Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Mnoge zemlje možda, ali Srbija nema zvaničnu školu u inostranstvu sa kojom bi se moglo dalje.
Pa u D se ne priznaje ni diploma medicinske škole iz Srbije, dok se ne nostrifikuje po nemačkom zakonu.
Pa u D se ne priznaje ni diploma medicinske škole iz Srbije, dok se ne nostrifikuje po nemačkom zakonu.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- igor_harris
- Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
- Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)
Koji su uslovi za spajanje porodice u Nemackoj? Koliko je potrebno da se bude u braku?
Ako nemas EU papire, mislim 2 godine, ako vec imas residence. Ako nemas, i jos nisi podneo zahtev, mozda nema uslova.
O tome se i radi. Ko je dobio stan, koristio kredite koje nije vraćao... njima je bilo sjajno.
- kragujevac
Kao i onima koji su 1993. otkupljivali državne stanove za tepsiju bureka. A ni za to nisu imali pare u gotovini, ja sam u to doba gomili komšija u zgradi u kojoj smo tada stanovali (naselje Aerodrom u KGu) pozajmljivao pare da otkupljuju stanove, znam da je jedna komšinica otkupila trosoban stan od 73qm za 75DM. Mi smo malo požurili pre tog totalnog sloma, pa smo za naš dvosoban platili vrtoglavih 1602DM
.

Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Ja sam bio ubeđen da ću da odem u USA 2001/2. godine. Otišao sam u vojsku na jesen 2000., i poneo brdo stručne literature da mi ta godina baš ne propadne skroz. Međutim u tih godinu dana su popucale dot com kompanije, kod nas se desio peti oktobar a kod njih 9/11, dok sam završio već su i ovde počele da se pomeraju stvari sa nule i da dolaze strane programerske firme i tako ostadoh. Sad se stalno zezam sa drugarima da su oni krivi, da su me navukli na alkohol i zajebanciju, da nije bilo njih sad bi u silicijumskoj dolini palio tompuse $100 novčanicama 

- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Opterecivati decu sa srpskom skolom u inostranstvu je glupost po meni. Deca rodjena tamo sigurno se nece vratiti u Srbiju jer ce ih srce boleti, a sunce tudjeg neba nece grejati. Treba samo pricati sa decom kod kuce i u slobodno vreme cisto a mogu da se sporazumevaju na srpskom, da ih razume rodbina kad dodju na godisnji u Srbiju.
- igor_harris
Krecem od sredine oktobra na casove. Prijavio sam se u onu Oxford skolu na Banovom Brdu. 

- kragujevac
I ti planiraš odlazak u D?(ili si to već negde pisao, a ja sam prevideo
)
Konkretan plan ili učenje za svaki slučaj?

Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Nisi u pravu. I šta to znači da bi mogli dalje. Ti kao da nemas decukragujevac napisao:Mnoge zemlje možda, ali Srbija nema zvaničnu školu u inostranstvu sa kojom bi se moglo dalje.

Ps: počeo si da se ponašaš kao pravi Nemac, stalno traže neke papire

I reci neku stranu reč u razgovoru je tako normalno, ja kada se vratim sa posla pocnem da pričam ženi na Holandskom u trenutku kao što i kolegama često kažem nešto na srpskom

Ps: većina srednjih i viših škola u Srbiji i Evropskoj uniji su međusobno priznate, ako je dete normalno prelazi samo tako, niko ne pravi veci problem bar u NL još jedamput, bar u NL se gleda konkretan slučaj, papiri su skoro nebitni , ali ih treba imati..
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Au šta sve napisaste, a ljubitelj "izbriljirao" kao i uvek. Čak i sa suprotstavljenim stavovima sts se ispromašivali u mnogo čemu, sem vladapetr-a koji je dao dosta objektivne ocene tog vremena.
Snork, nemoj idealizovati taj DDR. Jedino što je tamo valjalo u odnosu na zapad je bazična socijala. Nisi mogao da umreš od gladi i mogao si lako da dobiješ stan, pogotovu ako imaš dece. Sve ostalo je bilo sranje što se tiče građana. Najsimpatičniji detalj, a ima veze sa ovim forumom, je bio da se Trabant čekao 7 godina u proseku, a Wartburg 9+ godina...i tako stalno, sve vreme
Ljudi ovde prave stalnu i veliku grešku kad poistvećuju neko bolje vreme sa Titom i socijalizmom. Pre je bilo bolje jer je vreme bilo bolje...svuda u svetu je bilo manje više bolje jer se živelo spojkonije, vladale su neke druge, bolje vrednosti, bolji kriterijumi, veća tolerancija, solidarnost itd, itd...ali svuda u svetu je bilo tako. Zato su neke stvari pod Titom bile bolje nego danas, ali budite sigurni da nije bilo Tita i komunizma bilo bi nam još bolje u to vreme. Jedina stvarno dobra stvar u to vreme je bilo ponešto od kulture, pre svega muzika, i ponešto od sporta. Ostalo je bilo manje više sranje. Ali, nije ni bio ni horor kao što ljubitelj piše...on je izmiskovao 70-te, 80-te i sankcije iz 90-ih u neki svoj mentalni bućkuriš, a vi mahom jer ste mlađi ne možete to da znate. Svaki od tih perioda je imao svoje uspone i padove i svoje probleme, ali nisu to iste priče.
Snork, nemoj idealizovati taj DDR. Jedino što je tamo valjalo u odnosu na zapad je bazična socijala. Nisi mogao da umreš od gladi i mogao si lako da dobiješ stan, pogotovu ako imaš dece. Sve ostalo je bilo sranje što se tiče građana. Najsimpatičniji detalj, a ima veze sa ovim forumom, je bio da se Trabant čekao 7 godina u proseku, a Wartburg 9+ godina...i tako stalno, sve vreme

Ljudi ovde prave stalnu i veliku grešku kad poistvećuju neko bolje vreme sa Titom i socijalizmom. Pre je bilo bolje jer je vreme bilo bolje...svuda u svetu je bilo manje više bolje jer se živelo spojkonije, vladale su neke druge, bolje vrednosti, bolji kriterijumi, veća tolerancija, solidarnost itd, itd...ali svuda u svetu je bilo tako. Zato su neke stvari pod Titom bile bolje nego danas, ali budite sigurni da nije bilo Tita i komunizma bilo bi nam još bolje u to vreme. Jedina stvarno dobra stvar u to vreme je bilo ponešto od kulture, pre svega muzika, i ponešto od sporta. Ostalo je bilo manje više sranje. Ali, nije ni bio ni horor kao što ljubitelj piše...on je izmiskovao 70-te, 80-te i sankcije iz 90-ih u neki svoj mentalni bućkuriš, a vi mahom jer ste mlađi ne možete to da znate. Svaki od tih perioda je imao svoje uspone i padove i svoje probleme, ali nisu to iste priče.
- igor_harris
Pa pisao da razmisljam o tome, a sada je plan poceo da se razvija. Racunam da je prvi preduslov jezik, pa hajde da krenem od toga.kragujevac napisao:I ti planiraš odlazak u D?(ili si to već negde pisao, a ja sam prevideo)
Mislim da je ovo ok prica, 5 meseci traje, nedeljno 2x2 casa, svi termini su posle 16h sto mi odgovara zbog posla. A i prilicno je jeftino.
Ovde se tačno vidi ko je profitirao u komunizmu u SFRJ, i na račun koga.
Ali pogrešna je tema, a ona prava je zatvorena.
Ali pogrešna je tema, a ona prava je zatvorena.
Samo me interesuje otkud tako čvrsto mišljenje o tom periodu kada niko ne može da jasno definise opšte prihvaćen stav.starac vujadin napisao:Au šta sve napisaste, a ljubitelj "izbriljirao" kao i uvek. Čak i sa suprotstavljenim stavovima sts se ispromašivali u mnogo čemu, sem vladapetr-a koji je dao dosta objektivne ocene tog vremena.
Snork, nemoj idealizovati taj DDR. Jedino što je tamo valjalo u odnosu na zapad je bazična socijala. Nisi mogao da umreš od gladi i mogao si lako da dobiješ stan, pogotovu ako imaš dece. Sve ostalo je bilo sranje što se tiče građana. Najsimpatičniji detalj, a ima veze sa ovim forumom, je bio da se Trabant čekao 7 godina u proseku, a Wartburg 9+ godina...i tako stalno, sve vreme![]()
Pre 2 svetskog rata Jugoslavija I Srbija je bila zaostala zemlja (gledajući Evropu) uglavnom orjentisana na poljoprivredu. U periodu od 50 do 70 i neke dobar deo populacije se uzdigao. Pitanje je da li je to bilo na realnim osnovama ili kreditima, ali i dan danas ceo zapadni svet sebe uzdiže čisto na kreditima (da ne kažem čista piramida). Znam samo da smo taj period preživeli / ziveli mnogo puta bolje nego npr Holanđani, o njima mogu da pričam.
- kragujevac
Veoma pametnoigor_harris napisao: 24 Sep 2018, 13:51 Racunam da je prvi preduslov jezik, pa hajde da krenem od toga.

Ljuba Moljac
Ljuba Moljac