Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
OK, hvala.
Mislim vise na prakticna iskustva, kako se odvija proces i koji su vremenski okviri.
Mislim vise na prakticna iskustva, kako se odvija proces i koji su vremenski okviri.
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Sve je stvar ličnih prohteva i organizacije života, a utisak ti je samo delimično tačan. I ja znam ljude koji su ovde u trci za novcem i nikada im nije dosta, a znam i one normalne, sreća pa ih u mom okruženju ima više. To da su po CH sanatorijumi puni ljudi sa BurnOut sindromom ne sumnjam, ali s druge strane gledano, misliš da i u Srbiji ne bi bilo puno takvih kada bi BurnOut bio priznata dijagnoza koja sa sobom povlači boravak u sanatorijumu. Mogu da zamislim šta bi rekao lekar u Srbiji kad bi neko došao kod njega i rekao mu "ja ne mogu više", a tek kako bi reagovao poslodavac istog. Bio bi u fazonu, "ajd ćao, kad ti ne možeš ima ko može".Heinz napisao: 18 Sep 2018, 11:55 Ne, rekao sam moj utisak za primer koji sam naveo.
Recimo i da su npr. u CH puni sanatorijumi raznih sprženih na poslu (burnout). Upoznali smo čoveka koji se lečio.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
A jel znas zasto je to tako?Heinz napisao: 18 Sep 2018, 11:55Ne, rekao sam moj utisak za primer koji sam naveo.kragujevac napisao: 18 Sep 2018, 11:50 Da li ti stvarno misliš da u D/A/CH itd. niko nigde ne izlazi, niko nikom ne dolazi, i niko se ni sa kim ne vidja?
Recimo i da su npr. u CH puni sanatorijumi raznih sprženih na poslu (burnout). Upoznali smo čoveka koji se lečio.
Zato sto u CH na malom prostoru postoji gomila velikih i uspesnih firmi gde bolesno ambiciozni ljudi iz celog sveta dolaze da rade.
To nije vezano za CH vec za takve firme i takve pozicije. U CH samo ima mnogo vise centrala firmi i bitnih pozicija nego bilo gde drugde.
Ako uzmes automehanicara u CH, prodavca u radnji, manje vise bilo koju poziciju koju vecina ljudi radi, nema tu ni reci o nekom burnoutu i sl...
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Drugar mi je lekar u NS, gomila ljudi iz firmi dolazi da trazi lecenje ili bolovanje na psihickoj bazi od mucenja raznog. Evo, radio sam i u Srbiji godinama, sad sam napolju, a bio sam i pre, druga je to dimenzija. Samo treba doci i videti u prvom licu, a ne rekla kazala. U ovo ne racunam mucenje ljudi u inostranstvu od strana nasih gazda. To je isto kao u Srbiji.Heinz napisao: 18 Sep 2018, 11:55Ne, rekao sam moj utisak za primer koji sam naveo.kragujevac napisao: 18 Sep 2018, 11:50 Da li ti stvarno misliš da u D/A/CH itd. niko nigde ne izlazi, niko nikom ne dolazi, i niko se ni sa kim ne vidja?

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Ovo sto Hajneken prica je tacno, znam jos ljudi koji su se taki zeznuli. Ja sam ga bio izvadio pre 15 god, pa mi je istekao, sad sam opet podneo zahtev i bice gotov za 15 dana.
Najsmesnije mi je bila situacija kad sam dosao da predam zahtev. Ulazim ja u Iloku u sup u sobu za izdavanje pasosa, kazem da hocu Hr pasos i licnu na adresu u Srbiji. Kaze mi lik daj mi BILO KOJU ispravu ili bilo koji dokaz da imas Hr drzavljanstvo i bilo koju srpsku ispravu da dokazes gde stanujes u Srbiji. Ja dao domovnicu iz 1998 i ocitanu srpsku licnu kartu i on kaze uplati 500 kuna u posti. Ja uplatim, donesem uplatnice, kaze dodji za 30 dana. Znaci bez ikakvih ft1p izmisljanja, redova, ispitivanja, slikanja, bla bla!
Najsmesnije mi je bila situacija kad sam dosao da predam zahtev. Ulazim ja u Iloku u sup u sobu za izdavanje pasosa, kazem da hocu Hr pasos i licnu na adresu u Srbiji. Kaze mi lik daj mi BILO KOJU ispravu ili bilo koji dokaz da imas Hr drzavljanstvo i bilo koju srpsku ispravu da dokazes gde stanujes u Srbiji. Ja dao domovnicu iz 1998 i ocitanu srpsku licnu kartu i on kaze uplati 500 kuna u posti. Ja uplatim, donesem uplatnice, kaze dodji za 30 dana. Znaci bez ikakvih ft1p izmisljanja, redova, ispitivanja, slikanja, bla bla!
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ma jel moguce? 

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Ja moram hitno otići da klince upišem u knjigu hrvatskih državljana (pošto imaju pravo na to do 18. godine, bez obzira gde su rođeni i gde žive - ako im jedan od roditelja ima hrvatsko državljanstvo). Baš iz razloga da bi takođe mogli da uzmu njihova dokumenta, ako im zatrebaju jednog dana. Hrvati upravo pripremaju zakon koji će to onemogućiti i verovatno će ga početi primenjivati već krajem godine. Ako je neko u istoj situaciji - da zna.
"Hrvatska svojim novim predlogom zakona o upisu u knjige drzavljana, prakticno zeli da ukine mogucnost dobijanja drzavljanstva po porijeklu. U novom predlogu zakona djeca koja su rodjena u inostranstvu a ciji jedan roditelj ima hrvatsko drzavljanstvo da bi dobila isto moraju imati nastanjenje u Hrvatskoj i odobren boravak u trajanju od tri godine prije nego sto podnesu zahtjev za drzavljanstvo. Ukoliko zakon bude izglasan, smatra se da ce poceti sa primenom vec krajem godine."
"Hrvatska svojim novim predlogom zakona o upisu u knjige drzavljana, prakticno zeli da ukine mogucnost dobijanja drzavljanstva po porijeklu. U novom predlogu zakona djeca koja su rodjena u inostranstvu a ciji jedan roditelj ima hrvatsko drzavljanstvo da bi dobila isto moraju imati nastanjenje u Hrvatskoj i odobren boravak u trajanju od tri godine prije nego sto podnesu zahtjev za drzavljanstvo. Ukoliko zakon bude izglasan, smatra se da ce poceti sa primenom vec krajem godine."
- Sinisa G.
- Pridružio se: 11 Feb 2014, 11:25
- Garaža: GTS, EVO500, GSI
Moras imati prijavljeno prebivaliste u lipoj njiovoj ili ti osobnu.Saša napisao: 18 Sep 2018, 14:10 Ja moram hitno otići da klince upišem u knjigu hrvatskih državljana (pošto imaju pravo na to do 18. godine, bez obzira gde su rođeni i gde žive - ako im jedan od roditelja ima hrvatsko državljanstvo).
To je bio uslov kad sam ja svom to rijesavao prije 5-6 godina.
- kragujevac
https://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrva ... avljanstvu
Za dosta ljudi u Srbiji Interesantan je član 4, stavka pod 3.
Za dosta ljudi u Srbiji Interesantan je član 4, stavka pod 3.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- Saša
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
@SinisaG
Ne moram, u tome i jeste štos. Dovoljno je da imam njihovo državljanstvo, odnosno dokaz o istom. U osobnoj ili putovnici je adresa u Srbiji i nema problema. No izgleda još ne zadugo.
TT
Ne moram, u tome i jeste štos. Dovoljno je da imam njihovo državljanstvo, odnosno dokaz o istom. U osobnoj ili putovnici je adresa u Srbiji i nema problema. No izgleda još ne zadugo.
TT
- Sinisa G.
- Pridružio se: 11 Feb 2014, 11:25
- Garaža: GTS, EVO500, GSI
Moze biti, meni su to tada naveli kao uslov (koji sam i ispunjavao)
-licna sa prebivalistem u njiovoj
-rodni list djeteta(preveden na "njihov" jezik)
-i 20 ili 40 kuna biljega
-licna sa prebivalistem u njiovoj
-rodni list djeteta(preveden na "njihov" jezik)
-i 20 ili 40 kuna biljega
- kragujevac
Mi smo sina prijavili 2001. u HR konzulatu u Minhenu, niko ništa nije pitao, samo je supruga pokazala HR pasoš. Ćerku rodjenu 2004. čak ni tako nismo, za nju smo samo poslali nemačku krštenicu njenom ocu u Obrovcu, on otišao u opštinu (da ne kažem općinu) i prijavio rodjenje. Ni njega niko živi ništa nije pitao. To drndanje po njihovim uredima izgleda zavisi kako je ko raspoložen, uz delimično uzimanje propisa u obzir.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- Saša
Ja trenutno imam samo "domovnicu" i ništa više. Naganjam se već par godina da odem i izvadim sva njihova dokumenta na novosadsku adresu, ali nikako da odem (jer mi je velika gnjavaža, moram uzeti slobodan dan - tačnije nekoliko njih, jer treba posle i otići po dokumenta). Moguće da će mi tražiti da prvo izvadim "osobnu", pa će tek onda hteti da prihvate zahtev za upis dece u knjigu državljana. No videćemo.
- kragujevac
Treba to da uradiš.
Ne bi me ništa čudilo kad bi naše drage komšije počele sve više i više da zahebavaju po tom pitanju. Pošto znaju da je "potražnja" za HR pasošima najveća iz Srbije (hrvati iz Bosne i tako i tako svi već imaju) , sigurno da će iz čistog inata/zlobe/mržnje da zakomplikuju procedure. Znaju oni vrlo dobro kakav je zakon i kakva ko prava ima, ali kad krenu da zezaju samo će praviti posao advokatima u njihovoj državi. A sad se ti sa boravištem u Srbiji sudi sa hrvatskom državom, sve uz podršku hrvatskog advokata. Jalova je to rabota, možeš 100x da budeš u pravu, dok isteraš pravdu pogubićeš i živce i novac.
Ne bi me ništa čudilo kad bi naše drage komšije počele sve više i više da zahebavaju po tom pitanju. Pošto znaju da je "potražnja" za HR pasošima najveća iz Srbije (hrvati iz Bosne i tako i tako svi već imaju) , sigurno da će iz čistog inata/zlobe/mržnje da zakomplikuju procedure. Znaju oni vrlo dobro kakav je zakon i kakva ko prava ima, ali kad krenu da zezaju samo će praviti posao advokatima u njihovoj državi. A sad se ti sa boravištem u Srbiji sudi sa hrvatskom državom, sve uz podršku hrvatskog advokata. Jalova je to rabota, možeš 100x da budeš u pravu, dok isteraš pravdu pogubićeš i živce i novac.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Sto se tice burnout sindroma, znam jedan konkretan primer iz Nemacke gde je zena koja je bila vrhunski menadzer "ciknula" malo, pa su u rukovodstvu firme odlucili da je isplativije da je zadrze uz neke lake I imaginarne projekte koje im ona "odradjuje", nego da placaju lecenje I odstetu. I to nije primer sa interneta, nego sam upoznat sa slucajem.
Сад му није ништа...