Dobro veče
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Re: Svi naši saobraćajni udesi i nezgode
A koja je fora s tim crtanjem duži? To nešto kao sa paralelnim linijama, pa na kraju izmeriti lenjirom šta je rešenje? Osim ako se radi o približnom rešenju.
Mada, ima i druga strana medalje. Mi možda hoćemo da deca uče odmah ono što je tačno i ono što je pravo. S druge strane, takav pristup često nije za decu, i bude poželjnije da nešto rade i malko pogrešno u startu... A posle da se već nauče skroz kako je ispravno.
No, kakvo god "pravdanje" pokušao da izvučem u bilo kojem pojedinačnom slučaju, način kako se radi svakako je loš i pokazuje sve lošije rezultate.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Mada, ima i druga strana medalje. Mi možda hoćemo da deca uče odmah ono što je tačno i ono što je pravo. S druge strane, takav pristup često nije za decu, i bude poželjnije da nešto rade i malko pogrešno u startu... A posle da se već nauče skroz kako je ispravno.
No, kakvo god "pravdanje" pokušao da izvučem u bilo kojem pojedinačnom slučaju, način kako se radi svakako je loš i pokazuje sve lošije rezultate.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Re: Dobro veče
Mogu samo da pretpostavim šta je to sa crtanjem duži, da deca vizualizuju problem. Ovako se dešava da nauče šablone i neka pravila i da rade zadatke bez dubljeg razumevanja. I onda izračunaju da je Pera visok 18 metara i ne bude im ništa čudno. Mislim da takvi "opipljivi" metodi predstavljaju protivtežu abstraktoj matematici.
Re: Svi naši saobraćajni udesi i nezgode
Tako se računalo u vreme Pitagore i Arhimeda, a i mnogo vekova kasnije.Gazu napisao: 28 Mar 2022, 11:44 A koja je fora s tim crtanjem duži? To nešto kao sa paralelnim linijama, pa na kraju izmeriti lenjirom šta je rešenje? Osim ako se radi o približnom rešenju.

Poena priče: sasvim je ok da se i prosta linearna nejednačina rešava geometrijski - to je na neki način i prirodnije od korišćenja formalizma sa algebarskim simbolima.
Ђенерал Јанковић
Mislim da je meni ta vizuelizacija i dan-danas korisna. Mi smo imali pločicu, štapiće i kockice, pa su pregrupisavanjima one formirale brojeve (sto, desetice i jedinice).nidza napisao: 28 Mar 2022, 08:39Zanimljiva polemika poslednje 2-3 strane, i koliko god da kapiram cilj, da treba da crtaju, vizuelizuju, dolazimo do suštine većine, da ne kažem svih problema, kad ti opadne svaki kapacitet stanovništva - realizacija. Mora malo prvo da se investira u kapacitet, pa onda da se implementira, za n godina.
- mironiko
- Pridružio se: 05 Jan 2017, 10:46
- Garaža: Subaru Forester e-Boxer Basic 2024. + Škoda Fabia 1.2 HTP 2004.
- Kontakt:
Predavao sam u gimnaziji 4 godine (paralelno sa asistiranjem na faksu) i sve što mogu reći da je deca nemaju nikakvu ideju o tome šta se sa matematikom može u "stvarnom svetu", čemu ona služi, kada se koristi i slično...
Stoga, često sam gledao da im krpz nastavu, a i u testovima, provučem neki vid primene, pa i kad bi to otežalo zadatke - tada su se bunili, danas su mi uglavnom zahvalni (bar oni sa kojima sam nedavno pričao).
Sent from my Pixel 4a using Tapatalk
Stoga, često sam gledao da im krpz nastavu, a i u testovima, provučem neki vid primene, pa i kad bi to otežalo zadatke - tada su se bunili, danas su mi uglavnom zahvalni (bar oni sa kojima sam nedavno pričao).
Astra >> Lambo
U kom smislu, sta si im to predstavio, a da oni nisu znali?
Za integrale, izvode mislim da vecina ne koristi u svakodnevnom poslu/zivotu.
Npr, verovatnoca i statistika, trgovacki putnik i slicno se mogu koristiti npr prilikom projektovanja skladista, da odredis koji kapacitet ti treba, koliko ljudi, sredstava...
ali i to koristis jednom, pa ko zna kad.
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
Za integrale, izvode mislim da vecina ne koristi u svakodnevnom poslu/zivotu.
Npr, verovatnoca i statistika, trgovacki putnik i slicno se mogu koristiti npr prilikom projektovanja skladista, da odredis koji kapacitet ti treba, koliko ljudi, sredstava...
ali i to koristis jednom, pa ko zna kad.
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
- mironiko
- Kontakt:
Možda se nisam dobro izrazio, ali ne radi se o tome da nisu znali (u pitanju su bila odreda dobra odeljenja), nego da im je to bila toliko strana nauka/tehnika, da uopšte nisu imali predstavu da to treba za nešto i da će to možda ikad koristiti dalje (osim za da polože ispite na faksu).
Konkretno, u pitanju je isključivo bilo gradivo prvog i drugog razreda, i sećam se kad smo učili trigonometriju, da su bili potpuno zabezeknuti gradivom, pa "šta će nam ovo", "da li se ovo IGDE upotrebljava" i slično... I, zadam im "zadatak" koji je meni moj cale dao kada smo zidali moju kuću, a to je da izračunam dužine ivica gazišta stepenica u kružnom/zavijenom delu (stepenice nailaze na ugao od 90 stepeni), uz uslov da tri stepenice na zavijenom delu sve budu pod određenim stepenom, ne sećam se sad detalja - bukvalno se ne može uraditi bez trigonometrije...
Posle im kažem: ovo u suštini jedan projektant kad ručno radi neki projekat mora da zna; šta mislite koliko je takvih primera još u svakodnevnom poslu i životu?
Onda sam im stalno pravio tekstualne zadatke, gde se uopšte ne pominju x, y i koješta - moraju sami da naprave jednačinu, da prepoznaju kako da svakodnevni problem pretoče u matematički jezik... Kažem, dugo su se bunili, da bi posle shvatili da to ipak nije baš tako beskorisno bilo (prevashodno oni koji su upisali prirodne i tehničke studije: pravnici i medicinari me možda i mrze, ko zna).
Konkretno, u pitanju je isključivo bilo gradivo prvog i drugog razreda, i sećam se kad smo učili trigonometriju, da su bili potpuno zabezeknuti gradivom, pa "šta će nam ovo", "da li se ovo IGDE upotrebljava" i slično... I, zadam im "zadatak" koji je meni moj cale dao kada smo zidali moju kuću, a to je da izračunam dužine ivica gazišta stepenica u kružnom/zavijenom delu (stepenice nailaze na ugao od 90 stepeni), uz uslov da tri stepenice na zavijenom delu sve budu pod određenim stepenom, ne sećam se sad detalja - bukvalno se ne može uraditi bez trigonometrije...
Posle im kažem: ovo u suštini jedan projektant kad ručno radi neki projekat mora da zna; šta mislite koliko je takvih primera još u svakodnevnom poslu i životu?
Onda sam im stalno pravio tekstualne zadatke, gde se uopšte ne pominju x, y i koješta - moraju sami da naprave jednačinu, da prepoznaju kako da svakodnevni problem pretoče u matematički jezik... Kažem, dugo su se bunili, da bi posle shvatili da to ipak nije baš tako beskorisno bilo (prevashodno oni koji su upisali prirodne i tehničke studije: pravnici i medicinari me možda i mrze, ko zna).
Astra >> Lambo
- Gazu
@grujicd Umeju i studenti da izračunaju da je verovatnoća za neki događaj 15 (1500%), i da u tome ne vide problem.
Mada, možda neki od njih i vide problem, ali ne vide gde im je greška u računici, pa ne obrišu rešenje ne bi li dobili ipak poene na deo postupka koji jeste tačan...
@snork Zanimljivo! Mada, iako je OK onda da to đaci rade na nekom nižem uzrastu, to je korisno samo za nalaženje približnog rešenja. Na taj način ne može ipak da se REŠI nejednačina ili jednačina - osim ako su rešenja celobrojna ili takva da ih učenik može "ubosti". I nije za odbaciti, kao i inače što bi govorio i studentima i đacima: koristite sve što vam padne na pamet. Neko neka se drži isključivo računa, neko će si pomoći grafikom i manje računati, neko može da se seti nečega iz neke treče oblasti, što da ne. Zato je meni matematika i bila zanimljiva ko klincu, a srećom nisam imao bilmeze od nastavnika koji bi me kinjili što drugačije nešto rešavam.
@snork Zanimljivo! Mada, iako je OK onda da to đaci rade na nekom nižem uzrastu, to je korisno samo za nalaženje približnog rešenja. Na taj način ne može ipak da se REŠI nejednačina ili jednačina - osim ako su rešenja celobrojna ili takva da ih učenik može "ubosti". I nije za odbaciti, kao i inače što bi govorio i studentima i đacima: koristite sve što vam padne na pamet. Neko neka se drži isključivo računa, neko će si pomoći grafikom i manje računati, neko može da se seti nečega iz neke treče oblasti, što da ne. Zato je meni matematika i bila zanimljiva ko klincu, a srećom nisam imao bilmeze od nastavnika koji bi me kinjili što drugačije nešto rešavam.
Hvala Mironiko
Послато са SM-G973F помоћу Тапатока
- Gazu
Lepo je on to s đacima koncipirao.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- mironiko
- Kontakt:
Hmm, nema na čemu, bukvalno.lami napisao:Hvala Mironiko

Astra >> Lambo
Сами уџбеници и градиво је опширније сад у основној школи него пре 30 година.
Али сам квалитет предавања ученицима је драстично опао. Ови данашњи клинци , опет, имају много више начина, Јутјуб, разни специјализовани сајтови, апликације на телефонима, да савладају градиво, али на жалост, мали број њих је заинтересован да све то искористи.
Sent from my DN2103 using Tapatalk
Али сам квалитет предавања ученицима је драстично опао. Ови данашњи клинци , опет, имају много више начина, Јутјуб, разни специјализовани сајтови, апликације на телефонима, да савладају градиво, али на жалост, мали број њих је заинтересован да све то искористи.
Sent from my DN2103 using Tapatalk
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Idem krajem nedelje u Italiju na 10-tak dana i trebaće mi neka mobilna varijanta pristupa interentu (neki ruter sa baterijom koji se može prikačiti na power bank) sa dosta gigabajta. Pretražujem sajtove njihovih operatera i za sada sam našao da samo Vodafone nudi u pripejd varijanti 50 GB neta, može sa SIM karticom ili ruterom. Živi li neko tamo (ili je bio skoro), koja je najjednostavnija i najbolja varijanta za turiste?