Zimske gume - da ili ne?
Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
Mislim da su presiroke za Fabiju, za voznju po snegu, ali nista strasno
Za Fabiju I su 185/65R14 presiroke, leluja auto po snegu za moj ukus
TT Post
TT Post
Floyd, hvala na odgovoru!
Koliko se trosi to otprilike godisnje, tj kolika bi sara bila potreba da guma traje narednih 2-3 godine?ftj napisao:5mm je već kraj tj. dobre su za još jednu sezonu tako da nije problem i da budu i 3-4 god stare.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Teško je to odrediti. Sve zavisi koliko se vozi i kako se vozi. Otprilike možeš da kažeš da svuče 1mm po sezoni, znači da bi trebao uzeti bar sa 6mm, ako ne voziš puno zimi, pa da ti je to ok i naredne 2-3 godine. Ali opet treba voditi računa o godištu proizvodnje, jer džabe da je šara 7mm, ako je guma stara 5 i više godina.
Posetite www.garaza.rs !
nemoj da kupujes polovne gume!AcaKayak napisao:Floyd, hvala na odgovoru!
Koliko se trosi to otprilike godisnje, tj kolika bi sara bila potreba da guma traje narednih 2-3 godine?ftj napisao:5mm je već kraj tj. dobre su za još jednu sezonu tako da nije problem i da budu i 3-4 god stare.
ako mogu da ti stanu felne 18" kupi felne i nove zimske 18"(nisu mnogo skupe)... to ce te kostati koliko i 19", a uvek mozes da ih prodas odvojeno od auta...

ta od 5mm ne vredi nista, pa meni su na autu dot2011, imaju oko 6mm(prednje dve) i razmisljam da uzmem nove,a ove prodam nekom ko je pametniji od mene

Poslednja izmena od ADrei u 04 Dec 2012, 21:16, izmenjeno 1 put ukupno.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Ja bi se isto složio sa tim, ali znam da Aca ima malo drugačiji pogled na stvari. Njegov izbor.
Posetite www.garaza.rs !
Vi koristite auto kao potrebu zimi, meni je skoro bespotreban. Plus sam ja oko 70% van kuce kada ga ne bih vozio i da je suvo. Gume bih uzeo samo zato sto ce mi mozda nekada zatrebati a i necu da imam auto zarobljen u garazi, malo mi bezveze. Bilo gde da idem s njim "ozbiljnije" je glupo zimi jer trosi 4 puta vise goriva od 320D koji je i xDrvie. S obzirom da M3 mogu da vozim zimi kao i svaki "normalan" auto i nista preko toga, nema potrebe ici negde s njim kad njegovu potrosnju ne opravdava uzivanje koje pruza leti (zato na letnjim i nisam stedeo i uzeo sam najbolje koje sam nasao). To je neko moje razmisljanje. Plus, da znam da cu ga koristiti par godina uzeo bih nove gume, ali sasvim je moguce da ga na leto prodam i onda sam dzabe bacio pare. 

ista stvar je sa kliom 2 i fabrickim dimenzijama...Ji 4Tze napisao:185/55 R15 i 185/60R14 su baš blizu, imao sam ih na Jazz-u kome je fabrička ova prva (u sport opremi) ali 60% skuplja od ove druge a i od 175/65 R14
alternativa na 15kama je 195/50 koja je dosta jeftinija od 185/55, jedino nije bas za zimsku gumu jer je ionako presiroka...
@uros - videh veceras te nove gume, mimoisao sam se sa gospodinom tatom u j. gagarina

Izvini, nisam pažljivo pročitao. Poenta je da nemaš 14" felne.Ji 4Tze napisao:185/55 R15 i 185/60R14 su baš blizu, imao sam ih na Jazz-u kome je fabrička ova prva (u sport opremi) ali 60% skuplja od ove druge a i od 175/65 R14
Vozim već šestu sezonu na 195/50 R15, i zadovoljan sam. Osim što ne smem lance da imamMcGruja napisao:Mislim da su presiroke za Fabiju, za voznju po snegu, ali nista strasno
TT Post

- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Zimksa sa 5mm sare je vec djubre, a jos ako ima 4-5 godina...
Ako vec trazis polovne, uzmi dobre, plati malo vise, i da imaju min 6mm sare, i da nisu starije od 3-4 godine.
Ako vec trazis polovne, uzmi dobre, plati malo vise, i da imaju min 6mm sare, i da nisu starije od 3-4 godine.
Šta znam ja sam vozio do 5mm i mislim da su mogle još jednu sezonu doduše 3 god stare prešle 27,000 km. Najveća razlika je u dubokom snegu za sve ostale prilike je ok radila i sa 5mm.
- Polke
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:09
- Garaža: Accord CL7 & Focus C519
pre oko 10 dana sam proklizao sa michelin a3 koje su iz 2006. iako su imale 5mm saru, tako da sam ih brze bolje bacio i kupio goodyear ug8. za sada sam zadovoljan, udobne su i nisu bucne. ko god ima staare zimske savetujem da proveri da li zaista vrse funkcij na nekom mestu bez saobracaja.
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Tigar Winter1, sara je 7mm (merio pre neki dan), treca sezona:
Sad sam dosao, bez problema, nema klizanja, grabi kad koci...drzi pravac odlicno, ne osecaju se vece brzine po ovom kijametu.

Sad sam dosao, bez problema, nema klizanja, grabi kad koci...drzi pravac odlicno, ne osecaju se vece brzine po ovom kijametu.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Slažem se.cozmo napisao:Tigar Winter1, sara je 7mm (merio pre neki dan), treca sezona:![]()
![]()
![]()

- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Upravo sam gledao sa prozora, devojka sa golfII i letnjim gumama slajfuje da bi se parkirala, ima 3 cm visok mali ivicnjak koji je jos pod kosinom, znam da ima letnje i to sa 2-3 mm sare. Prosto ne mogu da verujem da ljudi rizikuju zivote, pa ako nemas para za gume bolje ne sedaj za volan, idi busom.