O presretačima

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Re: O presretačima

Post od NexT »

U ponedeljak sam gledao novi A6 kako kod Smedereva hvata novi A6 karavan.
Mi smo sustigli presretaca, shvatili da je on (vozio 110 u desnoj), nastavili isred njega sa 125, i posle par minuta je proleteo taj A6 karavan. Zaustavili su ga 11 kilometara kasnije, na benzinskoj.

Mnogo veci problem su mi stacionirani radari kad se sakriju u neko zbunje.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

dragvorl napisao: Ma on samo ukljuci na 100m da izmeri koliko mu vremena treba da predje i na osnovu toga izracuna sopstvenu brzinu (brzina=predjeni put/vreme) i posledicno njegovu okvirnu. Tako mi sve ovo izgleda.
jel si video mozda u mom profilu zanimanje? :pivo:
Slika
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Ja peglao prekjuce od BG-a do SM autoputem bas brzo, nigde nikog, doduse stalno sam gledao da li ima neceg sumnjivog. :D
Stigao sam do Bijeljine za sat vremena :mrgreen:

TT post.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

jes vala kada ides autoputem, lako se stigne do neke destinacije ili u bih ili u republici. da ja idem ovamo preko uzica ili preko loznice, ala bih se navozao...

samo pazi se urose ako je preko dana moze da te uoci on sa velike daljine dok jos ne provalis da li je presretac ili nije.
Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa dobro, naucio sam ja da na osnovu zanimanja tesko sta moze da se zakljuci o konkretnim znanjima coveka. Naravno, ne odnosi se ovo na tebe, nego generalno. Ne sumnjam da si u materiji. :doubleup: Apropo ovog, na osnovu ova dva snimka vidim da nisam skroz dobro zakljucio, vidim da ipak meri medjusobnu razdaljinu, a onda znajuci svoju brzinu i predjeni put i vreme izracunava svoju brzinu.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

tu verujem da u uredjaju je ugradjen gps koji daje konstatno kordinate ali i trenutnu brzinu vozila, tako da im nije potrebno da na osnovu brzine potencijalnog prekrsioca mogu da utvrde i svoju, a ta distanca im verujem sluzi samo u dokaznom materijalu, a verujem da ipak ima tu i malo stelovanja koja nisu odradili.

apropo zanimanja, nema veze, sve je ok. :pivo:
Slika
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Grujic napisao:Pa teško da može to da ide pod nasilničku, mislim, u praksi mogu šta hoće.
Vec i samo blicanje bez saobracajnog razloga se smatra tipicnim oblikom nasilnicke voznje a kamoli jos voznja na branik dodatno.
Treba i mi da pocnemo da se navikavamo na evropska stroza pravila koja su kod nas novitet.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Odakle ti svega ti za blicanje :kezo:
Ma kakvi, nije kod nas tako još uvek...

Sebek, napisah da taj uređaj možda ima i laser ili radar... A 100m mislim da je prekratko za taj način merenja, ostali moraju 500m da prate, ovo za 100m je baš malo...
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

za sta grujicu? mislis za
sebekkg napisao:tu verujem da u uredjaju je ugradjen gps koji daje konstatno kordinate ali i trenutnu brzinu vozila, ....

ako mislis na to onda nije isto laser/radar i gps jer moja konstatacija da ima gps ne iskljucuje da ima laser radar vec da sigurno ima i gps lokator da bi uredjaj znao brzinu vozila-presretaca.
Slika
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Pre bih rekao da je skida sa menjača, ABS-a...
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

sumnjam, ali moze biti da si u pravu. a ovako preko normalno sofisticiranijeg gps-a je nezavistan po pitanju podataka, zato mi pre deluje da ce imati neki bolji gps i brzi procesor u obradi koordinata nego npr sto mi imamo u telefonima.
Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Evo malo o blinkerima, mislim da je ova tema odgovarajuca.

НЕПРОПИСНА УПОТРЕБА УРЕЂАЈА ЗА ДАВАЊЕ ПОСЕБНИХ СВЕТЛОСНИХ И ЗВУЧНИХ ЗНАКОВА СЕ КАЖЊАВА

Често се у последње време у стручној и широј друштвеној јавности јављају недоумице око непрописне употребе уређаја за давање светлосних и звучних знакова код возила са првенством пролаза за време учествовања у саобраћају.

Законом о безбедности саобраћаја на путевима у члану 108. дефинисано је да се уређаји за давање посебних звучних и светлосних знакова смеју уграђивати и постављати само на возила са првенством пролаза.

Возила са првенством пролаза су возила: полиције, Безбедносно-информативне агенције, Војске Србије, Војно-безбедносне агенције, хитне медицинске помоћи, и ватрогасне службе, када дају посебне звучне и светлосне знаке. Такође, возила са првенством пролаза су и возила министарства надлежног за извршење заводских санкција када превозе лица лишена слободе, када дају посебне звучне и светлосне знаке.

Посебни светлосни и звучни знаци возила са првенством пролаза су најмање једно плаво трепћуће или ротационо светло и звучни знак променљиве фреквенције.

Уређаји за давање посебних звучних и светлосних знакова смеју се употребљавати на возилима са првенством пролаза само када је то неопходно за ефикасно и безбедно извршење службене радње која не трпи одлагање.

Возило са првенством пролаза сме давати само посебне светлосне знаке без сирене, ако је омогућена довољна видљивост тог возила и безбедност учесника у саобраћају, осим када се возило са првенством пролаза креће брзином већом од дозвољене на том делу пута и ако би употреба сирене онемогућила или омела успешно извршење службеног задатка.

Подсећамо да возила са првенством пролаза имају првенство пролаза у односу на сва друга возила, осим у односу на возила под пратњом и возила која се крећу раскрсницом на којој је саобраћај регулисан светлосним саобраћајним знацима или знацима полицијског службеника, када им је тим знацима забрањен пролаз и на њих се не примењују одредбе овог закона о ограничењу брзине, о пропуштању пешака, о забрани пресецања колоне пешака и о забрани претицања и обилажења возила, под условом да не угрожавају безбедност других учесника у саобраћају.

За кршење одредби Закона у вези са уграђивањем и постављањем посебних звучних и светлосних знакова предвиђене су казне за правна лица, предузетнике и физичка лица.

Категорија

Прекршај

Правно лице
(новчана казна)

100.000 до 800.000 динара

Предузетник
(новчана казна)

50.000 до 200.000 динара

Физичко лице

15.000 до 30.000 динара,
односно казна затвора до 30 дана (власник односно возач).

За кршење одредбе Закона у вези са давањем посебних звучних и светлосних знакова тј. давање тих знакова када то није неопходно за ефикасно и безбедно извршење службене радње која не трпи одлагање, за возача је предвиђена новчана казна у износу од 5.000 динара.

http://www.abs.gov.rs/tekuce/saopstenje_2012.12.27.html
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Возила са првенством пролаза су возила: полиције, Безбедносно-информативне агенције, Војске Србије, Војно-безбедносне агенције, хитне медицинске помоћи, и ватрогасне службе, када дају посебне звучне и светлосне знаке.
Gde su vozila vlade, ministarstava, gradskih i opštinskih funkcionera? Ili oni spadaju u vozila pod pratnjom što se razlikuje od vozila sa prvenstvom prolaza o kojima je ovde reč.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Dobro su se setili.

U Rusiji donesen isti zakon pa su biznismeni poceli da placaju vozace hitne pomoci da ih voze kroz Moskvu, da bi izbegli guzve :kezo:

@ftj, ne znam kako je to regulisano. Vozila sa rotacijama pripadaju MUPu valjda, tj nekoj njihovoj sluzbi za ne znam kakve poslove.
Svi koji imaju pratnju su u stvari pod zastitom policije/vojske, koliko sam ja upucen. Npr, predsednika Vlade cuvaju Kobre ili ko vec. Znaci oni voze kola koja su vlasnistvo VJ (ako su Kobre u pitanju). Mozda gresim, al ja sam takvog dojma.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Postoji uprava za zajedničke poslove republičkih organa(http://www.uzzpro.gov.rs/) koja ne spada u MUP i oni u suštini prevoze najviše državnih službenika a lica kojima je bezbednost ugrožena mogu biti prevoženi od strane MUP-a ili drugih bezbednosnih službi. Pored toga ministarstva, agencije i raznorazne uprave imaju i svoje automobile na koji kače rotacije a ta vozila ne spadaju pod ovim nabrojanim u ovom pravilniku.
Odgovori