Formula 1 - Sezona 2013

Formula 1, WRC, Moto GP i ostalo
Zaključana tema
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Formula 1 - Sezona 2013

Post od trojanac »

Ja ostajem veran bednom McLarenu. Još kad Honda ubaci svoje motore, žurka može da počne.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Najbolji komentar u vezi sa gumama ove sezone dao je Eric Boulier, koji je rekao da su oni (Lotus), koji su uvažili Pirellijeve specifikacije guma pri razvoju bolida za ovu sezonu, sada bivaju zbog toga kažnjeni, i umesto da bolid prepravljaju oni koji ga nisu dobro uradili sada to moraju da rade oni koji jesu.
E, sada, Newey je definitivno jedan od najvećih u svom poslu (a ko sam ja uopšte da to bilo tvrdim, bilo osporavam), ali je činjenica da je ove godine zanamario jedan bitan parametar u prilikom konstrukcije automobila, a FIA ga je za to nagradila na uštrb onih manje poznatih i cenjenih, koji su, ipak bih rekao, malo bolje uradili domaći za ovu sezonu.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

bas tako, i lotus je odlicno poceo sezonu, u prvih 5 trka kimi je imao pobedu i 3 druga mesta...
rad u sivoj zoni pravila je postojao oduvek, nije to red bul izmislio, ali se nekad tolerisao, a nekad ne.
meni je najsimpaticniji momenat vezan za red bul, gde su dobili moje najvece postovanje bio 2009. kad su se od svih starosedelaca u f1 najbolje izborili i uspeli da pariraju bronovom bolidu koji je dobar deo sezone bio neprikosnoven. ala je rosa tad us.alo, skoro cele 2008. honda je uguravala novac u razvoj bolida za 2009. i onda se povukla a ovaj uzeo tim za jednu sezonu, uzeo titulu i uvaljao ga mercedesu za ko zna koliko para ( sigurno je bio mnogo "dobar" ) :kezo:
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

I ta je sezona bila u najmanju ruku kontroverzna. Svi su pričali o genijalnosti Rosa Brona, a zapravo je pravu istinu rekao Briatore (nije da i on nema putera na glavi), kada je rekao da je na njegovo pitanje pre sezone (pravila su uvek mogla da se dvojako tumače) da li će dvostruki difuzor biti smatran legalnim ili nelegalnim, dobio od FIA odgovor da će takvo rešenje biti smatrano nelegalnim. Mogu zamisliti njegovu facu kada je to rešenje video na Bronu, a još kada mu je objašnjeno da je to u skladu sa pravilima. Dok su drugi timovi usvojili dvostruki difuzor, Bron je već bio šampion.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

da, brljatore je velika mazalica i verujem da se jako retko nalazio u situaciji da ga tako izigraju :kezo:
i uvek direktan i bez respekta, evo komentar na farsu "multi 21" na vn malezije ove godine, protagonisti su poznati -
"Flavio Briatore je kritikovao šefa Red Bulla Christiana Hornera nakon fijaska koji se desio na VN Malezije rekavši da nema „m““a“ i da je „slab“.

Kako je Vettel odlućio da ne posluša timsku naredbu da ne napada timskog kolegu, Briatore kaže da je kojim slučajem šef tima imao autoritet, on bi morao da vrati poziciju Webberu.

„Vettel je tamo šef“, izjavio je Briatore za RAI Radio. „Da je menadžer tima imao „m““a“ on bi naredio da Vettel vrati poziciju Webberu“.

„Problem u Red Bullu je taj što na pit wallu postoje dva šefa, Horner koji sedi na pit wallu i Helmut Marko koji je iza svih njih, ali njega se svi u timu plaše“.

Briatore je takodje kritikovao Hornerovu odluku da ne ode na podijum sa vozačima, već je poslao dizajnera Neweya.

„Normalno, šef tima ide na podijum kada njegov vozač pobedi prvi put u sezoni. Christian nije imao snage da ode na podijum – jer su vozači besni jedan na drugog umesto da budu uplašeni od tima“.

„Kada vaš vozač ostvari prvu pobedu u sezoni vi kao šef tima idete na podijum, a tek posle toga šaljete svog inženjera i tehničkog direktora na podijum“.

„To što Horner nije otišao na podijum kada su njegovi vozači završili trku na prvom i drugom mestu samo govori o njegovoj nemoći u timu u odnosu na ostale timove“."
Korisnikov avatar
masaivan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 14:32
Garaža: Citröen C4 1.6 BlueHDi 120

Post od masaivan »

Lepo je to rekao samo sto je on menadzer Webber-u.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Nisam odgovorio i necu odgovoriti drugima na prozivke Vettela jer ih smatram glupim. Zao mi je da se neko uvredi, ali ja sam vecinu svog za sada kratkog zivota posvetio sportu i da uspem u tome, i kao takav gledam rezultat i iskljucivo rezultat.

I ja imam konkurenata koji su dobri ljudi i imam koji su kreteni, nekada pobedi jedan, nekada pobedi drugi, ali to nije razlog da ja sad serem o njima jer mi se jedan ne svidja vec je CINJENICA koju treba prihvatiti. Onaj koji pobedjuje je najbolji i tu je kraj price.

Zasto pobedjuje je druga stvar, a pitanje da li je najbolji zbog sebe ili zbog tima necu da odgovorim jer je pitanje bezveze, to je kao da kazemo da li je Bolt najbrzi ili ima najboljeg trenera, tj da li bi Tajson Gej bio brzio od Bolta da ima njegoe uslove? I da li je Felps pobedio na olimpijadi jer je imao odelo koje brze ide kroz vodu. I da li Mesi ima bolje kopacke nego Runi. A to koliko bi tek Djokovic bio dobar da ima reket kao Nadal, to necu ni da pominjem, legenda kaze da s takvim reketom Djokovic ne bi izgubio poen narednih 8 godina i 6 meseci.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Aco, možda nije pitanje za ovu temu, ali moram da te pitam, čisto da sebi razjasnim neke stvari: Podržavaš li ti doping u sportu? Smatraš li ga neminovnošću?
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Aco kako ti definišeš F1 kao klasičan sport ili kao?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

AcaKayak napisao:I nije Red Bull toliko velika firma kao Fijat ili Mercedes, manja je nekoliko puta od njih, tako da nije bas da je tu sve do para i Red Bull sve podmicuje a ostali su mucenici, nevinasca i zrtve...
Boullier told Speed Week: "I would guess teams like Red Bull and Ferrari spend 250 to 300 million euros a year.
"At Marussia it's maybe 60 million, but to be competitive, you can hardly have less than 120 million."
http://www.worldcarfans.com/11310156444 ... --hamilton
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Perfiko, ne podrzavam, smatram ga varanjem. Dok se za nekoga ne dokaze da je dopingovan mogu da ga gotivim iako ga optuzuju, posle toga tesko (jako sam gotivio Armstronga sada ga samo postujem ali nista vise, Asafu Pauela recimo ni ne postujem vise). Felps, Bolt i slicni koje optuzuju, ako se ne dokaze da su dopingovani nemam nista protiv njih. I za sebe sam cuo da neki koji izgube pricaju da se dopingujem, to je normalna stvar da uvek ima takvih prica. Ako dokazu za Fetela da koristi nesto zabranjeno onda cu izgubiti svaki respect prema njemu, to nije nikakav problem.

Samo polako, u svakom sportu moras da imas tim ljudi oko sebe da bi uspeo, u nekom sportu manji u nekom sportu veci tim. Negde je uticaj tima manji negde veci. Formula je sport u kom ste uhvatili na zub (ne svi naravno) Vettela pa je to kao sada cudo od sporta, a recimo dominaciju Rosija ili Loeba niko ne uzima za cudno, naravno, zato sto vas ne iritiraju kao Loeb, Nadal, Felps itd...

Gezo, nisam rekao da red bull tim ima mali budzet, nego da je manja firma. Red Bull na berzi (kad bi bio na berzi) vredi 12 milijardi, Mercedes vredi 70 milijardi. Mogli bi kad bi hteli. Problem je sto su nesposobni da naprave pricu od Formule kakvu Red Bull ume da napravi (i dan danas vi pricate kako je Vettel obisao Webera, setite se kada sam pricao da je to marketing) pa im se ne isplati... No, bilo kako bilo, budzeti su im slicni...

EDIT: Necu dalje da odgovaram na pitanja ili ucestvujem u diskusiji, nisam dovoljan fan formule da zbog nekog Vetela ili Alonsa zaratim s pola foruma :)
Zao mi je ako sam bio pregrub s nekim komentarom, ali jednostavno imam daleko drugacije misljenje nego neki clanovi ovde. Poenta foruma i jeste iznosenje misljenja, tako da stvarno nije bilo hard feelings :)
Stize mi novi auto za par sati kuci pa samo gledam da ubijem vreme na netu, to je sve :)
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

Mislio sam da li smatraš da je F1 odraz isključivo vozača kao sportiste ili uspeh zavisi i od bolida koji voziš i tima koji isti servisira kao i taktike.

Ja mislim da ima razlike i to velike. Recimo Nadalom i Đoletov tim možeš da dodeliš kome hoćeš verujem da ne bi imali toliko uspeha kao ova dvojica koji su pored tih stvari fizički spremni.

Dok u formuli daj Red Bulove uslove ostalima i mislim da bi isti rezultat napravili kao i Fetel.

Da se zamene Kimi i Fetel verujem da bi ishod bio na strani Kimija.

I ne mržim Fetela čak navijam da pobije sve Šumaherove uspehe, ali opet sa kojim veličinama je Šumi vozio i sa kojom konkurencijom...
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne bih rekao bas da je sa vozacke strane MS imao nesto vanredno jacu konkurenciju od Vettela.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

samo polako napisao: Dok u formuli daj Red Bulove uslove ostalima i mislim da bi isti rezultat napravili kao i Fetel.
:kuku:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

Misliš da Hamilton, Alonso, Baton ili Kimi ne bi ovako pokidali sezone kao Fetel da voze RB? :think:
Zaključana tema