Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Neće više da čekaju da prodju dve godine. A i vesti na TVu se baš ne poklapaju sa onim što vide kad okrenu glavu levo-desno. Shvatam i podržavam 100% svakoga ko hoće da pali sa Balkana (ne samo iz Srbije).
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- Puzo81
- Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
- Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium
Za pola godine otišlo je jedno 5 kolega a sada će još 5oro. Uglavnom idu sami li porodično (ona ili on imaju cro ili hu posoš). Prvenstveno DE ,NL ,SW.
Rade neke bezvezne poslove za po meni smešne plate ali kažu ok im je i ne bi se vratili.
Rade neke bezvezne poslove za po meni smešne plate ali kažu ok im je i ne bi se vratili.
Neke kolege iz firme su otišle za Norvešku, neki na Novi Zeland.
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Bezvezne poslove rade samo u početku dok se ne "slegnu" tu gde su došli. Pri tome vredi napomenuti da ako dvoje rade tzv. bezvezan posao, ili drugim rečima posao sa malom satnicom, od takve dve plate ovde može da se živi kulturno. Posle, kad se nauči jezik, kreće se i sa boljim poslovima.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Ista situacija je i kod mene tj. u mom okruženju. Baš je mnogo ljudi otišlo. Ja sam imao idealnu situaciju za Ameriku, ali nisam imao sreće. To ipak nije promenilo moju odluku da napustim Srbiju. 2019. ću verovatno dočekati u Srbiji, osim ukoliko se ne desi neko čudo, ali 2020. ću, nadam se, dočekati negde preko. Prva na listi mi je Kanada, ali ne isključujem ni neku zemlju u Evropi.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
I sve to bez EU papira, da ih svi imaju ostali bi samo naucnici. 

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ja ako (kad) budem prelomio da palim, prva na listi bi bila Kanada.
Aj sad kad smo već kod Kanade. Kako doći do nje legalno(hr papiri) i zaposliti se npr. kao vozač?
Poslednja izmena od jovanns u 13 Sep 2018, 19:59, izmenjeno 1 put ukupno.
Moze lako i bez EU papira za IT i inzenjere ali sa iskustvom.
Za moj posao mi prvo rekli da sam primljen, pa me pitali dal da sredjuju radnu dozvolu.
Dobro je sto u razvijenim zemljama i sa jednostavnijim poslovima moze kulturno da se zivi ( osim ukoliko ne zelis selu da pokazes sliku Zenevskog jezera sa prozora spavace sobe, ali ti kompleksi su druge vrste ), a jos vaznija je predvidivost buducnosti vise manje, tj sigurnost da mozes da uzmes auto ili stan na kredit sa velikom verovatnocom da ces moci da ga redovno otplacujes ne odricuci se ostalih stvari.
Za moj posao mi prvo rekli da sam primljen, pa me pitali dal da sredjuju radnu dozvolu.
Dobro je sto u razvijenim zemljama i sa jednostavnijim poslovima moze kulturno da se zivi ( osim ukoliko ne zelis selu da pokazes sliku Zenevskog jezera sa prozora spavace sobe, ali ti kompleksi su druge vrste ), a jos vaznija je predvidivost buducnosti vise manje, tj sigurnost da mozes da uzmes auto ili stan na kredit sa velikom verovatnocom da ces moci da ga redovno otplacujes ne odricuci se ostalih stvari.
Za posao vozača u Kanadi je potrebno da se prvo nađe firma koja je spremna da ti ponudi ugovor. Da bi ti firma ponudila ugovor potrebno je da ispuni neke uslove tj. da bi dobila dozvolu da zaposli radnika iz inostranstva. Moraju da oglase posao na njihovom tom kao birou za nezaposlene i ako se niko ne javi dve nedelje imaju pravo da traže radnika iz inostranstva. Ne znam sad kako ide procedura komplet, ali trebalo bi da oni sve tamo završavaju, šalju ambasadi i onda te ambasada kontaktira i kažu ti tj. pošalju ti listu dokumenata i svega ostalog što treba da im pošalješ i na kraju donose odluku da li ti je odobrena ili ne, ta radna viza. Potrebna je takođe i dozvola za kamion, što je malo bez veze, zato što tamo ne priznaju naše dozvole i potrebno je da se opet polaže sve, od automobila pa nadalje. Te radne vize su uglavnom na godinu dana, ali mogu da se produže. A posle dve godine valjda može da se dobije permanent resident card, nešto kao green card u Americi. Posle toga potrebno je da prođe 4 godine i onda može da se aplicira i za državljanstvo.jovanns napisao: 13 Sep 2018, 19:59 Aj sad kad smo već kod Kanade. Kako doći do nje legalno(hr papiri) i zaposliti se npr. kao vozač?
Čuo sam sa druge strane, da postoji i "fora", koja zvanično nije dozvoljena, ali uz pomoć advokata može kao da se sredi, a to je, da se ode tamo turistički i da se tamo položi za kamion, da se nađe firma koja hoće da te zaposli i da se tamo direktno završi ta radna viza.
Takođe, u nekim pokrajinama traže i IELTS da se položi, ali ocena koja je potrebna je minimum 4 ili 5, što je, koliko sam video, smešno i to ne bi trebalo da bude problem svakome ko je u srednjoj školi učio engleski.
Iskreno, o ovome sam čitao pre mesec, dva i nisam se nešto preterano udubljivao, tako da može da se desi da nije sve baš potpuno tačno ili da nešto nisam dobro razumeo.
Ikac HVALA na odgovoru!
Pratio sam te na forumu od lutrije, baš mi je žao što su te ispalili

Pratio sam te na forumu od lutrije, baš mi je žao što su te ispalili

- speedy stikis
- Pridružio se: 01 Jul 2016, 12:27
ikac2000 napisao: 13 Sep 2018, 20:01
Ja se slazem sa tobom 99%
Ali zasto covek da se ogranicava neko moze da kupi kucu na Zenevskom jezeru vozi sta mu se vozi i pritom jos ostavlja sa strane, e sad to jeste malo teze ostvarljivo ali ne i nemoguce , prema tome moras da tezis da bi ostvario, suprotnim stavom nikad ne mozes doci.
Hocu reci da nista nije nemoguce u zivotu moze da se dodje i do tog polozaja ali jedino ako sam verujes u to.
- Pulp Fiction
- Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
- Garaža: Astra G 1.7 dti
Meni je baš žao što toliko ljudi odlazi, ali sa druge strane mi je i drago ne samo zbog njih nego i ovako, mislim da ova država sa ovim nivoom ekonomske snage ne treba da ima više od 5.5m stanovnika. Taman će onda biti nezaposlenost mala, radnici veoma traženi i plate će porasti jer neće imati prevelikog izbora preduzetnici. Nisam stručnjak, ali mi je nekako logično.
A što se tiče odlazaka čini mi se da je fazon visokoobrazovani sa porodicom i da se ne vrate, fizikalci solo vrlo često kod nekih balkanskih gazda sa užas uslovima, često prevareni, ali ako se zaradi nešto onda se nosi kući. Najčešće su to zidari, zavarivači, bravari koje znam. Ja imam cro pasoš i baš bih voleo da odem, ali nemam hrabrosti niti nekog znanja...bukvalno da odem na bauštelu, ali isto ''no skill'', samo antlogor što bi rekli Sremci.
A što se tiče odlazaka čini mi se da je fazon visokoobrazovani sa porodicom i da se ne vrate, fizikalci solo vrlo često kod nekih balkanskih gazda sa užas uslovima, često prevareni, ali ako se zaradi nešto onda se nosi kući. Najčešće su to zidari, zavarivači, bravari koje znam. Ja imam cro pasoš i baš bih voleo da odem, ali nemam hrabrosti niti nekog znanja...bukvalno da odem na bauštelu, ali isto ''no skill'', samo antlogor što bi rekli Sremci.
Nema na čemu. Realno nisu me oni ništa ispalili. Na onoj stranici gde piše da si izvučen, u drugoj rečenici piše da to što si izvučen ne znači da ćeš dobiti vizu. Iskreno meni je više žao što sam izgubio godinu i više dana čekajući, ali šta da se radi. Život ide dalje.jovanns napisao: 13 Sep 2018, 20:42 Ikac HVALA na odgovoru!
Pratio sam te na forumu od lutrije, baš mi je žao što su te ispalili![]()
Inače što se Kanade tiče, pričao sam sa jednim čoveko koji živi tamo i on kaže da je trenutno možda i najlakše da se tako ode. Velika je potražnja za vozačima, lako se nađe posao, a i zarada nije loša. Sa druge strane to je težak posao, ali opet, dve godine nije preterano dug period, brzo to prođe. Posle kada postaneš permanent resident, možeš da radiš šta hoćeš i gde hoćeš.
- speedy stikis
- Pridružio se: 01 Jul 2016, 12:27