Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od BAJKER »

Grujicd, sve to sto ti radis sa podesavanjima takodje primenjujem, fotkam u AV modu (prioritet otvora blende).

Razlika izmedju dva korisnika foto aparata koji slikaju u auto modu, jedan koji koristi kompakt i drugi koji koristi DSLR sa istim motivom koji se slika razliku ce napraviti DSLR samo iz razloga boljeg objektiva i senzora koji je veci nego na kompaktu, ta razlika ce biti i veca kako se smanjuju svetlosni uslovi.
Razliku i to mnogo vecu moze da napravi neko ko zna da podesi aparat prema situaciji koja je pred njim. I jos nesto najbitnije, dzaba ti i DSLR sa najskupljim objektivom ako ne znas osnove fotografije odnosno kako da fotografiju komponujes i prdstavis je na pravi nacin.
Slika Slika
Slika
Korisnikov avatar
Milan
Reactions:
Pridružio se: 29 Apr 2012, 16:50

Post od Milan »

trojanac napisao:Slažem se. Samo kažem, nije ni tako jednostavno u trenutku zadati najbolje parametre, osim ako nisi baš u tome, maltene profi.
Jasno. Ma kakvi jednostavno. Jednostavno je ljudima koji se svakodnevno bave fotografijom. Na moru sam bio sa dečkom koji je bio profi fotkaš svadbi (sada radi dizajn, jako ozbiljno i kvalitetno) - kaže da bukvalno postoji tabela, brzina zatvarača za određenu blendu i sl - koju dan danas deklamuje napamet.

Opet, imam ortaka koji ima starog canon digitalca, ali zna stvarno gomilu teorije fotografije i stalno slika u Manual modu (što ja iskreno izbegavam, osim ako BAAAŠ nemam vremena za podešavanja jer nije lako pogoditi idealnu ekspoziciju). Došao sa bračnog puta iz Kopenhagena, pola slika omašen fokus i eksopozicija. Zaključak -> džabe i ako znaš nešto, ako si tvrdoglav. ;)

Ja inače slikam u P(rogram) modu, bacam se na prioritet blende povremeno u zavisnosti od situacije i to je to.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Milane, imamo mi i ovu temu... viewtopic.php?f=25&t=266

Znam da imaš itekako dobrog materijala da postaviš. Nemoj da se stidiš.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Re: Fotografija

Post od Day Walker »

Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Milos_kg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm

Post od Milos_kg »

Wat da fak???!!! :o

Slika
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

kontam da je poginuo kad je krenuo da sidje...

Jbg, jarac voli adrenalinske sportove :D
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Danas sam podigao d5100 i objektiv 18-105 sa servisa. Da podsetim, sleteli su sa 2 metra visine na pod. Bili su u torbici ali je objektiv ipak oštećen - kočio je prilikom zumiranja i svaki drugi snimak bi bio preeksponiran. Dijagnoza je bila da se slomio neki mehanizam blende. Pored toga i sam aparat se malo raštelovao - počeo je da fokusira dosta dalje nego što bi trebalo. Kad se prebaci na live view sve bude u redu (testirano sa 50mm objektivom) ali to je presporo i često neupotrebljivo.

Oba problema su rešena a ceh je bio 9000din. Sad razmišljam da dam Nikon korporaciji još koji dinar i da uzmem eksterni blic. Da li neko ima iskustva sa SB-700 ili SB-900?
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Koji foto-aparat koristite?

Post od Saša »

I moj 40D je završio u servisu jer sam uspeo da sa nekom očigledno neispravnom (tuđom) CF karticom iskrivim i polomim dva pina u slotu. Usput sam im rekao da provere i zašto mi je počeo da javlja err.99 na svakih 6-7 opaljenih snimaka. Pinove su uspeli lako da srede i rekli su mi da mi to ipak neće naplatiti (prvobitno je rečeno da će račun biti oko 4.000 din), a da je uzrok err.99 neispravna zavesica i da mora da se menja. Ako hoću da je menjam, naplatiće sve zajedno, a ako neću - da dođem samo po njega i sa fotkam tako, pa koliko izdrži dok ne "zakuje" totalno. Rekao sam im da promene zavesicu i na kraju je ukupan trošak bio 16.200 din. Rečeno mi je da moj 40D (iako je opalio prilično mali broj snimaka) pripada verovatno prvoj seriji koja je imala probleme sa zavesicom i da je to otklanjano u garantnom roku besplatno, a da su naredne serije dobile drugačiju zavesicu i nisu imali te probleme. No, garancija odavno istekla, nema druge nego plati pa škljocaj dalje...

Tapatalk
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

grujicd napisao: Da li neko ima iskustva sa SB-700 ili SB-900?
Drugar ima blic SB-700 mislim da ce i tebi odgovarati za amaterske pa i profi fotkanje, ove slabije SB-400 nemoj ni razmatrati jer su samo nesto malo bolji od pop-up blica kojeg imas na aparatu.
Slika
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

SB-400 ni ne razmatram, jer ima rotiranje samo po jednoj osi. Čim okreneš aparat u portret mod više ne možeš da blicaš od plafona. Meni treba isključivo za amaterske tj. porodične potrebe. Više naginjem ka SB-700 - em je jeftiniji, em je manji pa je samim tim bolji parnjak za d5100 koji u dslr svetu spada u kompaktne aparate.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Upravo tako :plusone: Mnogo bolje fotke portreta izlaze sa externim blicem koji ima mogucnost rotiranja glave, ne treba se libiti i slikanju sa blicem i prilikom dnevne svetlosti, pogotovo u kontra svetlu ako je subjekat okrenut.
Slika
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Koristi li neko kameru koja snima na mini CD?
Imam ova 3 mini CD-a, pokloniću ako nekom treba.

Slika
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Одг: Koji foto-aparat koristite?

Post od Sloba »

Imam ja.:smile:

Sent from my HTC One V using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Onda racunaj da ih dobijas.

HTC WS & TT2
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Slikano iznad auto puta kod Bezanijske kose nocas.
Slika
Slika
Odgovori