Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: Servis - Razno

Post od Grujic »

OMP napisao: 10 Okt 2022, 07:40 Ma to placanje po normativu tj satu mi je totalno glupo kako god jer uvek mogu da ti naplate vise nego sto jesu radili sto vrv i rade sem ako klijent ne ceka pa moze da ih provali.
Pa bas obrnuto, ko sto rece ljiubitelj, to ti garantuje uniformnu cenu.

Ako je za nesto propisano 1,5h toliko se i naplacuje, bez obzira da li ce da urade duplo brze jer su slobodna dva majstora pa odrade zajedno za krace vreme, ili im se zalomi neki sraf pa potrose duplo vise vremena
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Šanse nema da je normativ 3h. Možda za prednje i zadnje u zbiru.
Inače, radni sat u Delti (Honda) je 40€.
Za diskove bi i bilo najbolje da su OEM, s obzirom šta se kod nas prodaje.

A i za gume su je malo odrali.
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Uh, ja tražio za tasta gume u toj dimenziji i za premium je tu neka cena ako hoćeš da bude sa računom. I ja se iznenadio, mislio da će biti niža zbog dimenzije.
Edit: moja greška, gledao sam cenu bez pdv-a tako da su je ipak malo odrali i tu.
Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Grujic napisao: 10 Okt 2022, 08:16

Ako je za nesto propisano 1,5h toliko se i naplacuje, bez obzira da li ce da urade duplo brze jer su slobodna dva majstora pa odrade zajedno za krace vreme, ili im se zalomi neki sraf pa potrose duplo vise vremena
Aha nisam skontao princip rada, mislio sam da bez obzira na normativ mogu da ti naplate vise ako im se oduzi posao iz nekih nepredvidjenih razloga....a 3h jeste mnogo za prednje diskove i plocice
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

dragvorl napisao: 10 Okt 2022, 08:06 Ima li ta tabela u prirucniku za neko vozilo posle 2000?
Ako želiš za bilo koje vozilo podatak imaš u Autodoc-u, u Wurth WOW, ko zna još gde i svakako kod samog proizvodjača vozila.
Nekada ti treba plaćena licenca za pristup uputstvu sa podacima a nekada je slobodan pristup.

PSA recimo je imao dugo godina slobodan pristup na svom portalu sa norma satima za Peugeot i Citroen vozila a pre nekoliko godina su zatvorili pa je pristup uz licencu.
Volvo recimo je imao slobodan pristup do 1998. a onda je takodje zatvorio pa je potrebna licenca.
Mercedes, BMW, VW su isto preko licence sa dostupnim podacima.

To važi i za vozila 2022. godište, danas su manje više svi proizvodjači prešli na sistem online priručnika prema VIN broju šasije prilagodjenom, sa svim podacima., Uz naravno plaćanje pristupa kroz sistem licenci.

Naravno postoje i nezavisni portali sa podacima, na ruskim sajtovima se može svašta naći, pa i dokumentacija i podaci koje proizvodjač drži pod licencom...da ne kažem krekovano što sama dokumentacija što softver.

Isto važi i za kineske sajtove i ponude kloniranih uredjaja, u paketu se dobija i krekovani softver ili uputstvo kako da se do njega dodje.

Podatak koliko neki servis na nekom vozilu je normiran nije odavno nikakva novost niti tajna, ima bar 50tak godina ako ne i više da je takav sistem uobičajen.
Tada, pre mnogo godina su se podaci o norma satima dobijali kupovinom microfiche, tj mikrofilmova npo godištima nekog modela auta.

Danas se samo promenio način dostupa putem interneta.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Znaci nema u prirucniku.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

BigMazzy napisao:Ukucajte na netu OEM pa kataloški broj sa računa
ftj napisao:Napisan je OEM kataloski broj, tj. diskovi bi trebali biti iz originala. Ako ukucas u guglu to im i jeste preporucena cena 70e komad - https://www.skoda-parts.com/spare-part/ ... 23132.html
Tako je, neće niko da progugla. I na sve to PDV i eto cifre. Zamenski delovi su nešto jeftiniji.

Plus na to da se doda da sve što ima veze sa folksvagenom je u startu skuplje od ostalih (mislim na ovlašćene servise).
Pa jel smo komentarisali mali servis za Pola 30000 dinara.

Drugi, neovlašćeni, servisi mogu da formiraju cenu radnog sata kako im se prohte a ovlašćeni mislim da moraju da imaju istu cenu radnog sata na nivou grupacije.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Video sam ja to, naravno i ja sam to pomislio, ali sam takođe dobio informaciju da nije, da bi original bio osetno skuplji, da je ovde verovatno u pitanju ATE.

Inače se slažem da je odlično ako je OEM, onda vredi, jer verovatno nije krš kao većina toga na tržištu, kod mene na Audiju ATE rastura kako škripi.

Sent from my LE2121 using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

dragvorl napisao: 10 Okt 2022, 10:06 Znaci nema u prirucniku.
Znači ima, samo nije papirno više izdanje nego elektronski priručnik. Ipak je 2022. godina :)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne znam sta je tebi prirucnik, ali kao sto mu ima kaze, treba da ga imas pri ruci. Pre je to bila knjizica, sad je neki pdf, uputsvo za upotrebu. Ne neko logovanje, portali, ovo ono. I moj cale je uz Skodu Favorit dobio uputstvo sa semom elektrike vozila, pre 30 godina. Gde sad to ima. Posalji mi link tog prirucnika za vozilo posle 2000. godine gde se mogu naci norma sati.
SlikaSlika
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

servisno uputstvo verovatno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Znaci rudariti po ruskim sajtovima, nista lakse. To bar svako zna. :)
SlikaSlika
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Znači da ne čitaš napisano u vezi licenci, ili ne želiš da prihvatiš da je 2022. godina.
Kakvi crni papiri kao kod Škode pre 30 godina pri ruci, nema više ni servisne knjižice na papiru. I ona je na portalu, i ona je na logovanje, i ona je elektronska, kao i sve u auto industriji vezano za servisiranje.
Pa i sami alati se sada loguju na portal da bi postali funkcionalni :)
Odavno je auto jedan veeeeliki kompjuter ;)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Objasni mi molim te kako ce ta zena koju su verovatno obrlatili za sate da nadje tu norma tabelu. Nadji ti te linkove i portale za Skodu iz primera. Pises o licenci, ko ce od fizickih lica to da finansira da bi pogledao neki podatak jednom u x godina? Pezo zatvorio pristup, Citoen isto, a Volvo pre 25 godina, a ti se sprdas za Skodu od pre 30 godina koja je imala sve to bato na papiru, nema ugase ti prisup, nema struje, gasa, crko hard disk, nema interneta. :kezo:
SlikaSlika
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Dobrodošao u auto industriju na bazi softvera i 21. vek :)
Sve se radi da što više vlasnici auta postanu iznajmljivači auta tj. usluge i da se ništa ne pitaju već samo plaćaju. Ne kupuješ auto već uslugu/tj servis korišćenja auta a o svemu brine proizvdojač.
Tvoje je da plaćaš mesečno korišćenje...

Ne sprdam se za Škodu od pre 30 godina, nisam je ja ni uveo u priču, već je reč o skoro pa novom autu gde važi i za Škodu isto što i za VW (i druge) gde je Cloud i softver radno okruženje. Običan korisnik auta nema više šta da se bavi održavanjem vozila, više ni zamena akumulatora nije bez softvera, alata za njega i licence, na primer.

Bez softvera ne možeš ni zadnje pločice da menjaš, potrebno je resetovanje pozicije elektro motora "ručne", npr.
Odgovori