Servis - Razno
Re: Servis - Razno
moze i grafitna i obicna tovatna mast koja se uvek i mazala, obe sluze istoj svrsi a ne stete gumi
Uz Moog se dobija i adekvatna mast u kompletu, barem je ranije tako bilo.
A mast ide jako malo, samo na samu kuglu spone (kraj letve volana), inače manžetna je suva i ne treba da se puni sa mašću.
To punjenje se radi kod homokinetičkih zglobova, ovde ne.
A mast ide jako malo, samo na samu kuglu spone (kraj letve volana), inače manžetna je suva i ne treba da se puni sa mašću.
To punjenje se radi kod homokinetičkih zglobova, ovde ne.
Hvala na odgovorima OMP i ljubitelj, stiže uskoro stižu delovi (i odgovarajući alat nadam se) pa ću videti da li dolazi i mast ili ne.
@ljubitelj Znam da se ne puni kao HK zglob, stavio bih malo za svaki slučaj, video sam da Aisin obavezno isporučuje mala pakovanja masti uz spone. Ako stigne, stigne, ako ne, možda je već fabrički zamašćena.
@ljubitelj Znam da se ne puni kao HK zglob, stavio bih malo za svaki slučaj, video sam da Aisin obavezno isporučuje mala pakovanja masti uz spone. Ako stigne, stigne, ako ne, možda je već fabrički zamašćena.
Da, malo masti stigne u paketu, to je standardno isporuka za takve stvari ako je OEM ili sličan nivo proizvodjača.
Tu je najvažnija ona metalna vezica (ili šelna na krimpovanje) jer je neophodno da se obezbedi zaptivanje da ne ulazi ni voda ni vazduh u manežetnu nekontrolisano.
Tu je najvažnija ona metalna vezica (ili šelna na krimpovanje) jer je neophodno da se obezbedi zaptivanje da ne ulazi ni voda ni vazduh u manežetnu nekontrolisano.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Društvo, kad se rade nove kočnice, ili nešto na kočnicama da se radi, koliko je uobičajeno da posle rada na kočnicama kočnice treba razraditi? Da slabije koče dok se ne razrade jedno nedelju dana?
Pitanje se odnosi i na diskove i na doboše, a pitam zbog dva nedavna slučaja - jednom diskovi, drugi put doboši.
Pitanje se odnosi i na diskove i na doboše, a pitam zbog dva nedavna slučaja - jednom diskovi, drugi put doboši.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Normalno je da treba da sve lepo legne
- Gazu
Hvala!
Malo mi nekako čudno to bilo, ranije to nisam zapažao, ali logično da ne zapazim kad sam o tome manje i razmišljao.
Malo mi nekako čudno to bilo, ranije to nisam zapažao, ali logično da ne zapazim kad sam o tome manje i razmišljao.
nema striktnog pravila koliko ali treba voziti auto neko vreme da sve legne, misljenja su 100, 200, 500km bez naglih kocenja ali to opet zavisi od dosta faktora, u svakom slucaju neko vreme bez naglih kocenja sem u nuzdi ali opet sta je naglo ono tipa da se zaletis 120 pa kocis kao lud to neces svakako ali nije stetno ako ides gradom 30-40 pa prikocis kad ti izleti auto ili pesak i sl. nece to da smeta. Kod dobosa je druga prica na njima je svakako manja sila nego napred a i tamo nema sta da se pokrivi ili lose nalegne vise u smislu da se skine malo materijala sa obloge kako bi lepse prijanjala na dobos koji opet treba biti obradjen pre zamene paknova.
Budeš malo lakši na kočnici 200-tak km da lepo nalegne i to je to. Ako je disk nov onda će biti i malo grebanja na prvih par kočenja.
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Neces ni moci bas muski u pocetku da stisnes kocnicu dok to samo ne nalegne malo, bar je kod mene tako bilo.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Meni to sa blagim kočenjem i nije baš logično pa nisam ni poštovao. Ako slabije kočiš, duže će trebati pločicama da idealno prilegnu na disk, a paknovima čitava večnost.
Mislim da je to ostalo kao praksa od vremena bez abs-a kao mera sigurnosti da ne dođe do zanošenja vozila usled eventualne razlike u kočenju na levoj i desnoj strani.
Prosto, voziš normalno i to je to.
Mislim da je to ostalo kao praksa od vremena bez abs-a kao mera sigurnosti da ne dođe do zanošenja vozila usled eventualne razlike u kočenju na levoj i desnoj strani.
Prosto, voziš normalno i to je to.
- Gazu
Već sam kočio namerno naglo, ali ipak slabije nego da je pešak izleteo. I da, čini mi se bi trebao bolje da koči, valjda će to biti sad tako samo dok ne nalegne.
Na mojoj astri su nazad doboši, i na njoj je nazad sve menjano. Nenadani trošak, ali to se mora.
I ovo što @Skipper kaže, nekako mi se i po zvuku na tren to učinilo, ali možda sam to i ja samo bio paranoik, pa osluškujem sve zvukove.
Malo mi to neobično, recimo pre dve godine stavljao sam nove prednje diskove na moju astru, i tad je kočio odmah bolje. Ovako sa tim razrađivanjem to zvuči i kao potencijalni problem ako se nove kočnice rade na knap pred tehnički - da li bi kočnice mogle biti nedovoljno dobre na valjcima...
A ovo drugo što sam pomenuo (drugi auto), i ćale je kod sebe diskove menjao, tu su diskovi, mislim da su samo pločice menjanje (nisam siguran, a ni oko toga koji - prednji, zadnji, oba...), i kočnica mu bila slabija skoro odmah kako je otišao od majstora. Pa i on to još razrađuje. Ali taj auto nije tema na ovom forumu, samo sad navodim kao svež primer.
Možda to koliko ga i da li treba razradiđavi zavisi i od majstora, koliko on dobro upaše sve... Možda i do kvaliteta delova, ali ako je nešto od toga, pre bi se kladio na ovo prvo.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Na mojoj astri su nazad doboši, i na njoj je nazad sve menjano. Nenadani trošak, ali to se mora.
I ovo što @Skipper kaže, nekako mi se i po zvuku na tren to učinilo, ali možda sam to i ja samo bio paranoik, pa osluškujem sve zvukove.
Malo mi to neobično, recimo pre dve godine stavljao sam nove prednje diskove na moju astru, i tad je kočio odmah bolje. Ovako sa tim razrađivanjem to zvuči i kao potencijalni problem ako se nove kočnice rade na knap pred tehnički - da li bi kočnice mogle biti nedovoljno dobre na valjcima...
A ovo drugo što sam pomenuo (drugi auto), i ćale je kod sebe diskove menjao, tu su diskovi, mislim da su samo pločice menjanje (nisam siguran, a ni oko toga koji - prednji, zadnji, oba...), i kočnica mu bila slabija skoro odmah kako je otišao od majstora. Pa i on to još razrađuje. Ali taj auto nije tema na ovom forumu, samo sad navodim kao svež primer.
Možda to koliko ga i da li treba razradiđavi zavisi i od majstora, koliko on dobro upaše sve... Možda i do kvaliteta delova, ali ako je nešto od toga, pre bi se kladio na ovo prvo.
Mozda nije vazduh ispusten?
Sent from my M2103K19G using Tapatalk
Sent from my M2103K19G using Tapatalk
sve zavisi od samih delova koji su ugradjeni i nacina voznje, nema sta majstor da upasuje dobro ili ne, tu nema nikakve matematike ni stelovanja, samo vazduh da se ispusti ako treba tj ako su klesta ili cilindri u dobosima menjaju pa skidas creva tj cevi ostalo je sve plug and playGazu napisao: 09 Nov 2022, 00:03
Garaža Blaže ĐukićaInzaghi napisao:U potrazi sam za novim majstorom za odrzavanje mog vozila. U pitanju je Peugeota 308 (2010).
Prosli je bio dobar majstor, ali me je par puta izneverio a poslednji put nije resio problem i nije se javio da me obavesti (da li je nasao deo, da li je odustao itd), iako sam bio redovna musterija, placao sve bez pogovora.
Imate li predloge, moze i na PP. Trebao bih vec da radim mali servis i kocnice. Ne znam ni gde bih terao.. Novi Beograd, Zemun..
064 8898029
https://maps.app.goo.gl/2EW3BHxaZ41UJNM89