Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Re: Servis - Razno

Post od Uroš S. »

Ja sam skoro kupio kao kvalitetan zamenski filter (do tada auto održavan u ovlašćenom), Mahle, platio oko 1200 dinara, a recimo da je Filtron koji su mi nudili bio 700.

I uzmem ja da ga zamenim, pošto se veoma lako menja, kad ono klima se u ležištu, nije skroz pasent (oko 1mm lufta u svim pravcima), lakši 5x od OEM-a (Behr), mekan ko najlon kesa, flis papir, ma sav nikakav. I osetio se smrad više od odvratnih dizela, što je i logično s obzirom da se filter klima u kućištu i dozvoljava da ga vazduh zaobilazi, tako da sam ga bacio odmah i kupio original, koji je par puta skuplji od ovog najskupljeg iz prodavnice.

P.S. Provereno na sajtu proizvođača, i to je Mahle odgovarajući filter za moj auto.

Tako da od tada u ovlašćeni, kupim originalne filtere, jer ne želim ni da znam za razliku u filteru ulja, kad je najskuplji filter kabine ovoliko jadniji od originalnog. Nema tu realne uštede, ako znači 500rsd godišnje razlike na filteru za auto, onda se nema dovoljno da se vozi taj auto.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Ja sam baš poredio(ovde i pisao) za svoj auto, OEM filteri(Mann sa VW znakom) i Mann iz prodavnice, potpuno identični.
Mann FP filter kabine, koji je i najskuplji/najbolji je identičan OEM filteru, znači fabrika "uzima" najbolji Mann.

Sent from my SM-F936B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Za Audi se verovatno isplati (skoro sam čuo da je mali servis u ovlašćenom za Q2 1.0TSI 55.000 dinara, a meni je za 1.0TSI 18.000 dinara, dakle identični delovi i količine). U Škodi su i originalni delovi veoma blizu cena u prodavnicama (osim ulja).
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Ja sam za Fiata gledao cene delova za servis u ovlašćenom i u radnjama i tu su negde, da ne kažem identične.

Послато са 2203129G помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Uroš S. napisao:Za Audi se verovatno isplati (skoro sam čuo da je mali servis u ovlašćenom za Q2 1.0TSI 55.000 dinara, a meni je za 1.0TSI 18.000 dinara, dakle identični delovi i količine). U Škodi su i originalni delovi veoma blizu cena u prodavnicama (osim ulja).
Ima tu i ona priča, "koliko para, toliko muzike"...recimo ja sam uzimao Mahle/Knecht filtere i bili su odlični, na nivou Mann i OEM, ali nisu bili jeftini, filter kabine je bio između 3k i 4k rsd...dok sam jednom za Pasata u radnji kupio Bosch, za 900 rsd i odmah se videlo da je druga klasa, lagan kao pero, bez jakih ivica, uvija se...a kasnije sam video da ima i skuplji Bosch, tako da ispada da svi mogu uraditi/rade filtere u više nivoa kvaliteta.

Sent from my SM-F936B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Meni u ovlašćenom uvek stave original filter klime i opet užasno smrdi kad stignem neki auto :(
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Svi filteri koji su za oem koje uzmete originalne u prodavnici moraju biti isti, ali nece5nekad ni fabrika da se isprsi za najbolju filtraciju nego najbolji odnos uloženo dobijeno ili njihovo najbolji odnos profit dobijeno.
Za moj auto ima knecht verziju koja je na testovima imala najbolju filtraciju neprijatnih mirisa. Bolju cak i od manna, a i razlika u ceni je bila primetna. On staje bas kako treba u kuciste filtera i dosta je tezi od onih obicnih. Ima jednu stranu zelenkastu, a drugu plavkastu.

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Servis - Razno

Post od Saša »

Ne pomaže ništa kada voziš iza čađavog i smrdljivog dizela, samo uključivanje recirkulacije, ako stigneš na vreme prebaciti
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Pa da sve ima svoju granicu ali da ublaži ili u potpunosti eliminiše mirise u nekim ne toliko teškim situacijama i to stoji.

Još npr kod mene na a4 b8 postoji opcija i za jedan dopunski filter klime ispod šoferke ali takvi filteri samo imaju po aliexpressu, a to mi se ne uzima.

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:

Post od Dare4x4 »

Saša napisao: 09 Dec 2022, 16:47 Ne pomaže ništa kada voziš iza čađavog i smrdljivog dizela, samo uključivanje recirkulacije, ako stigneš na vreme prebaciti
Pa ja non stop prebacujem. Prešlo mi u naviku već. Ali klima sama prebaci na spoljni vazduh posle nekog vremena. Ima neki algoritam za to pa preko leta skoro nikad ne prebacuje, a kako krene zima ona drži recirkulaciju neko vreme pa otvori. Verovatno pazi da ne zamagle stakla prateći neke parametre...
Ali ima nešto i do samog strujanja vazduha oko auta. Na primer, kada vozim Yuga, mnogo manje se oseti smrad vozila ispred i mnogo brže nestane iako nema nikakvog filtera. A Tucson kao da se poveže na auspuh vozila ispred :(
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

jugo je svuda supalj pa dim kako udje tako brzo i izadje :) a realno em je mala kabina em nema toliko materijala u kabini koji mogu da zadrze miris i dim a i ne zezam se da lakse dim izadje iz njega jer svakako lose dihtuje i ima vise potencijalnih mesta da to brze izadje nego neki ozbiljan auto.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:

Post od Dare4x4 »

Ma dihtuje, kako ne. Nema rupe, svi čepovi su tu. Nije baš toliko šupalj da bije promaja
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Moj stari BMW je imao onaj senzor za zagađenost pa je sam uključivao recilkulaciju u kabini. E sad, ja to nikad nisam primetio kad upali/ugasi nit dal radi uopšte.

Послато са 2203129G помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Ne pamtim kad sam poslednji put osetio smrad u autu. Verovatno senzor odradi posao.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Pa ti voziš premijume, mi sa kotobanjama snifamo.

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

Odgovori