Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Samo u SRB. Ovde sam promenio već tri grada i dva niederlassunga, ne bi imao kad.
Sent from my Mate10 Lite using Tapatalk
Sent from my Mate10 Lite using Tapatalk
Skinite Deutche Welle Learn German na tabletu.
To je Learn German With Nico.
Izuzetno dobar, struktuiran i zanimljiv kurs.
Iz licnog iskustva.
Od nastave, 1 na 1 je odlicna metoda, ali ako je intenzivna.
U DE ko uci jezik, ide na kurseve koji su otprilike 4 ili 5 dana nedeljno po 4 do 5 sati. Taman u pauzama imate priliku i arapski da propricate
Jedino sto ste i 20ak u grupi.

To je Learn German With Nico.
Izuzetno dobar, struktuiran i zanimljiv kurs.
Iz licnog iskustva.
Od nastave, 1 na 1 je odlicna metoda, ali ako je intenzivna.
U DE ko uci jezik, ide na kurseve koji su otprilike 4 ili 5 dana nedeljno po 4 do 5 sati. Taman u pauzama imate priliku i arapski da propricate

Poslednja izmena od ikac2000 u 24 Sep 2018, 17:06, izmenjeno 1 put ukupno.
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Uf, ne volem gramatiku

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
those who understand binary and others who don't.
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Nemačku gramatiku niko normalan ne može da voli. Zavrnutiju gramatiku od "normalnih" jezika verovatno imamo samo mi u Srbiji, ali nama ne predstavlja problem, pa koga briga.
Ja sam imao ludu sreću u srednjoj školi što smo imali neku totalno istripovanu pofesorku koja nam je bukvalno udrilovala gramatiku u glavu. Nisam mogao da smislim nemački jezik, učio sam ga preko k..(volje),prepisivao domaće zadatke od onih par štrebera u odeljenju i jedva nekako nagurao trojku.
Hebiga,dve godine posle završetka škole se isplatilo. a od štrebera koji su imali peticu niko nije otišao iz zemlje.
Ja sam imao ludu sreću u srednjoj školi što smo imali neku totalno istripovanu pofesorku koja nam je bukvalno udrilovala gramatiku u glavu. Nisam mogao da smislim nemački jezik, učio sam ga preko k..(volje),prepisivao domaće zadatke od onih par štrebera u odeljenju i jedva nekako nagurao trojku.
Hebiga,dve godine posle završetka škole se isplatilo. a od štrebera koji su imali peticu niko nije otišao iz zemlje.

Poslednja izmena od kragujevac u 24 Sep 2018, 17:14, izmenjeno 1 put ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
@kragujevac i ostali zemljaci , imate li iskustva sa Congstar, Debitel i sl. postpaidima?
Imam sluzbeni Vodafone (ali mi iPhone bas ne lezi) i privatni Lidl koji je super, ali gledam bas dobre ponude ova dva, kao i O2 za koji kazu da je van gradova bas los.
Mobilni sa njima je dosta povoljniji nego kupovina istog (van retkih akcija).
Imam sluzbeni Vodafone (ali mi iPhone bas ne lezi) i privatni Lidl koji je super, ali gledam bas dobre ponude ova dva, kao i O2 za koji kazu da je van gradova bas los.
Mobilni sa njima je dosta povoljniji nego kupovina istog (van retkih akcija).
- kragujevac
Od ovoga za 7,99€ nema bolje trenutno, a telefon kupi na Amazonu.
. A imaš i sa Huawei P20Lite za 17,99€, ako ti je takav telefon dosta.
https://www.winsim.de/?refid=17159&utm_ ... =pid_17159
jeste O2, ali nemam utisak da je ta mreža nešto "zaostala" za drugima (supruga ima O2).

https://www.winsim.de/?refid=17159&utm_ ... =pid_17159
jeste O2, ali nemam utisak da je ta mreža nešto "zaostala" za drugima (supruga ima O2).
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
^
^^
Ista priča. Mi smo imali u osnovnoj neku ludu babu koja nas je ubijala sa gramatikom i pravopisnom. Pa svako malo vremena kontrolni ,pa diktati.
Sprdali smo se na njen račun da joj je Adolf tata lično.
A tek u srednjoj, opet baba, za koju sam mislio se je Adolfova reinkarnacija. Ona baba iz osnovne je bila mala maca za ovu u srednjoj. Urnisala nas je.
Posle sam im bio zahvalan.
Ja sam bio jedan od tih štrebera, pa kad je kontrolni, svi hoće da sede blizu mene da bi mogli prepisivati.
^^
Ista priča. Mi smo imali u osnovnoj neku ludu babu koja nas je ubijala sa gramatikom i pravopisnom. Pa svako malo vremena kontrolni ,pa diktati.
Sprdali smo se na njen račun da joj je Adolf tata lično.
A tek u srednjoj, opet baba, za koju sam mislio se je Adolfova reinkarnacija. Ona baba iz osnovne je bila mala maca za ovu u srednjoj. Urnisala nas je.
Posle sam im bio zahvalan.
Ja sam bio jedan od tih štrebera, pa kad je kontrolni, svi hoće da sede blizu mene da bi mogli prepisivati.
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Dobro pitanje koje zadire u pomanje istorije, a istoriju pišu pobednici. Čvrsto i pouzdano mišljenje je moguće imati ako se objektivno sagledaju rezultati. Naravno, mnogi tumači naše istorije i stvarnosti bi voleli da stvar bude toliko nejasna i umuljana da se ni o čemu ne može doneti čvrsto mišljenje, ali to je opet neka druga, takođe interesantna tema.ljuba napisao: 24 Sep 2018, 14:08Samo me interesuje otkud tako čvrsto mišljenje o tom periodu kada niko ne može da jasno definise opšte prihvaćen stav.starac vujadin napisao:Au šta sve napisaste, a ljubitelj "izbriljirao" kao i uvek. Čak i sa suprotstavljenim stavovima sts se ispromašivali u mnogo čemu, sem vladapetr-a koji je dao dosta objektivne ocene tog vremena.
Snork, nemoj idealizovati taj DDR. Jedino što je tamo valjalo u odnosu na zapad je bazična socijala. Nisi mogao da umreš od gladi i mogao si lako da dobiješ stan, pogotovu ako imaš dece. Sve ostalo je bilo sranje što se tiče građana. Najsimpatičniji detalj, a ima veze sa ovim forumom, je bio da se Trabant čekao 7 godina u proseku, a Wartburg 9+ godina...i tako stalno, sve vreme![]()
Ljudi ovde prave stalnu i veliku grešku kad poistvećuju neko bolje vreme sa Titom i socijalizmom. Pre je bilo bolje jer je vreme bilo bolje...svuda u svetu je bilo manje više bolje jer se živelo spojkonije, vladale su neke druge, bolje vrednosti, bolji kriterijumi, veća tolerancija, solidarnost itd, itd...ali svuda u svetu je bilo tako. Zato su neke stvari pod Titom bile bolje nego danas, ali budite sigurni da nije bilo Tita i komunizma bilo bi nam još bolje u to vreme. Jedina stvarno dobra stvar u to vreme je bilo ponešto od kulture, pre svega muzika, i ponešto od sporta. Ostalo je bilo manje više sranje. Ali, nije ni bio ni horor kao što ljubitelj piše...on je izmiskovao 70-te, 80-te i sankcije iz 90-ih u neki svoj mentalni bućkuriš, a vi mahom jer ste mlađi ne možete to da znate. Svaki od tih perioda je imao svoje uspone i padove i svoje probleme, ali nisu to iste priče.
Pre 2 svetskog rata Jugoslavija I Srbija je bila zaostala zemlja (gledajući Evropu) uglavnom orjentisana na poljoprivredu. U periodu od 50 do 70 i neke dobar deo populacije se uzdigao. Pitanje je da li je to bilo na realnim osnovama ili kreditima, ali i dan danas ceo zapadni svet sebe uzdiže čisto na kreditima (da ne kažem čista piramida). Znam samo da smo taj period preživeli / ziveli mnogo puta bolje nego npr Holanđani, o njima mogu da pričam.
Predratna Jugoslavija jeste bila nerazvijena i siromašna zemlja, orijentisana na poljoprovredu, ali nije bila toliko ekonomski loša koliko to posleratna istoriografija piše. Između 1920. i 1939. postoji stalni rast bruto nacionalnog dohotka od 3%, a od 1935. on iznosi prosečno 5%. 1939. godine industrija čini 45% nacionalne proizvodnje i obezbeđuje više nacionalnog dohotka nego poljoprivreda iako se poljoprivredom i tada bavilo skoro 3/4 stanovništva. Od sredine 30-ih državni budžet ima stalni suficit koji je pratio rast državnih rashoda, tj. investiranja i javnih radova. Izvoz je stabilno rastao. Sve u svemu jedna prosečna istočnoevropska "priča", tj. malo ispod proseka, ali sa vrlo dobrim zamahom u drugoj polovini 30-ih godina i bojkama rasta koje bi danas samo poželeli. Sad, ostaje pitanje koja je istočno evropska i balkanska zemlja napredovala u celini kao društvo u odnosu na njeno predratno uređenje? Nijedna, pa čak i one najsiromašnije. Zato može da se kaže da bi nam bilo bolje da nije bilo Tita i njegove vladavine.
Komunistička vlast je napravila dobar rezultat u prvim godinama obnove zemlje. Jedan pozitivan uzrok tome je izvanredna motivacija naroda uz popriličnu prislilu i disciplinu. Drugi uzrok koji protokom vremena mnogi relativizuju nije toliko simpatičan. To što i sam spominješ - da su mnogi nešto dobili - jesu, ali tako što je nešto drugome uzeto. Verovatno me ne bi mnogo cenio kao nekom ekonomskog stručnjaka ako bi ti uzeo tvoju imovinu i raspodelio na petoro drugih osoba. Oni i njihove porodice bi bili srećni i mnogo bi me voleli, ti baš i ne bi, i ne bi cenio moje ekonomske veštine. Kao što se, barem po meni, ne može ceniti što je "veliki šmeker koji je igrao na sto strana" Tito vodio ekonomiju u drugoj polovini svoje vladavine kao dete jedinac razvedenih roditelja koji mu pumpaju pare da bi njega više dete volelo, a on sve trošio, ništa uštedeo, niti napravio. Izvlačenje para od roditelja isto nije baš neki cenjen metod zarađivanja za život.
Posle tog početnog poleta koji je doneo veliki i zdrav rast i koji bi verovatno bio brže izveden nego da je to izvodila ona stara predratna vlast, dolazi polako već krajem 50-ih pojava koje su taj sistem dovele 70-ih do ekonomske atrofije. Mi to nismo mnogo primećivali jer smo se ponašali kao već spomenuto dete koje na sutra ne misli.
Zato smo 80-ih morali da žestoko stegnemo kaiš i ta "stabilizacija" je bila jedini način da se nekako izvučemo, a da ne postanemo ekonomska i politička kolonija. No, to nije bilo dovoljno pošto je Tito, "veliki igrač i šmeker", vodio državu po sistemu "posle mene potop", kako ekonomski, tako i politički i političkisistem je bio nepopralvjiv. Da je bio bitan igrač jeste, da je imao uticaja i moć jeste, ali da je bio veliki državnik ostavio bi iza sebe stabilnost, a ne haos gurnut pod tepih. Ipak je on bio jedan surovi folirant, a ne šmeker. Zato nikad neće, barem kod mene, zaslužiti da naričem za njim, kao nekim svetionikom "kako je nekad bilo dobro". Kakvi god da su Milošević i Vučić još nisu radili masovne egzekucije, otimanje imovine, oduzimanje ljudskih prava, masivno trpanje u zatvor političkih protivnika, niti niko od njih ima svoje lično ostrvo za likvidaciju svojih partijskih drugova koji su ga doveli na vlast. Na svemu tome je nikla ta vlast i to ne sme da se zaboravi, pogotovu kada se spominje "kako smo svi nešto imali". Mnogi su izgubili sve, a i ovi koji su dobili mogli su da imaju još više.
E, sad što je posle toga došlo jedno loše vreme u kome se svi borimo za opstanak na različitim nivoima, što je loša atmosfera, što nema sigurnosti, što se vidi jedna deklinacija i devalvacija svega živog i što nam dosta toga iz tog pređašnjeg vremena izgleda super.što i jeste bilo objektivno dobro, to je opet neka druga priča...
Ne bih više o tome, pošto je priča otišla u drugom pravcu oko učenja jezika.
- kragujevac
Ako pogledamo sada jednu Češku, Slovačku, Madjarsku itd, možda je bila bolja opcija da smo tada postali ekonomska i politička kolonija, Ali ćopavi zagorac je hteo da bude šerif u svom kvartu.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- starac vujadin
Ironija sudbine je da nas je Staljin zgazio 1948. i da je doveo neku svoju "ultrakomunistčiku ekipu" sada bismo bili odavno u EU i to onda kada je valjalo 

Slažem se tvojom pricom osim par tačaka koje ti nisi uzeo u obzir kao što je 2 svetski rat koji je resetovao sistem i ekonomiju zemlje, i samim tim pokrenuo promenu sistema (dirigovan ili ne). Onda dolazimo do priče da li je Tito bio bolji ili lošiji od nekog drugog unutar takvog uređenja.
Ali slažem se da je prikladnija diskusija o jeziku
Ali slažem se da je prikladnija diskusija o jeziku

- starac vujadin
Pa rekoh da je komunistička vlast izvela obnovu verovatno delotvornije u prvim godinama nego da je to izvela nekomunistička vlast i uporedio sam sudbine svih evropskih komunističkih zemalja posle II sv.rata. Dobar je bio komunizam u Kini gde je takav sistem iskorenio glad i dao neku osnovnu bazu stanovništvu koje je bilo na nivou od kanibalizma do ranog feudalizma uz par izuzetaka, pa im je i komunizam bio napredak i omogućio postepen i stalan rast, takođe uz ogromne žrtve. Drugo značenje on ima u Evropi gde nas je generalno ukanalio i ne mislim samo na ekonomiju. Ekonomski najviše Čehe, jer su bili najrazvijeniji (ne računajući istočne Nemce), a civilizacijski, slobodno mogu da kažem bez preterivanja - nas, Srbe i to baš zbog toga što smo imali našu, autohtonu verziju komunizma koja nam je "promenila DNK".
Slažem se 100%, i svaka čast na detaljima u postovima..
Verstuurd vanaf mijn WAS-LX1A met Tapatalk
Verstuurd vanaf mijn WAS-LX1A met Tapatalk
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Molim te na pp dalje savete da se ne spamuje tema. Hvala

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Heinz napisao: 24 Sep 2018, 13:59 Ovde se tačno vidi ko je profitirao u komunizmu u SFRJ, i na račun koga.
Ali pogrešna je tema, a ona prava je zatvorena.
Vidis, ja imam pozitivno misljenje o periodu SFRJ, a moja porodica je dolaskom komunista na vlast veoma, veoma ostecena u procesu nacionalizacije.