Opšta tema o gorivu - cene, kvalitet itd.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Re: Gorivo poskupljuje, PONOVO
Novi ministar je najavio i nove akcize na gorivo i cigarete
Kad je budžet prso ko zvečka. Vidim da ću da menjam raketu od alfe za nekog puntodžeta, 80km pravim svaki dan do šljake i nazad...
ja racunam ono sto ja placam. ED 146.3 din/l, a evro taj dan bio 118.xx (nesto sitno)... Dodje mu 1.238...cozmo napisao:Pre bih rekao oko 1,28e. Nasa pumpa je malog prometa i tu je 150 din.
Medjutim skoro se nije desilo da za manje od metar dana poraste za 6 din.
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Pljacka na EKO pumpi, malopre sipao Evro BMB za 163 din. Tolika cena nikada nije bila! Bilo je kasno da odem, vec sam poceo da sipam.
- djiuliju
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
- Garaža: Clio II ph2 1.2 16v
Na luk oil euro BMB 158 a obican BMB 153, ako sam dobro video u prolazu.
Pre 15 dana sam sipao EuroBMB po 147
Pre 15 dana sam sipao EuroBMB po 147
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Pa mogao si da sipaš samo par, platiš i odeš.Ogi napisao:Pljacka na EKO pumpi, malopre sipao Evro BMB za 163 din. Tolika cena nikada nije bila! Bilo je kasno da odem, vec sam poceo da sipam.

Širim haos!
-
- Banned
Iskreno, mrzelo me da se cimam do sledece pumpe. A sipao sam 40l, idem sutra na put...
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
E pa srecan ti put Ogi, ides li negde preko? Vidi koja je tamo cena da uporedimo sa ovim nasim, o kvalitetu necemo da komentarisemo jer znamo da je ovo nase njesra za plakati 

-
- Banned
Idem preko, u RS.
Ma idem po zenu i decu, bili su kod taste. 
Na more za 3 nedelje.
U RS je gorivo svakako bolje i veca je ponuda.
Znas sta mi samo nije jasno. Kako to da rafinerija BROD koju su takodje usrecili Rusi moze da pravi i 98 a i obican 95 je, kazu, bolji od naseg a nasa rafinerija i dalje pravi djubre? Nemoguce da je to modernija rafinerija od NIS-ove.

Na more za 3 nedelje.

U RS je gorivo svakako bolje i veca je ponuda.
Znas sta mi samo nije jasno. Kako to da rafinerija BROD koju su takodje usrecili Rusi moze da pravi i 98 a i obican 95 je, kazu, bolji od naseg a nasa rafinerija i dalje pravi djubre? Nemoguce da je to modernija rafinerija od NIS-ove.
Nije nikakva prozivka upicena direktno Ogiju,, nego me zaista interesuje dali je ovo samo subjektivni osecaj i ono sto se kaze nas mentalitet (uvek je tudje bolje) ili gde ima dima tu ima i vatre.
Dakle:
Kako to svakako bolje? Zelim cvrste dokaze.
Napominjem ne prozivam licno Ogija. Odgovoriti moze svako ko ima valjane argumente.
Pre x strana Ogi je izneo racunicu koliko mu se vise isplatilo da tamo sipa 98 nego ovde. Isplativost je bila obracunata u evrima. U tom periodu sam bio sa drustvom na moru. Pustim ih da procitaju post i kazem :"Vozimo dizelase, ne moramo imati ovoliku razliku. Ali posto se vracamo kroz BiH tamo tocimo koliko nam treba za povratak." Sto smo se svi slozili. Dizel nas je kostao 1.24e/l u BiH na OMV. Isti dan prelazimo u SRB i po kursu e:din u tom trenutku na NIS pumpi, gle cuda, dolazimo do magicne cene od 1.24e/l.
Znaci iz prve ruke kazem da nismo napravili nikakvu razliku u ceni.
Ne vozim toliko cesto po BiH, RS, sta vam draze.
Ali razliku u ponasanju na ovom autu kojim smo sad isli na more izmedju dizela tocenog na NIS-u u SRB i OMV-u u BiH nisam osetio. Ama bas nikakvu. Auto je drugarov, vozili smo naizmenicno. Tako da sam imao prilike davozim i sa jednim i sa drugimm dizelom.
Opet prosle godine sa mojim autom ista situacija.
Tako da ja ne vidim o kakvim se to razlikama ovde prica.
Dalje, RS kao i cela BiH nije zivotnim standardom bolja od nas. Naprotiv, mislim da je ovde za osetnu nijansu bolje. Da mi neko to ne usme za zlo, i sam vodim korene iz te iste RS.
Fakat je da kod njih ima gomia malih privatnika koji drze bs. A takvi se kod nas najcesce zaobilaze. Mi prozivamo velike firme kako vrse malverzacije i svasta nam uvaljuju na pumpama, dok su nam privatnici na crnoj listi kod kojih se to kao i ne dovodi u pitanje dali rade ili ne.
Nije li onda i vama kao i meni jasno da ako se drzimo te price BiH ispade dosta povoljnije trziste za malverzacije sa gorivom u odnosu na nase?
I onda opet ispade da je tamo po pitanju goriva Meka a kod nas divlji zapad. Meni ovo zdravorazumski ne pije vodu. Zato bih zeleo cvrste dokaze, ako postoje, koji mogu potkrepiti ove price o gorivu tamo vs ovde. U suprotnom pocecu doticne price smatrati lovackim. Znam da to vama nece nista znaciti, ali meni hoce. Jednu misteriju cu razresiti. Vec sam poceo da formiram stav oko toga, koji sam gore izneo.
Dakle:
Ponuda cega?Ogi napisao:U RS je gorivo svakako bolje i veca je ponuda.
Kako to svakako bolje? Zelim cvrste dokaze.
Napominjem ne prozivam licno Ogija. Odgovoriti moze svako ko ima valjane argumente.
Pre x strana Ogi je izneo racunicu koliko mu se vise isplatilo da tamo sipa 98 nego ovde. Isplativost je bila obracunata u evrima. U tom periodu sam bio sa drustvom na moru. Pustim ih da procitaju post i kazem :"Vozimo dizelase, ne moramo imati ovoliku razliku. Ali posto se vracamo kroz BiH tamo tocimo koliko nam treba za povratak." Sto smo se svi slozili. Dizel nas je kostao 1.24e/l u BiH na OMV. Isti dan prelazimo u SRB i po kursu e:din u tom trenutku na NIS pumpi, gle cuda, dolazimo do magicne cene od 1.24e/l.
Znaci iz prve ruke kazem da nismo napravili nikakvu razliku u ceni.
Ne vozim toliko cesto po BiH, RS, sta vam draze.
Ali razliku u ponasanju na ovom autu kojim smo sad isli na more izmedju dizela tocenog na NIS-u u SRB i OMV-u u BiH nisam osetio. Ama bas nikakvu. Auto je drugarov, vozili smo naizmenicno. Tako da sam imao prilike davozim i sa jednim i sa drugimm dizelom.
Opet prosle godine sa mojim autom ista situacija.
Tako da ja ne vidim o kakvim se to razlikama ovde prica.
Dalje, RS kao i cela BiH nije zivotnim standardom bolja od nas. Naprotiv, mislim da je ovde za osetnu nijansu bolje. Da mi neko to ne usme za zlo, i sam vodim korene iz te iste RS.
Fakat je da kod njih ima gomia malih privatnika koji drze bs. A takvi se kod nas najcesce zaobilaze. Mi prozivamo velike firme kako vrse malverzacije i svasta nam uvaljuju na pumpama, dok su nam privatnici na crnoj listi kod kojih se to kao i ne dovodi u pitanje dali rade ili ne.
Nije li onda i vama kao i meni jasno da ako se drzimo te price BiH ispade dosta povoljnije trziste za malverzacije sa gorivom u odnosu na nase?
I onda opet ispade da je tamo po pitanju goriva Meka a kod nas divlji zapad. Meni ovo zdravorazumski ne pije vodu. Zato bih zeleo cvrste dokaze, ako postoje, koji mogu potkrepiti ove price o gorivu tamo vs ovde. U suprotnom pocecu doticne price smatrati lovackim. Znam da to vama nece nista znaciti, ali meni hoce. Jednu misteriju cu razresiti. Vec sam poceo da formiram stav oko toga, koji sam gore izneo.
za dizel ne znam ali znam da sam ranije par puta bio do bijeljine i sipao bezolovni, i da mi se gotovo otplacivao put uz pun rezervoar i jedan kanister ( nesto oko 65l goriva recimo, put je stotinak km zajedno u oba pravca...
kako je sada ne znam, ali imacu prilike da proverim...
kako je sada ne znam, ali imacu prilike da proverim...
Evo da dodam i ja koju. Kada sam ove godine kretao u CG 1.08. plin (na koji vozim) je na pumpi "Neskovic" bio 0.99KM to je prevedeno u dinare bilo 58 RSD. Kod nas je taj isti plin bio 72-79 RSD zavisno od pumpe do pumpe (LUK oil na autoputu ima cenu od 78.9) To po meni nije mala razlika. Kada sam se vracao skocio je za 0.10KM i OPET je bio skoro 10 din jeftiniji.
Ove zime sam tamo kupovao gume (u Zvorniku) i gorivo je tada (benzin i plin) bilo oko 15 din jeftinije. Zbog raznih fluktuacija evra sada je cena dizela i benzina priblizna, ali tada nije bila i itekako je postojao racun otici tamo.
Druga stvar Stjepo mislim da (ne mogu da tvrdim) je tamo trgovacka marza ogranicena na 8-10% dok kod nas na pojedine proizvode ide i do 50% prema tome oni za svoje plate koje su nominalno manje mogu da kupe vise robe. Takodje u RS je inflacija koliko toliko pod kontrolom a kod nas divlja li divlja.
Ako zelis mogu da pokusam da pronadjem egzaktne podatke kako bih potkrepio svoje tvrdnje.
Ove zime sam tamo kupovao gume (u Zvorniku) i gorivo je tada (benzin i plin) bilo oko 15 din jeftinije. Zbog raznih fluktuacija evra sada je cena dizela i benzina priblizna, ali tada nije bila i itekako je postojao racun otici tamo.
Druga stvar Stjepo mislim da (ne mogu da tvrdim) je tamo trgovacka marza ogranicena na 8-10% dok kod nas na pojedine proizvode ide i do 50% prema tome oni za svoje plate koje su nominalno manje mogu da kupe vise robe. Takodje u RS je inflacija koliko toliko pod kontrolom a kod nas divlja li divlja.
Ako zelis mogu da pokusam da pronadjem egzaktne podatke kako bih potkrepio svoje tvrdnje.
Ok, sa vise strana imamo price iz prve ruke da je benzin jeftiniji nego kod nas.
Ja kazem da se sa dizelom nisam tako proveo.
Ali sta je sa ostalim?
Kakav je to veci izbor nego kod nas?
Ja dodjem da tocim dizel i izaberem dizel. Nemaju 5 nekih vrsta kao sto nema ni kod nas. Ima d2 i ed, ili ih oni mozda drugacije oznacavaju ali to mu je to.
Koliko i kojih sve vrsta benzina imaju?
Koliko znam kod nas na pumpama imaju barem 3 vrste.
Po cemu je to gorivo tamo bolje nego ovde?
Nasi podmecu a preko Drine su preposteni? Ista smo mi g* bez obzira na drzavljanstvo u dokumentima.
Kazem da za cenu isnosite sa vise strana licna iskustva kako je odredjeni benzin jeftiniji. Nisam ja rekao da je Ogi pre x strana lagao. Izneo sam da nije tako za sva goriva. Mene je dizel izasao u cent kao sto bi me taj dan izasao i sa ove strane Drine.
Za marzu nisam znao da imaju manje definisanu. To daje prostora da cena bude nesto niza kao kod nas.
Da li ta marza obezbedjuje kvalitetnije gorivo?
Ja kazem da se sa dizelom nisam tako proveo.
Ali sta je sa ostalim?
Kakav je to veci izbor nego kod nas?
Ja dodjem da tocim dizel i izaberem dizel. Nemaju 5 nekih vrsta kao sto nema ni kod nas. Ima d2 i ed, ili ih oni mozda drugacije oznacavaju ali to mu je to.
Koliko i kojih sve vrsta benzina imaju?
Koliko znam kod nas na pumpama imaju barem 3 vrste.
Po cemu je to gorivo tamo bolje nego ovde?
Nasi podmecu a preko Drine su preposteni? Ista smo mi g* bez obzira na drzavljanstvo u dokumentima.
Kazem da za cenu isnosite sa vise strana licna iskustva kako je odredjeni benzin jeftiniji. Nisam ja rekao da je Ogi pre x strana lagao. Izneo sam da nije tako za sva goriva. Mene je dizel izasao u cent kao sto bi me taj dan izasao i sa ove strane Drine.
Za marzu nisam znao da imaju manje definisanu. To daje prostora da cena bude nesto niza kao kod nas.
Da li ta marza obezbedjuje kvalitetnije gorivo?
sto se tice izbora, barem benzina, mislim da je isti kao kod nas sto se tice vrsta goriva, ali manji sto se tice razlicitih pumpi, i ima dosta vise manjih lanaca privatnih pumpi koje izbegavam...
uvek sipam na omv u bijeljini....
uvek sipam na omv u bijeljini....
Dolazimo do odgovora na pitanje:dragan napisao:sto se tice izbora, barem benzina, mislim da je isti kao kod nas sto se tice vrsta goriva
Posto je Ogi izneoStjepa napisao:Kakav je to veci izbor nego kod nas?
Znaci imaju iste vrste goriva kao i u Srbiji.Ogi napisao:U RS je gorivo svakako bolje i veca je ponuda.
Idemo dalje...
Hajde sad da utvrdimo dali je gorivo tamo bolje nego ovde, misleci na kvalitet i zanemarujuci cenu.