 7 i 8l normalnom voznjom za takav auto, a moze i najmanje, kako mi rece zoran i ispod 6, ali je to voznja za pozeleti neprijatelju, tempom besnog puza :)
eto, ja to tako tumacim ovaj klip...

floyd sta kazes za trenutnu potrosnju 320d?
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Ja licno nikad nisam tako detaljno analizirao potrosnju kod mene pa ne bih znao sta da ti kazem ali ova trenutna potrosnja koju on potencira u snimku je bzv a pravi podatak je onih 7.5-7.7l dok bi kod mene ovakvom voznjom bilo oko 4.5-5l.
dragan napisao: koliko tebi trosi pri 110kmh?
Moze da trosi od 0-7l ali recimo da bi na ravnom putu uz ukljucen tempomat bilo sigurno ispod 4l, sto je ponavljam, prilicno beznacajan podatak...ali ako nekom znaci mogu da odradim neki snimak ;)
dragan napisao:dakle, kad se vozi lagano, onda potrosnja nije strasna, medjutim ako se na 15km puta stisne makar i na stotinak metara koliko mu treba da obidje bus odmah se oseti po potrosnji...
Kao i na svakom autu stim sto ce razliku izmedju lagane i ostrije/gradske voznje, benzinac itekako osetiti u odnosu na dizela.
dragan napisao:dakle, ako se radi o potrosnji pri normalnoj voznji ( dakle, ne moras da budes sumaher ali obilazis bar buseve, tamice i stojadine ), po mom misljenju o potrosnji od 5l nema ni govora.
Ma nema teoretske sanse...da se ne lazemo.
dragan napisao:floyd sta kazes za trenutnu potrosnju 320d?
Trenutno je na 5.8l za 6500km.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Vratio se s puta, ovaj podatak mi je zanimljiv: od St. Margrethen-a (CH) do Schwechat-a (A) preko Minhena i Salcburga potrošeno 46,21 litara (čep merenje) za tačno 723 km, uz obilazak Minhena, Salcburga i Beča, ali ne previše, možda nekih 50-ak km. Kroz Nemačku 130-140, pola od toga s klimom. Kroz Austriju 120-130 km/h, bez klime - bilo je oko 12 stepeni i pljusak sve vreme, sve po GPS-u.

To mu dođe oko 6.39 lit prosečne potrošnje, dvoje u kolima i, naravno, krcat gepek :D BC je malo lagao, šetao je između 6.2 i 6.3, dok je trenutna potrošnja stajala na delu skale koji je meni izgledao kao 7-8 litara, ako je skala skroz linearna do 10... Sve je ovo naravno sa Shell 95 čorbom. Poređenja radi, sa domaćim MOL Euro BMB-om bi trošio makar pola litre više.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Nisam mogao da nađem časopis pa malo kasnim...

Evo kačim test iz julskog broja HR izdanja Auto Motor i Sport, ima veze sa temom, benzin vs. dizel, potrošnja isplativost... Čisto kao ilustracija.

1. slučaj - ista snaga, ista zapremina, različito gorivo

Slika

Kad sam već okačio ovo, evo i drugog testa u istom članku
2. slučaj - auto različitih snaga, zapremina i naravno goriva

Slika
Širim haos!
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ocigledno da je dizel u ova dva slucaja isplativ ako se uzme nov, i vozi nekoliko godina recimo 15-20 kkm godisnje.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

I ako veoma dobar i priblizno tacan test,ovde se sve povrsno gleda...
Treba uzeti u obzir razliku u gorivu pri realnoj situaciji pri odlasku i vracanju sa posla gde je prosecna brzina maximum 15 km/h...
I treba uzeti razliku kada se dizelom ostro vozi po gradu i kada se benzincem ostrije vozi po gradu...
Tu razlika dosta skace u korist dizela...

Realno, nekom normalnom mesovitom voznjom taj 125i neka trosi 12l u gradu... A 125d da uzmemo da trosi 8l...
To su neka moja iskustva sa slicnim motorima i normalnom voznjom sa mesovitom guzvom...
6.5e je razlika na 100km...
Znaci ,na 10.000km je 650e razlika... Sto znaci da se za 2 godine isplati razlika,ukoliko se vozi samo 10.000km godisnje...
Retko ko kupuje nov auto da ga vozi manje od 5 godina...
Tako da slobodno mozemo reci da je dizel i te kako ekonomski isplativ...
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

methane.master napisao:Slika
Test je realan ali bi dobijene podatke ja protumacio na drugi nacin.
Zbog cega se u kalkulaciju unosi veca cena dizela u startu?
Dizelas jeste skuplji 1200e ali i pruza nesto vise u odnosu na benzinca. Performanse su mu bolje (istina, zanemarljivo ali bolje...mada za medjuubrzanja nemamo podatke ali je pretpostavka da zbog boljeg odziva gasa, dizel kida), autonomija mu je veca za min 200km, manja emisija CO2 (sto u nekim zemljama znaci) i sto je najbitnije, vrednost pri prodaji uvek jaca nego za benzinca.

Sto se potrosnje tice, tih 2l razlike je ok ali u nekim idealnim uslovima. Heroj kaze da je u gradu razlika 4l i ja mogu da se slozim, s'tim da bi nekim prosecnim koriscenjem kao u mom slucaju (mesano grad i autoput, koji istina, u spicu cesto bude opterecen pa je isto kao da vozis po gradu) razlika bila 3l. Prosecan vozac koji auto koristi do posla i nazad napravi godisnje 20000km sto znaci da sa benzincem godinje baci u vodu 600l odnosno, u mom slucaju 1200chf (dizel je ovde skuplji od benzina za 8 rapa ali posto sam ja cesto u DE i FR gde je jeftiniji cak i 15 euro centi, racunam prosek od 2chf za oba) ;)

Ovaj komentar mi je zanimljiv :mrgreen:
Dizel je isplativ tek iznad 34.286 prijeđenih kilometara, ali boljim odzivom na gas daruje vlasnika već od samog početka.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Clio 1,5dCi 65ks, sa 230+k na satu

Metodom cepa (do prvog klika): 46l na 1030 predjenih km ---> ~4,47l/100km

Dva puta je isao do Knica i nazad (Autoputem do Malog Pozarevca, pa preko Topole), ukupno oko 600-650km, sa vozikanjima do KG i po okolini - uglavnom tu oko ogranicenja. Ostalo po BGu.

Ako niko nije dosipao u medjuvremenu, mada nema traga u racunima :mrgreen:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Za medjuubrzanja nema podataka jer je automatik u pitanju kod BMW-a. Ali ne treba sumnjati da je dosta bolje.
SlikaSlika
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

S obzirom da su oba twin turbo,verovatno nema neke znacajne razlike,kao i kod ubrzanja koja su dole prikazana...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

50% vise momenta mora da bude razlike.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Nije klasicna potrosnja, al stavio bih u ovu temu

Slika

U pitanju je neprikosnoveni 1.9 TDI, 115 konja. :uf: Trosi ulje kao blentav.
Odgovori