Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Trojanac ,ako sam dobro shvatio,ti si rodjen u Hr.?
Da bi dobio Hr domovnicu, procedura je laka ako ispunjavaš neki od uslova:
-da ti je otac, majka, deda rodjen u Hr.
-da si prilikom svog rodjenja 19xy godine upisan u tom prvom rodnom listu kao državljanin Hrvatske (u okviru SFRJ)
- ako ništa od navedenog nemaš, onda možeš dobiti i ako ti ili tvoji roditelji imate neki zvanični dokumenat republike Hrvatske izdat do nekog datuma 1991god na kojem ste se izjasnili kao Hrvat. To može biti i npr. Djačka knjižica.
To je najjednostavnija procedura.
Osim nje, bila je opcija preko HR konzulata u Kotoru, i još jedna opcija preko Mostara, ali je malo komplikovano i ne znam jel' to još uvek aktuelno.
-da si prilikom svog rodjenja 19xy godine upisan u tom prvom rodnom listu kao državljanin Hrvatske (u okviru SFRJ)
- ako ništa od navedenog nemaš, onda možeš dobiti i ako ti ili tvoji roditelji imate neki zvanični dokumenat republike Hrvatske izdat do nekog datuma 1991god na kojem ste se izjasnili kao Hrvat. To može biti i npr. Djačka knjižica.
Osim nje, bila je opcija preko HR konzulata u Kotoru, i još jedna opcija preko Mostara, ali je malo komplikovano i ne znam jel' to još uvek aktuelno.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Juce odem posle duzeg vremena na cas konverzacije italijanskog. Kaze profesorica dosta medicinara joj se javilo u poslednje vreme da ih poducava jezik da idu u Ticino u svajcarskoj.
Po meni skroz ispravno razmisljaju ljudi. Italijanski deset puta lepsi a i laksi za nauciti. Regija lepa, klima mediteranska, mentalitet topliji nego germanski, more blizu..

Po meni skroz ispravno razmisljaju ljudi. Italijanski deset puta lepsi a i laksi za nauciti. Regija lepa, klima mediteranska, mentalitet topliji nego germanski, more blizu..

- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Da, rođen sam tamo i ispunjavam drugi uslov. Upisali tako da nisu nikog ni pitali. Meni bilo bezveze to sve ove godine, nisam nikad hteo njihove papire da imam. Ali sad ću verovatno da napravim, neke koristi i od toga.
Posetite www.garaza.rs !
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Potreba za stručnom radnom snagom je tolika da uopšte nije nužda juriti EU pasoš. Procedura dobijanja istog nije ništa kraća nego procedura dobijanja radne vize za EU. Ako neko ima visoko obrazovanja pa ide na "BlueCard" proceduru, onda ide još brže/lakše.
Darko, "ostajte ovde" je značila nešto 1896. godine, 120 godina kasnije od toga nije ostalo ništa. Dok god majke i očevi u današnje vreme deci govore "idi, bolje da te želim nego da te žalim", ne vredi o tome polemisati. Jeste, tačno je, Srbija ima najlepšu prirodu (tamo gde nema ljudi), ima najbolju hranu, najbolje vreme i najlepše devojke na svetu, ali to ne vredi onima koji rade za 300€ mesečno i moraju tri puta da se preračunaju pre nego što detetu kupe patike/bicikl/whatewer, gde je svaka nova školska godina ili ekskurzija katastrofalan udar na kućni budžet itditd.Saša napisao: 18 Sep 2018, 10:22 Ja nisam, treba ipak neko i ovde da ostane, vidi kakvu lepu zemlju imamo, sunce tuđeg neba ne greje sigurno kao ovo naše. A neće ni ova bagra ovde valjda doveka...
OSTAJTE OVDJE...
Ostajte ovdje!...Sunce tuđeg neba,
Neće vas grijat kô što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.........
1896. ALEKSA ŠANTIĆ
A to da će ovi sad (znamo koji, jelda) da "dotraju", moguće da će i to da se desi za xx godina, ali će i kada odu ostaviti zemlju tako devastiranu da neće uopšte biti logično "ostati ovde". Pri tom se ne sme zaboraviti da će Srbija kad-tad da udje u EU, a onda će se dešavati isto ono što se sada dešava u Hrvatskoj.
Kad sam otišao 1990. majci uopšte nije bilo svejedno, pa je rekla nešto kao " idi , pa valjda će za 10 godina i ovde biti bolje", Nešto slično je ponovila i 2000. kad su sklonili Miloševića, itditd. I tako prodje 28 godina a mi i dalje možemo da čitamo postove "pa valjda će bagra nekad da ode. U to "nekad" veruje sve manje ljudi, a 10 godina čekanja u današnje vreme je nekome ceo vek.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Svakako podržavam da neko ode gde mu je bolje, ali nikako nije nešto što volim. Naprotiv, tužan sam, i svaka takva priča mi je mali poraz i gubitak za sve nas.
Svoju decu neću ni nagovarati ni odgovarati od odlaska, ako išta usmeravaću ih da uče nešto što može da se radi i tamo i ovamo, a najbolje da može online.
Svoju decu neću ni nagovarati ni odgovarati od odlaska, ako išta usmeravaću ih da uče nešto što može da se radi i tamo i ovamo, a najbolje da može online.
Prošle nedelje sam se video sa drugarom koji je 6 godina u DE, tamo im se i dete rodilo.
Materijalna strana je super, ono što mi se ne sviđa je što se (po mom utisku) njihov život svodi na pos'o - kuća - home cinema/amazon/ebay i po neko putovanje.
Materijalna strana je super, ono što mi se ne sviđa je što se (po mom utisku) njihov život svodi na pos'o - kuća - home cinema/amazon/ebay i po neko putovanje.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
A na šta se ovde svodi, osim posao - kuća?
Posetite www.garaza.rs !
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Mislis sašakragujevac napisao: 18 Sep 2018, 10:42Potreba za stručnom radnom snagom je tolika da uopšte nije nužda juriti EU pasoš. Procedura dobijanja istog nije ništa kraća nego procedura dobijanja radne vize za EU. Ako neko ima visoko obrazovanja pa ide na "BlueCard" proceduru, onda ide još brže/lakše.Darko, "Saša napisao: 18 Sep 2018, 10:22 Ja nisam, treba ipak neko i ovde da ostane, vidi kakvu lepu zemlju imamo, sunce tuđeg neba ne greje sigurno kao ovo naše. A neće ni ova bagra ovde valjda doveka...
OSTAJTE OVDJE...
Ostajte ovdje!...Sunce tuđeg neba,
Neće vas grijat kô što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.........
1896. ALEKSA ŠANTIĆ

- kragujevac
Mislim, izvinite obojica, kasno sam video pa mi isteklo vreme za edit.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Koja je sada tacno procedura za Blaue Karte?
Ovde se po medijima prica da je nemacka ambasada/ konzularno odeljenje koje se time bavi/ toliko malog kapaciteta da samo cekanje na mogucnost prijave bude 6-9 meseci.
Do sada koliko sam primetio nisu bas nesto odusevljeni kada im se javi strucna radna snaga, pogotovu visoko specijalizovana u nekoj oblasti, vec bi radije ono sto se kod nas zvalo VKV ili KV radna snaga, tj neko ko treba da za manje placene poslove dobro zapne misicima/ledjima/ sta vec kao manuelni radnik tipa poslovi u gradjevini, vozaci, tehnicari razni, instalateri ovoga ili onoga, radovi na iinfrastrukturi, mediinski tehnicari / negovatelji i slicno. Uglavnom ono sto je placeno nesto iznada minimalca.
Nisam nesto pratio ali sam povremeno pogledao na mailing listama da je puno manja ponuda za projektante, odrzavanje opreme, nadzor i upravljanje projektima i druge prevashodno usko strucne specijalizovane poslove koji se oslanjaju na kancelarijske/ laptop/ papirnate nacine rada.
Ti poslovi su obicno vise satnice tipa 20-50 evra i deluje mi da su za njih znatno manje voljni da ponude strancima takva radna mesta.
Mozda gresim u percepciji, deluje mi kao da preferiraju radnike za terenski rad koji se sve u svemu nedovoljno placa pa ni sami Nemci nisu odusevljeni da se time bave.
Meni bi odgovaralo da dobijem tzv. rad na projektu, sednem na avion, odradim 4-8-22 dana svejedno taj neki posao i budem isplacen po obavljenom. Moze i par meseci uz pauze, svejedno. Ili jos bolje sve to putem online jer oprema kojom se ja bavim je danas takva da se 95% stvari obavlja daljinskim pristupom.
Jezik mi nije problem da se sporazumevam.
Ovako je radio jedan poznanik iz Mostara davno za svedski Ericsson i zarada je bila vise nego pristojna uz placen odvojen zivot, avio karte do kuce na svakih 90 dana, puni paket osiguranja zivota itd.
Otprilike po istom principu po kome stranci dolaze na rad u Srbiju i druge zemlje
Takve ponude nesto ne primecujem ili gledam na pogresnim mestima.
Kako stoje stvari sa takvim povremenim projektnim poslovima za strance?
Kod nas jeste poslovno okruzenje lose do vrlo lose pogotovu za mikro firme i preduzetnike koji su na vetrometini bez ikakve drzavne zastite u poslovanju (citati napleta potrazivanja za obavljeni posao) ili potpore za bilo sta ali izgleda da polako pocinje da deluju zakoni trzista u smislu ponude i pottraznje pa se nadam da bi eventualno samo vrlo privremeno potrazio kao stranac neki takav posao u NL. D, CH i slicno.
Ovde se po medijima prica da je nemacka ambasada/ konzularno odeljenje koje se time bavi/ toliko malog kapaciteta da samo cekanje na mogucnost prijave bude 6-9 meseci.
Do sada koliko sam primetio nisu bas nesto odusevljeni kada im se javi strucna radna snaga, pogotovu visoko specijalizovana u nekoj oblasti, vec bi radije ono sto se kod nas zvalo VKV ili KV radna snaga, tj neko ko treba da za manje placene poslove dobro zapne misicima/ledjima/ sta vec kao manuelni radnik tipa poslovi u gradjevini, vozaci, tehnicari razni, instalateri ovoga ili onoga, radovi na iinfrastrukturi, mediinski tehnicari / negovatelji i slicno. Uglavnom ono sto je placeno nesto iznada minimalca.
Nisam nesto pratio ali sam povremeno pogledao na mailing listama da je puno manja ponuda za projektante, odrzavanje opreme, nadzor i upravljanje projektima i druge prevashodno usko strucne specijalizovane poslove koji se oslanjaju na kancelarijske/ laptop/ papirnate nacine rada.
Ti poslovi su obicno vise satnice tipa 20-50 evra i deluje mi da su za njih znatno manje voljni da ponude strancima takva radna mesta.
Mozda gresim u percepciji, deluje mi kao da preferiraju radnike za terenski rad koji se sve u svemu nedovoljno placa pa ni sami Nemci nisu odusevljeni da se time bave.
Meni bi odgovaralo da dobijem tzv. rad na projektu, sednem na avion, odradim 4-8-22 dana svejedno taj neki posao i budem isplacen po obavljenom. Moze i par meseci uz pauze, svejedno. Ili jos bolje sve to putem online jer oprema kojom se ja bavim je danas takva da se 95% stvari obavlja daljinskim pristupom.
Jezik mi nije problem da se sporazumevam.
Ovako je radio jedan poznanik iz Mostara davno za svedski Ericsson i zarada je bila vise nego pristojna uz placen odvojen zivot, avio karte do kuce na svakih 90 dana, puni paket osiguranja zivota itd.
Otprilike po istom principu po kome stranci dolaze na rad u Srbiju i druge zemlje
Takve ponude nesto ne primecujem ili gledam na pogresnim mestima.
Kako stoje stvari sa takvim povremenim projektnim poslovima za strance?
Kod nas jeste poslovno okruzenje lose do vrlo lose pogotovu za mikro firme i preduzetnike koji su na vetrometini bez ikakve drzavne zastite u poslovanju (citati napleta potrazivanja za obavljeni posao) ili potpore za bilo sta ali izgleda da polako pocinje da deluju zakoni trzista u smislu ponude i pottraznje pa se nadam da bi eventualno samo vrlo privremeno potrazio kao stranac neki takav posao u NL. D, CH i slicno.
- kragujevac
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Izađeš negde, dođe ti neko, vidiš se s nekim?
- kragujevac
Da li ti stvarno misliš da u D/A/CH itd. niko nigde ne izlazi, niko nikom ne dolazi, i niko se ni sa kim ne vidja?
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
-
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
- Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL
Ja sam rodjen u Splitu 1990e i imam njihov originalni rodni list. Skinuli me sa one stvari pre 2 godine uz opravdanje da sam morao traziti to do 18e godine i da sad nemam pravo vise . Od tada nisam nista ni pokusavao ..member napisao: 18 Sep 2018, 10:23 Trojanac ,ako sam dobro shvatio,ti si rodjen u Hr.?
Ne, rekao sam moj utisak za primer koji sam naveo.kragujevac napisao: 18 Sep 2018, 11:50 Da li ti stvarno misliš da u D/A/CH itd. niko nigde ne izlazi, niko nikom ne dolazi, i niko se ni sa kim ne vidja?
Recimo i da su npr. u CH puni sanatorijumi raznih sprženih na poslu (burnout). Upoznali smo čoveka koji se lečio.