Rakhil napisao:Mislim, kapiram te, i ja se lozim na svakojaki alat (jos ako ima displej...), ali ovde si prevazisao moje limite. Ako nece MM da ti naruci, rado cu ti izaci u susret - ima ovde nekih na forumu necemo ih imenovati ali dovoljno je reci da su trenutno u strajku koji vise vole da pazare na moju karticu nego leba da jedu sto bi ti bio gori od sve dece
Šta ću kad mi lepše da popijemo kafu i da ti dam pare, nego da se prošetam do banke da iste te pare uplatim na svoju karticu.
Hoću već duže vreme da kupim neku malu i kvalitetnu lemilicu sa kojom mogu da lemim vrlo sitne stvari, tipa recimo zamene LE dioda na štampanoj ploči. Dakle neka sa oštrim tankim vrhom. Problem je što ih ima masa raznih modela po kojekakvim sajtovima, a ja ne znam koja zaista valja, pa da ne bacam pare... Može li neko ko se razume u te stvari da mi baci neki link sa konkretnim modelom?
Za sitne i pipave stvari se najčešće ne koristi lemilica nego duvaljka. U pitanju je gedžet vrlo sličan lemilici, takođe sa uskim vrhom, ali nikad ne dolazi u direktan kontakt sa elementima ili kalajem, nego duva vruć vazduh kroz njega. E, sad, da li ti je to stvarno neophodno znaćeš sam.
Ne mogu da se setim kad sam uzeo lemilicu u ruke poslednji put, a nekad sam sve živo popravljao.
Kol'ko penezi dođe takvo čudo? Mislim da bi mi i neka obična mala lemilica sa oštrim i tankim vrhom (ali kvalitetna, da može da dobro zagreje taj vrh) sasvim dobro odradila povremeno koji poslić zamene koječega..
Ako hoces bas kvalitetno, Ersa ili Weller recimo, one imaju izmenljive vrhove i regulaciju snage, pa ti mogu univerzalno posluziti. Jedino je problem sto su 50-100 evra.
Racunaj da ne uzimas najgore kineze od nekoliko stotina dinara, mozes kupiti solidne kopije Wellera za 20-30 evra i da rade posao sasvim korektno za hobistu.
Ovako nesto da. JA bih radije potrazio neku sa regulacijom, da li na bazi ili na samom stapu. 30W je dovoljno za rad na stampanim plocama, samo moras biti oprezniji sa duzinom grejanja i drzanja na nekim komponentama.
Trenutno mi treba da dve LE diode žute boje (one starije generacije) zamenim istim takvima zelene boje na jednoj baš maloj štampanoj ploči (4.5x4.5 cm, a puna raznih elemenata). Zatreba mi tako nešto (ili recimo da zalemim nazad neki kablić za ploču koji sam odlomio) par puta godišnje. Mislim da ću da je kupim. Hvala na savetu.