Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od srdjanyo »

DasAuto napisao:
Kolega otišao u aprilu 2017., ima HR pasoš. Okolina Minhena. Vozi solo kamion (Aktros do 7,5 t). Vozi palete robe za male markete. Ima do 12 istovara i radi striktno 8 sati.
Plata 1700 €, žive u komuni njih trojica i plaćaju stan 1000 €. Kaže, radna nedelja prođe nekako, ali vikend nikako. Ni uz pivo, ni uz internet... Ostane mu 500, ali "sam je kao panj".
Pa jel tamo kao privremeni radnik ili se preselio tamo.
Cisto sumnjam da je u Minhenu dosadno, vise je do tvog kolege ako sebi ne moze naci nekakvo zanimanje.
Ne zna jezik, samo koliko mu treba za posao, a ovi likovi sa kojima stanuje su malo stariji i svako ima svoje društvo. Verovatno mu treba malo više para za vikend izlazak tipa NS kafanica, klubovi, kakve je imao ovde + štimung uz Baju Malog...

Kupio je Golfa 4 da može da dolazi u Srbiju, za 1100 €. Njegov utisak da, od kako je otišao, stvari su mu krenule. U smislu, može da finansira dogradnju porodične kuće, pomogne roditeljima.... Ovde njih 4 iz njegove kuće su radili i zajedno jedva imali 1500€.Od toga pojedu skoro pola.
Otišao je sa nekim ciljem, još je momak iako ima 34, pa neke stvari još čekaju kod njega.

Послато са SM-A605FN уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Imaš toliko stvari koje ne kostaju. Ja mogu da planinarim da me kosta 10 eura sve. Spremim sendvice I tu je blizu. Takodje za 10 eura goriva mogu da prosetam svuda, posebno on u Minhenu. Ne mora da sedne I popije 3 piva na nekom trgu. Šetnja, nek kupi biciklu, ima toliko stvari da se rade koje ne kostaju puno novca
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

srdjanyo napisao: 19 Sep 2018, 07:23 @Kragujevac
Da li je istina da se 5 miliona nemaca sprema 2019. u penziju? Koliko je ta tema prisutna u javnosti, na TV - u? Da li oni imaju neku dozu "panike" ili znaju da je priliv sa istoka konstantan?
To da će za godinu dana u D 5 miliona ljudi da ode u penziju je glupost. U julu 2018 je ukupno bilo 44,75 zaposlenih u D, to bi bilo više od 10% aktivne populacije odjednom. Pri tom je taj broj nemoguće generalizovati, jer neko može da ode i sa 61-62-63 godine, a neko nastavi da radi i sa 70. Ja čak ni u bolnici ne primećujem neku preteranu "paniku", a u zdravstvu im je situacija posebno kritična. Po mom mišljenju, bar u tom sektoru bi lagano baš i mogla da ih uhvati panika, jer nas je sve manje.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

I nemci odlaze gde se bolje plaća i kvalitetnije živi, Norveška naprimer?
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Ni ovde nema panike u zdravstvu. Ako imaš para odeš kod privatnika, sve završiš za sat vremena. Dok kod tog istog doktora u Domu zdravlja zakažeš pregled u jesen za sledeće proleće i tako...
Čitam juče DW, neka reportaža o zdravstvu u Rumuniji. Haos, kao kod nas. Lekari preleću u Germaniju kao laste. I odmah sa plate od 500-600 dođu do početne od 2500-3000 €, zavisi od specijalnosti.

Послато са SM-A605FN уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

trojanac napisao: 19 Sep 2018, 09:20 I nemci odlaze gde se bolje plaća i kvalitetnije živi, Norveška naprimer?
Odlaze, svakako, u Skandinaviju, CH i sl. ali je taj broj relativno mali u odnosu na ukupnu populaciju u državi. Kod nas u (malu) bolnicu su u zadnje vreme došla dva lekara iz Rumunije, dva iz Hrvatske, i jedna doktorka iz Albanije.
Našao sam neku statistiku na webu da se u 2016. godini iz nemačke odselilo oko 281K ljudi, što na prvi pogled izgleda dosta, ali u istoj statistici piše da se te godine u Nemačku iz inostranstva vratilo 146K nemaca.
https://www.welt.de/politik/deutschland ... -Land.html
Interesantno u ovom tekstu je pasus o najomiljenijim zemljama u koje se Nemci iseljavaju:
CH (17.650), USA (12.781), A (10.283), GB(8243), Turska(6230)i F (5895). Ono, u principu, kad se Nemac iseli u Austriju to maltene i nije iseljavanje, a ovaj broj koji se iselio u Tursku su ogromnim delom turci sa nemačkim državljanstvom koji su došli do penzije.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Idu i u USA, Australiju, bas neki lekar je otisao tamo, bila neka emisija.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Moja dalja poznanica, rodjena u D pocetkom devedestih, je radila za nekih 4000-4500e, skontala da u USA ima duplo vecu platy i zapali za USA.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Pa mnogi Marokanci, Turci i sl (nasi) prave negativni priliv za zapadne zemlje kada se vrate kuci :) Bar u NL. Bar Holandjani putuju svuda i rade svuda... Znam da je do skora (a i sada) najveci problem za zdravstvenog radnika je jezik. To mora da bas bude na nivou...
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Za sve naše koji su otišli trbuhom za profesijom"... :pivo: :srbin:

https://youtu.be/uTv186AkKHw
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

@kragujevac

Rece jednom da nisi bas favorit za ATU servise. Trebao bih kod njih gume da zamenim, pa me zaintrigiralo imas li neki poseban razlog za izbegavanje istih?

Hvala...
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Kad pominješ zamenu guma, baš je skupo ovde, meni za 18" je 120-130€.

Sent from my Mate10 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Jos jedna prednost AS. Stavis prvi put i ne razmisljas

Sent from my SM-J500FN

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Nemam specijalan razlog da ih izbegavam. Za promenu guma još i mogu da posluže. Jednostavno mi se ne svidja njihovo ophodjenje prema mušterijama gde uvek na autu traže nešto kako bi one koji su došli kod njih ubedjivali da ovo i ono mora da se promeni, da je auto kao takav nesiguran, opasan za vožnju itd. Bilo je čak i slučajeva da recimo uljem namažu amortizer spolja pa onda dignu paniku da je pokvaren i da moraju da se menjaju oba itditd. Naravno, zanju vrlo dobro ko su im "mete", neće da uhvate tebe i mene u mašinu i da nas farbaju, nego nadju neku plavojku ili bakicu koja veze sa životom nema pa njima prodaju te fore, koje nesumnjivo dovoljno puta upale. Sve zarad profita. Ne kažem da su sve filijale takve, ali pun je YT snimaka koji potvrdjuju ovo što sam napisao.
Što se mene tiče, ako mi teba neka hemija za auto, sijalica ili štajaznam, može, u najboljem slučaju eto promena točkova. Lako moguće da će i tu pokušati da ti prodaju oo za bubrege, u fazonu da su gume potrošene, oštećene, whatewer i da treba da poruče nove blablabla.
Ljuba Moljac
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

blaugrana napisao:Jos jedna prednost AS. Stavis prvi put i ne razmisljas

Sent from my SM-J500FN
I kada odes do Srb samo tockovima zamenis poziciju jednom godisnje za 500 din.

Hvala Kragujevac, majstori, advokati...sve je to isto :-)
Odgovori