Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od maniaxxx »

cozmo napisao: 09 Nov 2018, 10:03
ikac2000 napisao: 08 Nov 2018, 10:57 Ja bas hteo da vas pitam staviste li zimske na 21C :-)
Asfalt bude dosta hladniji. Nije poenta u temperaturi vazduha. Na jutarnjih 3 ili 4 stepena negde moze biti i mraza, gde je vlaga i vetar. Uostalom, nece zimskim gumama nista biti na tim temperaturama koje su kratkorocne, a vremenske promene mogu biti nagle u toku novembra, u jutarnjim i vecernjim casovima.
Opet ja :mrgreen: , zimske gume su u trenutnim uslovima potpuno nepotrebne, da ne kažem opasne. Kad bude prognoza za neki sneg po nizinama stavljajte zimske gume. Vi bar tu imate pametan zakon, a ne kao kod nas, gde je obaveza na datuma, pa makar bilo i plud 30 napolju :glavomuzid:
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

ja sam stavio jer mi dve letnje bile katastrofa. Ali temperature su pale, neće preko 12-13 preko dana. Biće još hladnije :)
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

U racunu za zamenu guma, stoji mi da nakon 50 km proverim moment kljucem zategnutost.

Kada sledeci put dolazim za Srb ponecu isti u DE.
ROCK
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2015, 23:08
Garaža: BMW F30 328i

Post od ROCK »

Ja obicno stezem na 140 NM. Za svaki slucaj a nije pretegnuto. Jedino sigurnosni ne stezem previse. Posle 50 km obavezno proveriti i dotegnuti ako treba kad sve legne na svoje mesto
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

passenger napisao: 09 Nov 2018, 18:22 ja sam stavio jer mi dve letnje bile katastrofa. Ali temperature su pale, neće preko 12-13 preko dana. Biće još hladnije :)
To je druga prica, ako su ti letnje nikakve bolje je staviti zimske. U suprotnom što duže letnje, a naravno kad je stvarno zima obavezno zimske ako moraš da se voziš u svakom vremenu.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

maniaxxx napisao: 09 Nov 2018, 16:12
ikac2000 napisao: 08 Nov 2018, 10:57 Ja bas hteo da vas pitam staviste li zimske na 21C :-)
Asfalt bude dosta hladniji. Nije poenta u temperaturi vazduha. Na jutarnjih 3 ili 4 stepena negde moze biti i mraza, gde je vlaga i vetar. Uostalom, nece zimskim gumama nista biti na tim temperaturama koje su kratkorocne, a vremenske promene mogu biti nagle u toku novembra, u jutarnjim i vecernjim casovima.
Opet ja :mrgreen: , zimske gume su u trenutnim uslovima potpuno nepotrebne, da ne kažem opasne. Kad bude prognoza za neki sneg po nizinama stavljajte zimske gume. Vi bar tu imate pametan zakon, a ne kao kod nas, gde je obaveza na datuma, pa makar bilo i plud 30 napolju :glavomuzid:
Maniaxxx, zimske nisu obavezne od odredjenog datuma nego samo ako je na kolovozu led ili sneg (tada mogu i letnje ali sa lancima). Po zakonu mozes da vozis i letnje zimi ali moraju da imaju saru 3 ili 4mmm. Ja recimo i zimi vozim letnje jer sam nezavisan od auta.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Janez, da mi vidiš prednje letnje, naljutio bi se na mene :)
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Danas na Superb montirali Michelin Alpin A6.
Kakvaaaa guma i sara!! Predobra je pogotovu u dimenziji 235/45r18.
Pozeleo sam ih samo zbog izgleda

Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ne smeju letnje sa 4 mm kada su zimski uslovi.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Letnje ispod 7 stepeni, koliko god najskuplje bile, postaju pesma Idola "Plastika".

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

cozmo napisao: 09 Nov 2018, 20:17 Letnje ispod 7 stepeni, koliko god najskuplje bile, postaju pesma Idola "Plastika".

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Nije istina veruj mi.
123456 napisao: 09 Nov 2018, 19:28
maniaxxx napisao: 09 Nov 2018, 16:12
Maniaxxx, zimske nisu obavezne od odredjenog datuma nego samo ako je na kolovozu led ili sneg (tada mogu i letnje ali sa lancima). Po zakonu mozes da vozis i letnje zimi ali moraju da imaju saru 3 ili 4mmm. Ja recimo i zimi vozim letnje jer sam nezavisan od auta.
U SLO su obavezne od 15.11., ili lanci i dobre letnje( 4 mm ), to vazi i ako je 30+, kazna je 40 evra ako si bez.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Maniaxxx
Ako ne bude snega na kolovozu, dovoljno je da imas letnje 4 mm i lance u gepeku (znaci ne montirane lance), a ako su zimski uslovi kao sto je sneg, onda moras imati lance na letnjim ili zimske. Ne plaćas nikakvu kaznu ako su u januaru suve ceste i vozis na letnjim od 4 mmm...
I to naravno ne vazi ako je zimi 30+...
ROCK
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2015, 23:08
Garaža: BMW F30 328i

Post od ROCK »

Koja guma ima bolje ponasanje na ispod 7 stepeni letnja ili zimska? Bilo na mokrom ili suvom kolovozu. Reko bih da su zimske u prednosti a letnje na temperaturama pteko 7 stepeni.
Problem je ako negde ne poznajes put i na delovima gde sunce ne greje po ceo dan hoce uvece da uhvati poledica iako je temperatura +2,3 stepena. Onda ako si sa letnjim garantovano letis iz te krivine dok sa zimskim imas dobru sansu da ostanes na kolovozu.
Glupo je na +20 voziti zimske gume ali kad jutarnje temperature pocnu da padaju ispod 3-4 stepena onda si sigurniji na zimskim iako nema snega.
Ko ima vec spreman set zimskih moze da vozi na letnjim i prati prognozu. Kad zahladi zasuce rukave i promeni tockove za pola sata i to je to
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

123456 napisao: 09 Nov 2018, 21:01 Maniaxxx
Ako ne bude snega na kolovozu, dovoljno je da imas letnje 4 mm i lance u gepeku (znaci ne montirane lance), a ako su zimski uslovi kao sto je sneg, onda moras imati lance na letnjim ili zimske. Ne plaćas nikakvu kaznu ako su u januaru suve ceste i vozis na letnjim od 4 mmm...
I to naravno ne vazi ako je zimi 30+...
Da, ali bez lanca češ platiti kaznu ako imaš letne gume, to sam ti i napisao...zimske ILI lanci, i ne vezano na vreme, nego na datum. Valjda znam zakon u SLO.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

ROCK napisao: 09 Nov 2018, 21:11 Koja guma ima bolje ponasanje na ispod 7 stepeni letnja ili zimska? Bilo na mokrom ili suvom kolovozu. Reko bih da su zimske u prednosti a letnje na temperaturama pteko 7 stepeni.
Problem je ako negde ne poznajes put i na delovima gde sunce ne greje po ceo dan hoce uvece da uhvati poledica iako je temperatura +2,3 stepena. Onda ako si sa letnjim garantovano letis iz te krivine dok sa zimskim imas dobru sansu da ostanes na kolovozu.
Glupo je na +20 voziti zimske gume ali kad jutarnje temperature pocnu da padaju ispod 3-4 stepena onda si sigurniji na zimskim iako nema snega.
Ko ima vec spreman set zimskih moze da vozi na letnjim i prati prognozu. Kad zahladi zasuce rukave i promeni tockove za pola sata i to je to

Več 1000 puta sam napisao, ako nema snega letnje su bolje/sigurnije, ne vezano na temperaturu. Tih jebenih 7 stepena je obična izmišljotina. Svake godine se " svađamo " oko iste stvari.

Ako hočeš tako onda treba ja da ujutru idem na posao sa zimskim, a vračam se na letnjim da budem siguran...jel? :mrgreen:
Odgovori