U vezi jezika, brzinski info: konsultovao sam se sa kolegama koji predaju nemački. Knjigu koju su spominjali @passenger i još neko, "Nemački u 100 lekcija" ne preporučuju jer je mnogo stara. Kažu da se izgovor osetno promenio.
E sad, ako su lagali mene i ja lažem vas
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Ne znam na koji izgovor misle, kad se ovde narečje menja svakih 50 kilometara od ulaza u Nemačku?
Najveći hit je kad na nemačkim vestima ide neki prilog iz donje Bavarske, a ispod njega ide titl na nemačkom. Neprocenjivo.
Kao kad bi na RTSu neko titlovao Vranjance.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Sada sam u domu zdravlja. Med.osoblje je imalo neki brifing, pa se sada razilaze. Neko dvoje ćaskaju na nemačkom, sve sa tschüss na rastanku. Biće da neće oni dugo ovde
kragujevac napisao: 24 Sep 2018, 14:21
Ne znam na koji izgovor misle, kad se ovde narečje menja svakih 50 kilometara od ulaza u Nemačku?
Najveći hit je kad na nemačkim vestima ide neki prilog iz donje Bavarske, a ispod njega ide titl na nemačkom. Neprocenjivo.
Kao kad bi na RTSu neko titlovao Vranjance.
Nemam pojma. Ova drugarica je vrhunski prevodilac, osim rada u školi prevodi za Nemački kulturni centar i kad je sajam turizma odvaljuje se od posla. Radi i u nekoj agenciji koja našima odradjuje papirologiju, kurseve i sertifikate jezika za odlazak u Nemačku.
Vraća se za neki dan sa ekskurzije, reče da će mi dati par instrukcija kako početi, pa ću okačiti ovde.
Nije to zezanje pre par godina su me neki drugari crnogorci vodili na projekciju Zone Zamfirove, u studentskom domu. Moja tadašnja devojka im rekla da sam joj u bioskopu preveo značajan deo filma, koji inače ne bi razumeli. Rečenice poput "će izedeš golem ćutek" i "umetnulo se kuče u čakšire" su im bile kao da ih čuju na hebrejskom
Vlado i ostali, koji bi da uče nemački....
Imate na Deutsche Welle kurs nemačkog. Sva gramatika, sve je free. Samo treba sesti i zapeti. Nekada davno su slali i knjige na kućnu adresu, potpuno besplatno. Ne znam da li to još uvek važi.
Uglavnom, ko god krene sa nemačkim, preporučio bih mu da se koncentriše samo na jednu stvar: gramatika, gramatika, i samo gramatika. To je temelj.
Reči, rečenice i vokabular će vremenom doći na svoje mesto.
Totalno kontra od engleskog, koji wam počeo da zaboravljam.
Samo gramatika i konverzacija, nas su gurnuli sa jako malo konverzacije u Nemačku, bilo je neki put smešnih situacija. Iz Srbije sam poneo knjige za B1, za ovih godinu i tri meseca NIJEDNOM nisam otvorio knjigu. Nemam vremena a ni volje. Zato razgovor sa Nemcima , svaki dan ceo dan.