Zimske gume - da ili ne?
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
Mislim da i meni pise 0.2 vise za zimske.
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Koliko ja znam (ne mora biti da sam u pravu, but it's plausible), zimske se duvaju desetak posto jace od letnjih iz dva razloga:
1. Smesa i konstrukcija su im mekse od ekvivalentnih letnjih, pa se neznatno vise ugibaju.
2. Preporuceni pritisak za letnje mora da ostavi mesta za povecanje pritiska usled grejanja vazduha u gumama, koje je leti zbog spoljne temperature, vruceg asfalta i generalno ostrije voznje mnogo vece nego zimi.
Ja sam malo eksperimentisao sa pritiskom na mom autu i zakljucio da mi vise odgovara 0.2 bara jaci pritisak od fabricke preporuke. Drzati se nalepnice na stubu ko svetog pisma je bezvezno, to treba da pokrije sve zive varijante istog auta i to posmatram kao preporuku. Naravno, duvanje pola bara-bar jace ili slabije je preterivanje u drugom pravcu i ne preporucuje se.
1. Smesa i konstrukcija su im mekse od ekvivalentnih letnjih, pa se neznatno vise ugibaju.
2. Preporuceni pritisak za letnje mora da ostavi mesta za povecanje pritiska usled grejanja vazduha u gumama, koje je leti zbog spoljne temperature, vruceg asfalta i generalno ostrije voznje mnogo vece nego zimi.
Ja sam malo eksperimentisao sa pritiskom na mom autu i zakljucio da mi vise odgovara 0.2 bara jaci pritisak od fabricke preporuke. Drzati se nalepnice na stubu ko svetog pisma je bezvezno, to treba da pokrije sve zive varijante istog auta i to posmatram kao preporuku. Naravno, duvanje pola bara-bar jace ili slabije je preterivanje u drugom pravcu i ne preporucuje se.
A, zar ne bi trebale zimske da se vise greju zbog veceg otpora kotrljanja?

- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Jeste, sara im je manje aerodinamicna, i to ih greje 

Ako redovno proveravaš pritisak onda pumpaj na fabričke vrednosti. Ko stavi zimsku gumu na +15 a vozi je na -15 naravno da neće imati dovoljan pritisak.
Ako se dobro sećam, pritisak u gumi pada otprilike 0,1 bar sa svakih 10 stepeni manje. Ja držim sve gume na 2,4 bara, na stubu mi piše 2,2 standardno, dok se 2,6 bara preporučuje za brzine preko 160 km/h. Ne idem ni blizu te brzine, ali mi odgovara tvrđa guma, pa zato držim na 'sredini'.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Meni je zimski komplet isto 17'' samo 225/45R17, nisam primetio ljuljanje, buku, i ne znam ti ni ja sta jos, cak sta vise letnje su bile na 3mm sare po sredini 4-4.5 sa strana, a vecc su pocele i da bruje pomalo.ftj napisao:Naravno da ćeš se više ljuljati sa 195/65/15 nego sa niskoprofilnim 17icama. Ako ne želiš da se ljuljaš mogao si zadržati istu dimenziju zmske ili staviti 205/55/16. Ali to nema mnogo veze sa pričom zimska vs letnja po suvom i ostalo.
Naravno da ce u krivinama bolje drzati ali kad se bas preteruje, ali gubitak stabilnosti, upravljivosti, apsolutno nisam primetio.
Tako da kao sto kaze FTJ uzimete istu dimenziju pa uporedjujte. Posle 17 na 15'' naravno da ce biti katastrfoa po pitanju upravljivosti za neke, za druge ce to biti WOW ala je udobno.
meni su cak i zimske 205/50 xl mekse od letnjih 215/45 u istom precniku...
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Da je obrnuto ne bi valjalo. OVako je malo visa, i zimska, a jos je 4D koji je meksi,tak da...dragan napisao:meni su cak i zimske 205/50 xl mekse od letnjih 215/45 u istom precniku...

treba da ih montiram ovih dana, nisam jos...
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Treba da uzmem gume za svoj auto,zimske za napred... Fabrička dimenzija mi je 195/55R15, skupa kao otrov :slap:
Pa gledam da li je bolje uzeti Sava Eskimo S3+ u dimenziji 185/55/R15 ili da uzmem Dunlop Sp Winter Response ili Goodyear UltraGrip 5 u dimenziji 185/60/R15 ? Ova "viša" je malo jeftinija , zato mogu da uzmem malo bolju gumu ...
PS. Zadnje su mi Pirelli Winter-nešto , 185/55R15 ...
sent from Kenda digitron using Tapatalk 2
Pa gledam da li je bolje uzeti Sava Eskimo S3+ u dimenziji 185/55/R15 ili da uzmem Dunlop Sp Winter Response ili Goodyear UltraGrip 5 u dimenziji 185/60/R15 ? Ova "viša" je malo jeftinija , zato mogu da uzmem malo bolju gumu ...
PS. Zadnje su mi Pirelli Winter-nešto , 185/55R15 ...
sent from Kenda digitron using Tapatalk 2

- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
I jedna i druga dimenzija ti odgovara, tj. ne оdstupa više od +/- 2.5% koliko je preporučeno da se može odstupiti. Po meni je bolje onda da uzmeš premium gumu. Ja bi tako uradio.
Posetite www.garaza.rs !
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
I ja sam u istoj dilemi, iste dimenzije su u pitanju, 195 55, alternativna fabricka 185 55, odstupanje je u redu, ali ne znam hoce li ABS da brljavi mozda i da pravi problem?
Nece, ako su na svim tockovima iste dimenzije
TT Post
TT Post