O presretačima

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: O presretačima

Post od ljubitelj »

Grujic napisao:
ljubitelj napisao: Blicanje, i voznja na branik daleko ispod zakonom dozvoljenog odstojanja je po vazecem ZOBS tezi saobracajni prekrsaj koji povlaci i bodovanje nevezano za brzinu kretanja.
Gde ovo piše u ZOBS...?
Da trazim clan zakona ?
Ajd kada nadjem vremena da pregledam stivo navescu.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Može član, jer koliko znam kod nas to nije baš izričito regulisano, postoji kazna za nedržanje odstojanja, al nije neka drastična, možda je čak i mandatna kako mi se čini...

Što se tiče presretača, mislim da je pisano al da se ponovi, oni prvi nemaju radar, nego imaju sistem koji se zove Vascar... Suština je da oni svoju brzinu imaju, i morjau da prate prekršioca čini mi se 500m na otvorenom, i da ne prilepe direktno svoju brzinu, nego drže jednako odstojanje i izmere distancu i vreme, to je dovoljno da se izračuna brzina.
To se lepo vidi na ovom klipu
http://www.youtube.com/watch?v=3qQp2QFzRUE
U donjem redu se vidi D za distance, T za time, i S za speed.
U prvih 30s sve ima izmereno, a na 30oj sekundi klipa opet kreće merenje

Slično je i ovde
http://www.youtube.com/watch?v=Pr_pLgpt ... =endscreen

E sada, onaj EVO ima drugačiji sistem...
Zove se PolCam, što se moglo videti u onoj emisiji SAT, i kada im se ode na sajt vidi se da njihovi sistemi mogu imati i radar, neki kažu čak i laser, tako da taj EVO možda ima nešto od toga.. Pogotovo što je u toj emisiji merio brzinu unazad, i to je izmerio mnogo brže, samo 100m je pratio
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Kolko znam u DE važi to pravilo o nabijanju u branik i blicanju. Ne postoji ni član zakona koji govori da nekom ne smeš da sviraš i da mu se dereš kroz prozor ali sam siguran da bi se negde našlo zbog čega je to prekršaj.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Super je što važi u DE, al mi smo u SRB :)
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

jel grujicu i ovaj prvi snimak u hrvatskoj? gledam covece kako im ide presretac 240 i kusur i stize motor. koje li masine to imaju da tako lako nabija brzinu? hmmm
Slika
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Jeste iz HR, al je isti uređaj kao i kod nas, a koje oni presretače imaju ima po netu, generalno su sve jake mašine i ne mnogo stare
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

heheh jesi video kako poteze vec pri velikim brzinama, kao da ubrzava sa 70 na 120, a ne 170-220 :o .

samo koliko mi je buraz rekao da po hrvatskoj ako vozis od 150-160 po navigaciji normalno, ne diraju.
Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Nabijanje u branik i blicanje bi moglo da prođe kao nasilnička vožnja ili nešto sl.
Ljubitelj je u pravu da ne smeju da izazivaju izvršenje prekršaja, ali je to nemoguće dokazati.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

sebekkg napisao:jel grujicu i ovaj prvi snimak u hrvatskoj? gledam covece kako im ide presretac 240 i kusur i stize motor. koje li masine to imaju da tako lako nabija brzinu? hmmm
Svojevremeno sam imao link na nekom njihovom forumu gde su po županijama bili nabrojani presretači, sve sa registracijama. Preovlađivao je BMW 330d, mada bilo je Passata, Audija sa V6 motorima i benzinaca i dizelaša, Mečki 320 CDI...
Širim haos!
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ukoliko vozac presretaca bude uhvacen od nadleznog sluzbenog lica, ako nije doslo do saobracajne nezgode, 7 bodova.
Ako je doslo, obavezna zatvorska kazna i 18 poena tj oduzimanje dozvole.
Cl 41.42.82 osnov.
Kao sto rece Paja, tesko je dokazivo da je sluzbeno lice- presretac napravilo prekrsaj.
Posebno je regulisano u kojim slucajevima je dozvoljena upotreba dugih svetala za upozorenje na opasnost, u ostalim slucajevima nije dozvoljeno blicanje.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Pa teško da može to da ide pod nasilničku, mislim, u praksi mogu šta hoće.
A ljubitelj te kazne koje pišuš mislim da ne postoje ni za jedan prekršaj, ta kombinacija :)
Kazna za neadekvatno odstojanje je ko što sam i mislio 5000din
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

gledam ovaj snimak sa naseg presretaca i ne pije mi to toliko vodu. gledam na udaljenosti pise 100m, a nas presretac ide satro 200, a ovaj 220 i par sekundi se ne menja odnos brzina a razdaljina i dalje 100m. neko tu nekog zajebava i to grdno.
Slika
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

U donjoj traci je udaljenost i brzina zabeležena u trenutku kada je napravljen prekršaj. Taj deo ostaje u memoriji i ne menja se.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

znam to, nego mene zanima ako je razlika u brzinama 20km/h duze od 1 sekunde, u ovom slucaju 5-10s, zasto se onda i razdaljina izmedju njih nije promenila ni za pola metra u tom intervalu vremenskom.
Slika
Odgovori