Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Re: Vazduhoplovi

Post od Heinz »

https://www.rt.com/news/336514-flydubai ... gue-crash/
Pilots ‘worked to death’: Flydubai whistleblower says fatigue-related crash predicted (RT EXCLUSIVE)
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Još od zuzazuove priče o dužini radnog vremena, ostao sam šokiran bezobzirnošću vlasnika/uprava avio-kompanija, i pitao sam se kada će se platiti cena u životima - takvog iscrpljujućeg rada pilota ... izgleda da je ovo jedan slučaj.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Najlakši izlaz iz ovakvih situacija je okriviti pilota.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Koliko je ovog i proslog foruma, ja pisem da je najcesci uzrok nesreca premor.

Toga ce biti jos vise.

Juce sam otisao u 9, dosao u 22.15 i sretan sam jer moze i duze. Imao sam dobru posadu, lepo vreme i prva dva leta radio po dnevnom svetlu.

Poslednji let je bio kapetanski zbog zahtevnosti aerodroma. Kratka pista, neprecizan prilaz, pista sa tri strane okruzena brdima.

Da je bilo lose vreme i da sam morao da radim za njega, rizik treba dici na n-ti stepen.

Inace ovima iz Fly Dubai nije lako jer imaju nocenja u ratnim zonama.

Kapetan koji pise da su premoreni je neka placipicka jer nisu ni korak do toga koliko se radi u mojoj kompaniji.
Poslednja izmena od zuzazu u 22 Mar 2016, 12:14, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Nidžo,
Ali ovde niko ne okrivljuje pilota, već drugi piloti i insajderi iznose pod kakvim neljudskim okolnostima piloti moraju da rade ... i posredno izvode zaključak da je to mogao biti uzrok.
Čisto da pojasnimo.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Sve se to na kraju svede na ljudski faktor.

U ovom slucaju cak i da mu se zaledio elevator zbog dugog cekanja u uslovima zaledjivanja, optuzice ga za gresku jer je trebao da predvidi sta bi moglo da se desi.

Jedno sranje nikad ne ide samo i ova nesreca kao i ostale, samo je skup vise sranja koja su se pokrenula mnogo ranije.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Citiraću povono:
"Izvor „Rosijske gazete“ uporedio je rostovsku avionsku nesreću s padom „boinga 737-500“ u novembru 2013. godine prilikom sletanja u Kazanju.
Ako se uporede video-snimci poslednjih minuta leta aviona, dobro se vidi da se približavanje aviona zemlji odvija po identičnom scenariju, ukazao je izvor."

Šta sa ovim "sličnostima" ... da li je moguće da ovaj tip aviona ima neku sistemsku grešku, koja se manifestovala tako da su oba leta pod sličnim uglom tresnula o zemlju?
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Za Aerodrom Nikola Tesla Beograd bezbednost putnika i vazduhoplova je prioritet. U dogovoru sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog dodatnih bezbednosnih mera, biće usporen proces prihvata i otpreme putnika.
U narednom periodu, biće uvedena kontradiverziona kontrola na po jednom ulazu u Terminal 1 i Terminal 2. Ostali ulazi biće zatvoreni, dok će na izlazima biti raspoređeno obezbeđenje. Svi koji ulaze u aerodromsku zgradu biće kontrolisani.
Značajno će biti pojačana patrolna aktivnost u javnoj zoni pristanišne zgrade, dok su operateri video-nadzora dodatno fokusirani na kontrolu svih delova terminala.
Našim putnicima se unapred izvinjavamo zbog eventualnog zadržavanja usled navedenih preventivnih mera.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Obama na Kubi.

Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

maxer napisao:Citiraću povono:
"Izvor „Rosijske gazete“ uporedio je rostovsku avionsku nesreću s padom „boinga 737-500“ u novembru 2013. godine prilikom sletanja u Kazanju.
Ako se uporede video-snimci poslednjih minuta leta aviona, dobro se vidi da se približavanje aviona zemlji odvija po identičnom scenariju, ukazao je izvor."

Šta sa ovim "sličnostima" ... da li je moguće da ovaj tip aviona ima neku sistemsku grešku, koja se manifestovala tako da su oba leta pod sličnim uglom tresnula o zemlju?

737-500 i 737-800 imaju vise razlika nego slicnosti. Svakako dele dobar deo sistema ali uz modifikacije.

Koliko ja znam, a moram da znam, Boeing nije izdao nikakav bilten za bilo sta sto bi moglo da bude vezano sa ovim.

Ruku na srce, ovakvi uglovi prilaza su mi neverovatni.

Na snimku se moze videti da je avion pao tacno u nivou touch down zone (mesta gde bi po prirodi stvari trebao da sleti), samo van piste. Sto znaci, ako je u prilazu drzao ugao koji treba nije mogao ovako da se surdukne i padne u TDZ vec bi to bilo ispred praga piste.

Poslednje reci pilota su vrlo lezerno "go around" sto znaci da do tog momenta nisu imali ili nisu znali da imaju problem.

Produzetak poniranja posle pritiska na go around prekidac moze da ukazuje samo na kvar sistema (Turkish Amsterdam incident) ili zaledjen elevator koji nije mogao da odradi komandu (Kazanj).

Dva sata u holdingu sa uslovima zaledjivanja je cisto ludilo.

Pitanje svih pitanja je zasto je odlucio da ceka toliko dugo?

Jedini odgovor je ekonomski pritisak menadzmenta.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

https://youtube.com/watch?v=s6HOPFf0Q9o
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Mozda ovaj snimak pomogne kod istrage:
https://www.youtube.com/watch?v=7a2MJQbc5Zg
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Je'l to krenuo da se penje, pa pao ko cigla? Kakav užasan prizor... :(
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

https://www.flightradar24.com/blog/flig ... light-981/

After establishing on the Runway 22 localizer, the flight continued its landing attempt until 00:41:10 UTC when the pilot initiated another go around. The flight climbed to 4,025 feet (1,226 m) when at 00:41:56 UTC the aircraft began descending, reaching a maximum vertical speed of -21,760 feet per minute in our last recorded data point.

I nešto lepo:
http://www.youtube.com/watch?v=YBoa81xEvNA
You can’t help but get excited when you fly with us and see a solar eclipse. We adjusted Flight #870 from Anchorage to Honolulu on March 8, 2016 just so our passengers could catch the solar eclipse from 35,000 feet.
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Jbt jel moguce da se ovaj uzbudio ovoliko :)
Odgovori