Računari
Re: Računari
Bolji od telekomovog ali opet za potrebe wifija valja koristiti dodatni uredjaj. Ja sam pazario n18u i sada sve radi kako treba 

- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Vrlo solidan, bar ja nemam zmerki. Doduše imam tp link iza njega, zbog bolje pokrivenosti.
Posetite www.garaza.rs !
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Meni radi ok to Cisco "wannabe" kinesko sranjce. Cak i u najdaljoj sobi sa zatvorenim vratima ~10 Mb/s - sasvim dovoljno za mobilni i vrlo retko laptop.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- Sh@rance
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
- Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29
Videćemo, dugo sam se lomio šta uzeti i na kraju se odlučio za njega, za sada radi sasvim korektno, a adsl kao adsl njega i dalje restartujem povremeno. Meni kao meni je i 10mb/s konekcija bila sasvim dovoljna, ja uglavnom surfujem, čak i kada skidam neki film obično uključim skidanje kad nisam kod kuće. Međutim deca rastu tako da sa 10mb/s su svi koristili net sem mene.grujicd napisao:Baš me zanima kako će da se ponaša na druge staze. Ovaj telekomov adsl modem/ruter mora da se restartuje s vremena na vreme jer počne da se zaglupljuje posle par dana. Naročito kad je malo jači torent saobraćaj. No, uskoro nam stiže sbb u zgradu, ne znam kakav je njihov ruter.
Meni laptop stoji u trpezariji i kad krenem da otvorim neku stranicu i neće odmah znam šta je u pitanju, uđem u dnevnu žena leži na krevetu telefon u ruci i gleda neku online seriju, uđem kod klinca u sobu on na tabletu skida igricu od 1,3gb fifu, a na desk topu gleda onog mentola Serbiana preko jutjuba, klinka na telefonu gleda isto crtaće preko jutjuba, pa ti sad koristi net. Ne znam samo ni kako je uopšte radilo. Ista priča je bila i kada sam zamenio opremu i povečao brzinu jer njihove navike su ostale iste.
Sada sa novim ruterom je druga priča udario sam im kočić dokle mogu da idu sa netom

Jel mogu medjusobno povezati dva obicna wifi rutera kako bi dobio vecu pokrivenost wifi signalom?
Jedan mi je sbb cisco a drugi tp link (ne znam napamet koji model, ali onaj neki klasicni za cca 2500din). Trenutno mi je sbb cisco povezan kabelom na tp link, a tp link dalje salje wifi signal. E sad, posto bi hteo da povecam domet wifi singala, interesuje me da li je uopste izvodljivo da upalim wifi na sbb cisku i onda tp link ruter uhvati (nekako
) wifi signal od sbb ciska, i dalje ga prosledjuje...oba uredjaja bi bila fizicki odvojena, tipa stan do stana.
Ne znam samo kako bi u ovom slucaju drugi uredjaj (mobilni npr.) koji se kaci na istu wifi mrezu kontao na koji ruter treba da se zakaci, ako od oba hvata signale
Jedan mi je sbb cisco a drugi tp link (ne znam napamet koji model, ali onaj neki klasicni za cca 2500din). Trenutno mi je sbb cisco povezan kabelom na tp link, a tp link dalje salje wifi signal. E sad, posto bi hteo da povecam domet wifi singala, interesuje me da li je uopste izvodljivo da upalim wifi na sbb cisku i onda tp link ruter uhvati (nekako

Ne znam samo kako bi u ovom slucaju drugi uredjaj (mobilni npr.) koji se kaci na istu wifi mrezu kontao na koji ruter treba da se zakaci, ako od oba hvata signale

Za takav slucaj to treba range extender. Pogledaj da li tu opciju ima tvoj ruter. Ako nema onda uzmi asusov n12+. On ce ti zavrsiti posao.
Sent from my SM-N9005
Sent from my SM-N9005
A cek, jel mu ta range extender opcija znaci da se moze kaciti na drugi ruter kako bi povecao pokrivenost mreze, ili je u tom slucaju samo on dovoljan kao jedini ruter i baca dalji signal od "klasicnog" rutera?
EDIT: ovaj ruter koristim TP LINK ... e njega bi povezao sa ssb cisko ruterom, preko wifi-ja....da li je to izvodljivo i da li bi dobio ono sto trazim?
EDIT: ovaj ruter koristim TP LINK ... e njega bi povezao sa ssb cisko ruterom, preko wifi-ja....da li je to izvodljivo i da li bi dobio ono sto trazim?
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
https://www.repeaterstore.com/pages/wif ... ifferences
http://www.trustedreviews.com/best-wifi ... s_round-up
http://www.trustedreviews.com/best-wifi ... s_round-up
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Znam za ove extendere, oni su mi isto opcija ali me interesuje da li mogu dobiti ovo sa dva rutera.
Npr. na cisku podesim jedan SSID (npr. TEST) a na tplinku drugi SSID (npr. TEST2).
Tp link nakacim na komp i podesim da se automatski nakaci na ciska (SSID TEST), zatim ga otkacim od kompa, prebacim u drugi stan, samo upalim u struju i on automatski uhvati signal od ciska i dalje puza wifi mrezu preko SSID TEST2 (nije poblem sto ce biti dve razlicite SSID). E to me interesuje da li je izvodljivo (ili ako bi oba uredjaja imala isti SSID tim bolje). Ovo me prvenstveno interesuje jer imam oba uredjaja pa da se ne cimam sa kupovinom.
Npr. na cisku podesim jedan SSID (npr. TEST) a na tplinku drugi SSID (npr. TEST2).
Tp link nakacim na komp i podesim da se automatski nakaci na ciska (SSID TEST), zatim ga otkacim od kompa, prebacim u drugi stan, samo upalim u struju i on automatski uhvati signal od ciska i dalje puza wifi mrezu preko SSID TEST2 (nije poblem sto ce biti dve razlicite SSID). E to me interesuje da li je izvodljivo (ili ako bi oba uredjaja imala isti SSID tim bolje). Ovo me prvenstveno interesuje jer imam oba uredjaja pa da se ne cimam sa kupovinom.
- klisko
- Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
- Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010
Vidi ovde http://www.tp-link.us/faq-227.html
Tebi je cisco root, a tp-link extender.
Tebi je cisco root, a tp-link extender.
Tnx za link...izgleda da je to to....isprobacu kada budem kuci
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Ne, niti ikada postoje 2 (prava, stvarna) rutera u istoj mrezi.Mares napisao:Jel mogu medjusobno povezati dva obicna wifi rutera kako bi dobio vecu pokrivenost wifi signalom?
Koristis jedan ruter (ruter kao funkciju uredjaja, pa i ako je to multipraktik), a na njega dalje kacis Wi FI pristupne tacke (AP funkcija) pa zatim dalje na AP kacis repetitore.
Ruter je taj koji upravlja mrezom, ostalo su uredjaji za distribuciju signala od tog rutera.
Vecina multipraktik uredjaj moze da radi u repetitor modu, a to znaci da signal koji primi identican kao pojacan salje dalje. Mislim da ti multipraktik uredjaj sa vise funkcija nazivas ruter po navici, da ne bi bilo zabune detaljnije opisujem sta je sta.
Pogledaj da li tvoj TP Link ima repeater mode, sve funkcije rutiranja iskljuci kao i sve filtere saobracaja tj neka samo primi, pojaca i ponovo emituje WiFI signal bez obrade.
Sve rute i sve limitere postavi u tom ruteru Cisco ako uopste mozes da pristupis tim menijima.
SSID postavis inace da se ne emituje, tj ne vidi.
Ako se pokaze potrebnim predlog je da uzmes TP link male repetitore (uredjaj sa tom osnovnom funkcijom) koji su velicine priblizno 5x5x1 cm kao kutija cigareta i postavis nekoliko komada, Svaki pokriva oko 15m do 30m u precniku unutar stana kroz zidove i ostala moguca prigusenja.
Repetitor je cene oko 20 evra+PDV i odlicno radi posao. Mozes i da postavis u spusteni plafon, unutar nekog plakara, iza slike itd i prosto zaboravis da postoji godinama. Nema nikakvog odrzavanja, nema restarta, nema smetnji, nema brige.
Repetitore postavljas kaskadno, jedan za drugim.
Danas sam montirao multipraktik TP Link koji je modem, ruter, switch, Wi FI access point koji isporucuje Beotel za svoj ADSL prikljucak. Videce se u praksi kod ljudi u firmi da li valja, ovo je neki noviji model.
Da, sada mi je jasnije sve, evo upravo sam podesio sve prema uputstvu koje je klisko postavio, i radi.
Imam dva SSID-a, jedan dodeljen cisku a drugi tp-linku, s tim da tp-link logicno vuce mrezu sa ciska putem wifi-a.
E sad interesuje me jos jedan stvar (sto nema u uputstvu) a to je da na tp-linku moram definisati kanal (ne moze na auto da stoji) na kojem radi cisko, a na cisku je podeseno da automatski odredjuje na kom ce kanalu biti. Trenutno je cisko na kanalu 6 pa sam i na tp-linku postavio kanal 6, i radi net. Pretpostavljam kada cisko promeni kanal, da tp-link nece biti u funkciji tj. nece raditi net preko njega? Da li mi onda ostaje da na cisku isto podesim samo jedan kanal koji ce uvek koristiti?
Imam dva SSID-a, jedan dodeljen cisku a drugi tp-linku, s tim da tp-link logicno vuce mrezu sa ciska putem wifi-a.
E sad interesuje me jos jedan stvar (sto nema u uputstvu) a to je da na tp-linku moram definisati kanal (ne moze na auto da stoji) na kojem radi cisko, a na cisku je podeseno da automatski odredjuje na kom ce kanalu biti. Trenutno je cisko na kanalu 6 pa sam i na tp-linku postavio kanal 6, i radi net. Pretpostavljam kada cisko promeni kanal, da tp-link nece biti u funkciji tj. nece raditi net preko njega? Da li mi onda ostaje da na cisku isto podesim samo jedan kanal koji ce uvek koristiti?
- klisko
- Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
- Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010
Nemoj biti isključiv, postoje situacije kada je potrebno više rutera (gde svi vrše funkciju rutiranja) mada su retke u kućnoj upotrebi. U firmama je druga priča. Ne bih da započinjem flejm, samo mi je prva rečenica bila suviše isključiva (a lebac jedem upravo od gomile rutera
).

U kontekstu pitanja kucne mreze od par uredjaja nikada se ne koriste 2 rutera. Povezuje se jedna kucna mreza sa jednom mrezom provajdera.
Da. u firmama je drugacija prica moguca. Jedem i ja hleb iz ICT ali to nije tema.
Hajde da pomognemo da se sto jednostavnije resi postavljeni konkretan zadatak
Da. u firmama je drugacija prica moguca. Jedem i ja hleb iz ICT ali to nije tema.
Hajde da pomognemo da se sto jednostavnije resi postavljeni konkretan zadatak