Opšta tema o gorivu - cene, kvalitet itd.

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Re: Gorivo poskupljuje, PONOVO

Post od NexT »

Jedina razlika u kvalitetu, tj ponasanju auta koju sam ja primetio je kad sipam u Madjarskoj i Austriji. Pritom, nije bila nesto niza potrosnja nego mi se cinilo da auto tise i lepse radi. To naravno moze da bude i placebo.
U BIH nemam neko poverenje, sipam samo na OMV u Bijeljini, od onih privatnih bezim ko djavo od krsta (kao i kod nas)

U Rumuniji je isto skroz ok gorivo. Sipao sam na nekoj pumpici u okviru rafinerije OMV-a u Resiti. Tisi je bio Viano sa tim gorivom nego nasim sa NISa, al opet kazem, nisam osetio razliku u voznji.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

dobro stjepo, ja sam izneo moje iskustvo, nevezano za ogija...tim sto sam napisao sam potvrdio to sto si ti rekao...
ne znam da li se u medjuvremenu pojavilo 100 oktana u bosni, posto mi je neko spomenuo da bi trebalo...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ja sam sipao dva rezervoara u Srbiji i nisam primetio da je nista losije od HR goriva :pardon:
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Na utisak o gorivu dosta utice i duzina puta... Ako ides autoputem do Austrije,usi ti se naviknu na buku i onda ti kasnije deluje tisi auto,isto tako se auto razradi kao blesav i onda deluje i da malo bolje ide,a jos je tu i onaj psihicki trip,jer ocekujes nesto bolje,pa vec si na pola puta da ubedis sebe da zapravo i jeste bolje...
Da je losije gorije,jeste kod nas,najvise zbog kolicine sumpora, ali ja nisam primetio da je slabije i da auto nesto drugacije radi,barem ED,a ja kod nas sipam na MOL-u...
Merio sam i ubrzanje do 100 stopericom i iskreno,oba su mi bila na oko 9s... Razlike u 20,30 stotinki moze da bude do svacega,najvise ljudskog faktora merenja i trenutne voznje,tako da ne verujem da je gorivo jace...
Isto vazi i za onaj Shell-ov Power Diesel... Ili je moj auto otporan na te razlike u gorivu.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Sto se tice tog "boljeg" dizela, probao sam Shell V Power, BP Ultimate i OMV MaxxMotion...sta znam, ne bih smeo sa sigurnoscu da tvrdim da je bolji.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Stjepa napisao: Posto je Ogi izneo
Ogi napisao:U RS je gorivo svakako bolje i veca je ponuda.
Znaci imaju iste vrste goriva kao i u Srbiji.
Da, VECA JE PONUDA !

Na skoro SVAKOJ pumpi imas BMB 98 dok kod nas to ima samo JEDAN distributer i to na malom broju pumpi !
Cena je oko 147-148 dinara sto je daleko jeftinije nego kod nas.

I kako ne shvatate... meni uopste nije poenta da auto bolje radi posle jednog sipanja vec da ima pozitivan uticaj na motor i sve ostale komponente DUGOROCNO. To na prvom mestu a onda sve ostalo.
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Ok. Ogi iznosi tvrdnje iz licnog iskustva da je bmb98 rasprostranjeniji na pumpama po RS nego kod nas. To ne znam jer nisam proveravao, ali ako je tako onda je Ogi upravu. Upravu je da je ponuda bmb98 veca nego kod nas, ali je malo "krivo" receno (teze za tumacenje) da je veca ponuda goriva tamo nego ovde. Jer se moze tumaciti da tamo ima nekih vrsta goriva koje se kod nas ne nude. Veca je ponuda samo jedne vrste inace postoje iste vrste kao i kod nas, zar ne? Menja to stvar, ali nije kao da kod njih ima taj bmb98 a kod nas ga nema u ponudi u opste. Ima ga.

I eto, bas Ogi forsira za svoj auto da toci bmb98, ili je to cinio jedan period. To gorivo je mogao naci kod nas bez problema. Nema ga svaka pumpa ali se moze tociti. I onda:
Ogi napisao:U RS je gorivo svakako bolje
Ogi napisao:I kako ne shvatate... meni uopste nije poenta da auto bolje radi posle jednog sipanja vec da ima pozitivan uticaj na motor i sve ostale komponente DUGOROCNO. To na prvom mestu a onda sve ostalo.
Shvatam ja tvoju poentu. Iznosio si je nekoliko puta. ALI DUGOROCNO ima li razlike izmedju tog bmb98 tocenog u SRB naspram tocenog u RS? To sto 98-ice ima na vise mesta tamo nego ovde meni nije nikakav pokazatelj da isto mora biti bolje preko Drine. Potkrepi.

Za sad smo utvrdili:
1) neke vrste goriva su jeftinije dok neke kostaju isto u BiH i SRB
2) u BiH ima mnogo vise b. stanica u vlasnistvu malih privatnika nego vecih "ozbiljnijih" kompanija. Sto u principu ne mora biti nikakvo merilo ali kako smo po mnogo cemu medjusobno jednaki a ovde se te "male pumpe" zaobilaze u sirokom luku... Ipak stvara neku sliku
3) sve vrste goriva koje se nude na nasem trzistu nude se i na njihovom. JEDINO je bmb98 na vise mesta zastupljen kod njih u odnosu na nas.

Ako krenemo od toga da se sa punim rezervoarom moze preci 600+km to sto 98ice nema iza svakog coska i nije neka smrtna kazna. Naravno bolje bi bilo da ga ima - sira ponuda pa kupac bira prodavca, nema monopola... Bukvalno isto kao sto je pozeljno imati sto vise b.stanica koje prodaju tng na putu do mora. Ali ne spada kruna s' glave ako ima po jedna na svakih 500km jer i da ih ima cesce necemo stati na svaku. Jednom napunimo i vozimo do naredne.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

U polednjih par meseci, od kako je u RS(BiH) poskupelo gorivo cak ni moji vise ne idu da sipaju preko, jer se ne isplati. Tj usteda je jako mala.

Pre poskupljenja je prica bila daleko aktuelnija. Ralzika je bila mnogo veca.

Ja nemam nikakve empirijske podatke, sem iz rodnog kraja. Zimus se mnogo bolje ponasao ED i lozika iz Bosne nego ovaj nas, koji se ledio na ne bas super extremnim hladnocama.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Stjepo, daj da te resim muka, ja verujem (najiskrenije!) da je nase gorivo najgore gorivo na svetu (bukvalno) tako da mislim da je svuda bolje gorivo.
Eto, pusti me da zivim u tom uverenju, lepo mi je tako.
Nemam uzorak goriva i napismenu potvrdu laboratorije, zaista.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ogi,zaista ne mozes da znas koje gorivo ce dugorocno da ima bolji uticaj na vozilo...
Danas ce biti Mol bolji,sutra Eko,prekosutra ni jedan...
Dugorocno ti vozi auto i popravi ga kada se nesto pokvari i to je sve sto mozes da uradis,a da razmisljas o glupostima koje nikada neces biti u mogucnosti da promenis,dzaba.
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Mogu. Ako je uvozno (kao sto bi trebalo da je BMB 98), znaci ako se proizvodi bilo gde osim u Srbiji - sigurno je bolje.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Ako gledamo trziste bivse YU (osim SLO) mislim da je tu gorivo manje vise svuda istog kvaliteta...eventualno je u HR mozda malo bolje mada i tamo radije sipam na OMV (provereno iz Austrije) nego kod INA-e.
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Ogi ne resavas ti mene nikakvih muka. ;)
Verujes da je nase gorivo najgore na svetu, pljujes po sportistima, gradjevincima, politicarima... Na najmanji pritisak, koga tako reci nije ni bilo, pocinjes da pucas po savovima i kao ti meni udovoljavas. A dok laprdas bez ikakvih argumenata to je ok?!
Ne vezano sad za gorivo ali ostalim svojim ispadima na forumu meni si pokazao kakvo misljenje imas o Srbiji. Prisiljava li te ko da zivis u njoj? Dizi sidro i pali.

Sve ove nema tolike veze sa samom temom, ali tvoj post
Ogi napisao:Stjepo, daj da te resim muka, ja verujem (najiskrenije!) da je nase gorivo najgore gorivo na svetu (bukvalno) tako da mislim da je svuda bolje gorivo.
Eto, pusti me da zivim u tom uverenju, lepo mi je tako.
Nemam uzorak goriva i napismenu potvrdu laboratorije, zaista.
sasvim dovoljno govori o onome sto sam i mislio. Ti potajno zelis da nadjes crnu mrlju koja ima i najmanje veze sa Srbijom samo da bi mogao da pljujes. TI SI JEDAN OBICNI PLJUVATOR! Eto zato sam i hteo da prodiskutujem o samoj situaciji goriva u SRB i BiH.
U mom kraju se za takve kao ti kaze pas laje vetar nosi.
Da, precutao sam u temi o sportu al mi je stvarno gnusno bilo da citam tvoje postove tamo. E sad kad si ovo ovako lepo izjavio...
U principu nisam trebao ni da ti odgovaram. Da sam sacekao 2 min ovaj izliv bi me prosao. Al neka.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ogi napisao:Mogu. Ako je uvozno (kao sto bi trebalo da je BMB 98), znaci ako se proizvodi bilo gde osim u Srbiji - sigurno je bolje.
Odakle ti to?
Ne znas ni kako na trotoar da se popnes,a znas proizvodne i aditivne procese u rafinerijama sirom Evrope i kod nas?
Ajde bre,stvarno preterujes.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Ogi,
Zar ti nisi presao na 98cu iz razloga sto si imao problema sa paljenjem? :-|
Verovatno bi i dalje vozio na 95ci da je sve bilo ok sa autom
Odgovori