Dobro veče
Re: Dobro veče
Meni nikad nije bilo jasno na osnovu čega lupaju ove cifre za operacije. Bilo je i skupljih... Šta to košta 600.000e, koji materijal, u kojoj količini, koliko taj doktor i ekipa koja je razvila metodu mora da zaradi i gde je humanost u svemu tome? Koji si ti doktor ili naučnik ako si razvio neku metodu al briga te za nečiji život ako taj nema para da plati... 

Isto se pitam svaki put.
Sent from my M2007J3SY using Tapatalk
Sent from my M2007J3SY using Tapatalk
Mogao bi na tu temu ceo esej da napišem, al eto, surovost života shvatite kad , ne daj bože, zapadnete u takvu situaciju.
Ne dao Bog nikome!
Sent from my 2203129G using Tapatalk
Ne dao Bog nikome!
Sent from my 2203129G using Tapatalk
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Baš to...
Dovoljno videti i koliko naplaćuju trivijalnije stvari kod nas u privatnim klinakama ili čemu već - jedno noćenje kod njih, cena jedne infuzije, pa tako dalje do malo komplikovanijih stvari i još komplikovanijih. Ko lešinari, samo gledaju kako da usled nečije nesreće uzmu njemu i porodici sve što je ikad stekao.
To je, od naših lokalnih lešinara, pa do onih što razvijaju nove lekove i slično.
Dovoljno videti i koliko naplaćuju trivijalnije stvari kod nas u privatnim klinakama ili čemu već - jedno noćenje kod njih, cena jedne infuzije, pa tako dalje do malo komplikovanijih stvari i još komplikovanijih. Ko lešinari, samo gledaju kako da usled nečije nesreće uzmu njemu i porodici sve što je ikad stekao.
Evo sad sam se vratio iz nabavke i teretni voz blokirao magistralu Niš-Zaječar dobrih pola sata. U pitanju je teretni voz koji dostavlja i odvozi betonske pragove iz lokalne Min Div fabrike, ali problem je što je kompozijija bila previše dugačka i dogodio se neki zastoj da je voz išao napred-nazad pola sata. Sva sreća što je vozilo hitne pomoći prošlo 10 min pre zastoja inače bi bili zaglavljeni i ko zna šta bi bilo sa pacijentom. Ovo je redovna pojava i kad tad će neko platiti životom nesposobnost železničkog saobraćaja.
Inače za tih pola sata samo par njih je ugasilo motore, što znači da gorivo nije dovoljno skupo. Još uvek...
Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Inače za tih pola sata samo par njih je ugasilo motore, što znači da gorivo nije dovoljno skupo. Još uvek...
Послато са MI 9 помоћу Тапатока
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Na ovu temu bih mogao toga, al samo cu reci da je moral i politika mnogih stranih klinika cist kriminal.
Sto se tice ove cifre, iskreno mi nije jasna, tj ne znam sta tu ulazi, ali cene samih operacija su znacajno manje.
Ono sto ume da bude jako skupo su lekovi, kao npr sto je javnosti poznato za spinalnu misivnu atrofiju, tu osim samih troskova postoje i ogromni troskovi razvoja koji su bili neophodni...
Sto se tice ove cifre, iskreno mi nije jasna, tj ne znam sta tu ulazi, ali cene samih operacija su znacajno manje.
Ono sto ume da bude jako skupo su lekovi, kao npr sto je javnosti poznato za spinalnu misivnu atrofiju, tu osim samih troskova postoje i ogromni troskovi razvoja koji su bili neophodni...
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Nemam nameru baš da branim zapadne klinike i njihove sisteme poslovanja, puno toga tu nije baš idealno, ali nije sve ni njihova krivica.
Znate verovatno za medikament Zolgensma. To je tzv. "inekcija od 2M€". I sad će neko da "krivi" kliniku što će tretman da na naplati 2,2M€, a od toga samo ta jedna inekcija koju klinika mora da kupi košta već 2M€, dan na intenzivnoj nezi košta i do 4-5K€.
Operacije od stotinak hiljada evra i više uopšte nisu retke. Pa jedan "običan" kateter koji se koristi pri operacijama na otvorenom srcu košta 1200-1500€, jedan zalizak oko 4-5K€.
Kod nas u bolnici je rutinska operacija ugradjivanja kuka oko 15ak hiljada evra, koleno je oko 12. Pri tome sama proteza već ide izmedju 2,5-3K€.
Znate verovatno za medikament Zolgensma. To je tzv. "inekcija od 2M€". I sad će neko da "krivi" kliniku što će tretman da na naplati 2,2M€, a od toga samo ta jedna inekcija koju klinika mora da kupi košta već 2M€, dan na intenzivnoj nezi košta i do 4-5K€.
Operacije od stotinak hiljada evra i više uopšte nisu retke. Pa jedan "običan" kateter koji se koristi pri operacijama na otvorenom srcu košta 1200-1500€, jedan zalizak oko 4-5K€.
Kod nas u bolnici je rutinska operacija ugradjivanja kuka oko 15ak hiljada evra, koleno je oko 12. Pri tome sama proteza već ide izmedju 2,5-3K€.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- Gazu
Sve su to samo različite hijene. Jedni što lupaju visoku cenu na lekove zato što mogu - samo ga oni imaju, a klinike na svoj već način...
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Dobro, sad si malo da prostis pausalno izjavio.
Kragujevac, to je to, al to sto si rekao su male cifre ipak, dobar deo ozbiljnih operacija kosta 50-70k, ugradni materijali naravno uticu na cene, al ovde je cifra 10x toliko, a u samoj hirurgiji nema ugradnih materijala
Kragujevac, to je to, al to sto si rekao su male cifre ipak, dobar deo ozbiljnih operacija kosta 50-70k, ugradni materijali naravno uticu na cene, al ovde je cifra 10x toliko, a u samoj hirurgiji nema ugradnih materijala
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
I ovde je operacija ligamenata kolena u privatnoj klinici 4-5k evra. Tako mi je prijatelj rekao jos kad sam se 2009 operisao, pa sam u drzavnoj odradio. Ni kod nas nije jeftino, ali u inostranstvu bar imaju odlican sistem zdravstvenog osiguranja i razlicite nivoe polisa pa svako prema svom dzepu. Tuzno je kad se deca lece sms-ovima kod nas.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Day Walker napisao:Pokojnom kolegi koji je mlad preminuo od korone, sin je tesko oboleo od kancera mozga.
Ko god moze, zamolio bih bar za jedan sms.
https://www.budihuman.rs/donacije-za-ko ... -stajkovic

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Grujic napisao: 21 Jan 2023, 20:11.
Koliko god da kosta razvoj, ne bi smelo da se dozvoli da bilo koji covek ne moze da priusti lek od koga mu zivot zavisi…
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Zato postoje uređene države koje svojim stanovnicima plaćaju lečenje od retkih bolesti.
I postoje države sa sve samim veteranima u vlasti koje izglasavaju protivnost lečenju retkih bolesti.
I postoje države sa sve samim veteranima u vlasti koje izglasavaju protivnost lečenju retkih bolesti.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Nažalost, tako je.
Postoji kod nas i opcija privatnog osiguranja za teže bolesti, kada već neće država. Za porodice (uključuje decu do 18god) postoji nešto povoljniji paket.
Pokriva do 2mil€ za života, a max 1 mil godišnje.
Opet, nažalost, ni to ne pokriva sve, ali sužava krug, za mesečni iznos koji bi negde u inostranstvu svakako plaćao sebi i pričao kako je tamo sistem super.
TapaT
Postoji kod nas i opcija privatnog osiguranja za teže bolesti, kada već neće država. Za porodice (uključuje decu do 18god) postoji nešto povoljniji paket.
Pokriva do 2mil€ za života, a max 1 mil godišnje.
Opet, nažalost, ni to ne pokriva sve, ali sužava krug, za mesečni iznos koji bi negde u inostranstvu svakako plaćao sebi i pričao kako je tamo sistem super.
TapaT
- Gazu
Ali ima i deo priče gde krivica nije samo u našoj državi. Ako je cena nekog lepa potrebnog za terapiju 15.000 evra, ne može se očekivati od Srbije da to jednako lako omogući svojim građanima kao npr. Nemačkoj. Mi smo sami sebi krivi zbog stanja u bolnicama - kakve su zgrade, kakvo je osoblje, koliko su lekari i medicinske sestre plaćeni, i sl., ali je ovo prvo već čist kapitalizam. Tu siromašnije zemlje prosto moraju da stradaju!
Eto, cena insulina recimo, to je nešto što je davno razvijeno, ali je još postepeno usavršavano. I odavno su te kompanije vratile svoja ulaganja, ali bi još beskonačno mnogo godina da muzu tu kravu, i ljudi se muče. Eto, insulin je primer koji prolazi čak i kroz mainstream medije, pogotovo aktuelan u SAD.
Eto, cena insulina recimo, to je nešto što je davno razvijeno, ali je još postepeno usavršavano. I odavno su te kompanije vratile svoja ulaganja, ali bi još beskonačno mnogo godina da muzu tu kravu, i ljudi se muče. Eto, insulin je primer koji prolazi čak i kroz mainstream medije, pogotovo aktuelan u SAD.