Novi Sad
Re: Novi Sad
Tesko da je pravljenje garaza taj mali tjuning zemlje koji fali da se problem saobracaja i parkiranja resi, to tek ne pije vodu i u praksi je dokazano kod zemalja koje su imale pare da to sve finansiraju(amerika npr.). Zemlje koje imaju mozga ulazu u alternativne vidove prevoza a ne u javne garaze.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Moze parking uvek posebno da se izda nekom, nevezano za podstanara. Samo su cene jake. Neki standard sto sam vidjao je da naprave po dva mesta izmedju stubova, i onda kad se komsa mutavo parkira mozes da se slikas.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne možeš provući autobus ili tramvaj tamo gde mogu kola da prođu. Jednostavno su urbanistički zahtevi nekad predviđali manji broj automobila, pa nije bila frka oko parkinga. Druga stvar je kako podesiti javni prevoz za sve koji dolaze u grad. Recimo meni bi trebalo da promenim tri autobusa da bih došao do odredišta u 27 kilometara dalekom Novom Sadu.ftj napisao: Tesko da je pravljenje garaza taj mali tjuning zemlje koji fali da se problem saobracaja i parkiranja resi, to tek ne pije vodu i u praksi je dokazano kod zemalja koje su imale pare da to sve finansiraju(amerika npr.). Zemlje koje imaju mozga ulazu u alternativne vidove prevoza a ne u javne garaze.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Naravno da je kod nas vecini neuporedivo lakse da dodju kolima zato se to i bira. Ali u sistemu gde je razvijen javni prevoz cesto je lakse koristiti nesto drugo osim automobila. To vazi i za mala mesta a ne samo za velike gradove
Kod nas nikad nece biti tako pa je ova diskusija cisto hipoteticka i saobracaj, parking i javni prevoz moze samo da ide na gore u odnosu kako je sad.
Kod nas nikad nece biti tako pa je ova diskusija cisto hipoteticka i saobracaj, parking i javni prevoz moze samo da ide na gore u odnosu kako je sad.
Pre svega zbog nas samih.
Ljudi ovde nemaju energije da parkiraju i 50m od ulaznih vrata, kakav javni prevoz bakrači. Ne daj bože da ti kap kiše padne na glavu, smak sveta. Mnogo više šetaju i drugačije razmišljaju ljudi u razvijenijim sredinama.
Ljudi ovde nemaju energije da parkiraju i 50m od ulaznih vrata, kakav javni prevoz bakrači. Ne daj bože da ti kap kiše padne na glavu, smak sveta. Mnogo više šetaju i drugačije razmišljaju ljudi u razvijenijim sredinama.
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Nešto slično sam hteo napisati. Mentalitet istočnog bloka, lažnog bogatstva, ajfona na rate dok se duguje za komunalije. Ovde bi mnoge bila sramota da se voze busom, najmanje prihvatljivo je taksi. U normalnijem svetu u metrou se mogu videti sve društvene klase što bi kod nas bilo nezamislivo sve da imamo i leteće vozove.
Sent from my MI 9 using Tapatalk
Sent from my MI 9 using Tapatalk
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Ovde ljudi mnogo pate od elitizma. Zive za to ca se pokazu okolini, zmajevi od papira.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ima u tome nesto. Kad sam bio u NY na metrou stvarno covek vidi 90% drustvenih slojeva.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
U Parizu u metrou samo sirotilja, studentarija, turisti.
Mislim mnogo idealizujete zapad
Ima dosta prednosti, ali još više mana
Kako za koga. Javni prevoz jeste dobar, mada i Beograd je imao dobar prevoz u nekim trenucima. Ali vrlo često i skup. A često i vrlo ne povezan kada ti treba... Sve u svemu bas kako za koga. Jedino je sigurno zagađenje je manje i to je vazno ali isto tako i skupo... Često... Npr u Amsterdamu stalno problemi sa tramvajima, metroom, busevima ili vozovima - satima ne rade... Bezobrazni često.. a onda ti idi biciklom ili peške uz prosečan vetar od 50km/h i blagu kisicu
Sent from my SM-S906B using Tapatalk

- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Vidi se da nisi pravi holanđanin, njih ništa neće sprečiti da sednu na bajs 
Najviše sam se vozio metroom bo Beču i tamo stvarno radi odlično, samo što normalno može da bude gužva u špicu. Sa druge strane u Njujorku je bio raspad, svako malo su izostajali, cele linije su bile zatvarane, 5, 6 puta je bio neki problem a bio sam ukupno nedelju dana. Svaki evropski metro u kom sam se vozio je bio klasa za NY.

Najviše sam se vozio metroom bo Beču i tamo stvarno radi odlično, samo što normalno može da bude gužva u špicu. Sa druge strane u Njujorku je bio raspad, svako malo su izostajali, cele linije su bile zatvarane, 5, 6 puta je bio neki problem a bio sam ukupno nedelju dana. Svaki evropski metro u kom sam se vozio je bio klasa za NY.
Bas me danas zove ćerka i kuka kako joj ne radi metro, proverio sam on-line i zaista ne ide... A tek priče zašto ne radi - šou... Inace razlika u putovanju metroa i tramvaja je od nas u minutima, zato što metro linija ide dosta u krug... Plus tramvaji uvek imaju prvenstvo na raskrsnicama i čeka ih zeleno svetlo.. a to je tek za priču. Kada se nabaci par tramvaja za redom pojedine velike raskrsnice ostaju zatvorene za sve učesnike u saobraćaju po par minuta do 10 tak minuta dok ne prodju svi tramvaji ili autobusi..
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Kod mene, u starom kraju, nije bilo previše mesta za legalno parkiranje. Čak i sa svim mogućim alternativama, nije bilo dovoljno mesta.
Ljudi kruže, parkiraju kojekude, skoro svaki auto je zadobio ožiljke, ostao bez retrovizora i sl.
Pored postoji privatni parking, koji može da se zakupi, za (tada) 20-30€. Ja sam u garaži imao mesto za 30€/mesečno.
Svo izgubljeno vreme i živci vrede mnogo više. Na kraju, limar, retrovizor i sl koštaju više.
Koliko puta vidimo auto sa sva četiri, a mesta za parkiranje ima. Da slučajno ne plate parking, "samo da skokne".
Parkiraju ozbiljno skupe automobile, na žutim linijama i sl, pa sede u kafiću prekoputa, a parking mesta prazna... Dok nije bilo Oka sokolovog, niko ih ne dira, ne moraju da plate, jedino da se malo posvađaju sa paukom, a ako je uporan, onda se pomere, i to ne na prazno mesto, nego u krug, dok ovaj ne ode.
Parking mesta nam sigurno nedostaju, ali i koješta još drugo.
TapaT
Ljudi kruže, parkiraju kojekude, skoro svaki auto je zadobio ožiljke, ostao bez retrovizora i sl.
Pored postoji privatni parking, koji može da se zakupi, za (tada) 20-30€. Ja sam u garaži imao mesto za 30€/mesečno.
Svo izgubljeno vreme i živci vrede mnogo više. Na kraju, limar, retrovizor i sl koštaju više.
Koliko puta vidimo auto sa sva četiri, a mesta za parkiranje ima. Da slučajno ne plate parking, "samo da skokne".
Parkiraju ozbiljno skupe automobile, na žutim linijama i sl, pa sede u kafiću prekoputa, a parking mesta prazna... Dok nije bilo Oka sokolovog, niko ih ne dira, ne moraju da plate, jedino da se malo posvađaju sa paukom, a ako je uporan, onda se pomere, i to ne na prazno mesto, nego u krug, dok ovaj ne ode.
Parking mesta nam sigurno nedostaju, ali i koješta još drugo.
TapaT
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
To je to. Napravi se sistem koji se bazira na tome da je doći autom u centar prekomplikovano i skupo zbog parkinga, a javni saobraćaj se dovede do perfekcije i sve pet. Ja se bukvalno ne sećam kad sam zadnji put išao u ili kroz centar Minhena autom. Verovatno ima više od 10 godina. Mesečna karta ne košta puno, a i u najcrnjoj gužvetini ispod zemlje u metrou, treba mi 15 minuta do Marienplatza. Autom ni u ponoć ne bih stigao tako brzo. Nabijem slušalice na uši, odvojim se od sveta i polusveta oko mene, sednem i čas posla u centru /na poslu /whatever.ftj napisao: 25 Nov 2023, 11:24 Naravno da je kod nas vecini neuporedivo lakse da dodju kolima zato se to i bira. Ali u sistemu gde je razvijen javni prevoz cesto je lakse koristiti nesto drugo osim automobila. To vazi i za mala mesta a ne samo za velike gradove
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Ja u Štutgartu uvek parkiram u nekom od tržnih centara ili u nekoliko javnih garaža. Cena parkinga je 2-2,5€/sat tržni centri i javni "grupni parkinzi" (pišem tako jer nisu bukvalno garaže već parkinzi na otvorenom u jenom nivou), a na ulici na pojedinačnim mestima je 4,5-5€/sat.
Uzmem karticu i na kraju platim koliko sam ostao. Mene nijedan metro i javni prevoz nebi spasio sa dvoje dece koja u zbiru nemaju 3 godine i svim stvarima za njih koje ponesemo... Da idem eventualno sam ili sa suprugom u centar na duže vreme onda je ok da odem javnim prevozom.
Ali pošto je akcenat na NS, uvek se nađe neko mesto u području Trifkovićevog trga ili oko Dunavskog, eventualno oko Riblje pijace. Al tu opet dolazimo do toga da ne možeš parkirati koliko ti želiš (???) već 2-3 sata, jel da?
Uzmem karticu i na kraju platim koliko sam ostao. Mene nijedan metro i javni prevoz nebi spasio sa dvoje dece koja u zbiru nemaju 3 godine i svim stvarima za njih koje ponesemo... Da idem eventualno sam ili sa suprugom u centar na duže vreme onda je ok da odem javnim prevozom.
Ali pošto je akcenat na NS, uvek se nađe neko mesto u području Trifkovićevog trga ili oko Dunavskog, eventualno oko Riblje pijace. Al tu opet dolazimo do toga da ne možeš parkirati koliko ti želiš (???) već 2-3 sata, jel da?