Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Re: Vazduhoplovi

Post od zuzazu »

Vazduhoplovi postaju sve komplikovaniji, propisuju se nova pravila loja iziskuju dodavanje novih sistema. Novi integrisani instrumenti ne olaksavaju posao vec otezavaju jer su dodate potpuno nepotrebne fensi informacije.

Covek odavno ne moze da isprati nivo tehnologije na kome se moderno vazduhoplovstvo nalazi.

Kao sto rekoh, unreliable speed se tesko prepoznaje.

Mladi, novi piloti su uceni "nahrani majmuna i nista ne diraj". Zarone glavu u kompjuter aviona i kucaju, kucaju, a avion leti 850 na sat. Osnove letenja AVIATE - NAVIGATE - COMUNICATE (prvo leti avion, pa se orijentisi, a zatim raspravi problem sa kolegom) nikada nisu culi

Inace lako je biti pametan i posle izgubljene bitke reci " zar nisu znali postaviti 95% snage i pitch +5". Svaki rezim leta ima svoje parametre snage i ugla (penjanje, krstarenje, poniranje, prilaz) i u slucaju nepouzdane brzine treba da se znaju napamet. Nigde ne pisu. Svaki pod tip ima drugacije vrednosti (b 733 svoje, b734 druge, b 738 trece). Svako od nas leti bar 2 tipa ako ne i vise. U moru informacija koje pamtim, treba i ovo da znam? Mozda znam od prilike, tacno sigurno ne znam.

A sto je navlacio avion, ko ce ga znati? Neiskustvo. Oprecne informacije o brzini. Oprecne informacije o napadnom uglu. Preopterecenje masom vizuelno/audio upizorenja koja su pocela da blinkuju i da se deru?
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Sada sam na internetu pogledao check liste za Airbus i zaista govore iznad FL 100 pitch 5 (nos gore) a ispod FL 100 pitch 10.

Kod Boeinga toga nema i mnogo je komplikovanije. Check lista ne navodi nikakve vrednostii i stvari bi trebale da se znaju na pamet.

Medjutim, u check listi Airbusa postoji nesto sto su posle ove nesrece promenila oba proizvodjaca aviona.

Check lista prvo trazi da se doda snaga za poletanje\go around pa da se onda avion rotira na odredjeni pitch.

Medjutim dodavanjem takve snage avion vec ima tendenciju propinjanja.

Ovde je pilot koji je leteo dodao TO\GA snagu motorima i jos ga navukao na 15 stepeni sto je stoliralo avion.

İnace ovo su neke od objava koje daje samo jedan od objedinjenıh instrumenata u kokpitu i zaista treba biti majstor pa znati gde ces da gledas i gde da nadjes podatak u odredjenom trenutku
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

I dok u novinama bruji o rekordnom broju putnika na aerodromu Nikola Tesla u nasoj zemlji koja je LIDER U REGIONU, istina je ovakva

Aerodrom je pušten u saobraćaj 1962. godine. Imao je jednu pistu dužine 3000 metara, rulnu stazu dužine 3350 metara, pristanišnu zgradu za prijem putnika, kontrolni toranj, veliku platformu za opsluživanje letelica i drugu savremenu opremu. Kasnije je izgrađena i nova zgrada za prijem putnika, proširena je platforma za prijem aviona, produžena je pista, a 1997. godine ugrađena je oprema za Kategoriju II i time omogućena upotreba aerodroma po lošijim vremenskim uslovima.
U julu 2005. pušteno je u rad šest najsavremenijih avio-mostova, u maju 2006. otvoren je rekonstruisani međunarodni Terminal 2

Bolje da ne postujem slike kako krov prokisnjava a kante postavljene na pokretnim stepenicama!

Zato pogledajte gde su nase nekada najnerazvijenije komsije.

Enjoy!
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

au covece kakva zgrada na otopeniju...
znam da imaju mnogo saobracaja, sam grad je nista posebno, vidi se da ima neku tradiciju i kulturu ali je mnogo zapusten kad se malo zagrebe, najslicniji je novom sadu kod nas, ali da ima ovakav aerodrom nisam znao...
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Dve paralelne piste, hangare nisam bio u prilici da slikam...

Ovo je deo zgrade. Drugi deo je pod 90 u odnosu na ovu zgradu. Gejtova kolko oces
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

zuzanu, da li imas sliku surcina mozda iz perspektive pilota
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Da ne pričamo da Bukurešt u neposrednoj blizini ima još jedan međunarodni aerodrom, koji je čak bliži centru grada.
Širim haos!
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Jel se planira nesto konkretno da se radi na Tesli?

Aerodrom je postao premali za broj putnika, sve je staro, kao da smo u Tirani. Najbolji detalj na aerodromu mi je VIP izlaz :kezo:

Ne znam ko je u rukovodstvu apt-a, al su totalni debili.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Nešto prelepo, profi slika za desktop ... u EXIF-u imate kompletan opis autora!
(1920x1200 pix.)
Slika
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Luftwaffemuseum Berlin-Gatow. Slikano juče, nažalost nisam ja. :(

Slika
Širim haos!
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Ajde kad sam već u poslu, još ova tri (svi u 1920x1200 pix.):

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

B-52 Stratofortress aircraft ... opis autora u celosti vidljiv u EXIF-u:
(1920x1200 pix.)
Slika
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Ja kad vidim ove Amerikenjske kante odmah se setim bombardovanja, pogotovu F16 i B2.. :twisted:

Da nije ovaj B2 cuveni Spirit of Missouri? :mrgreen:
Odgovori