Parking servis
- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
Re: Parking servis - lopuže
Ja govorim o garazama.
- Филиповић
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
- Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС
Ајде да распламсамо расправу - да ли је ствар је изашла из дужникове државине његовом вољом, ако је ствар оставио у гаражи Паркинг сервиса, а истом предузећу дугује новац за паркирање?paja napisao:Nema ovde prava retencije.poverilac ne može steći pravo retencije iako ima u rukama dužnikovu stvar, ako je stvar izašla iz dužnikove državine protiv njegove volje
Ја мислим да јесте. Управо треба применити аналогију са хотелијером.

- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Znaci prvih 15 min ne mogu da mi pisu doplatnu ako nisam uplatio? Nisam znao to, ekstraCp6uH napisao:u zonama je dozvoljeno zaustavljanje na parking mestu do 15 minuta

- Филиповић
Је`л то сигурно?
Питам из разлога што је некада закон предвиђао да је до 15мин задржавање, а преко паркирање, док сада закон предвиђа до 5 минута (чини ми се) задржавање, а све преко тога паркирање?!?
То треба узети са резервом...
Питам из разлога што је некада закон предвиђао да је до 15мин задржавање, а преко паркирање, док сада закон предвиђа до 5 минута (чини ми се) задржавање, а све преко тога паркирање?!?
То треба узети са резервом...
- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Ja nemam pojma stvarno. 

Ajde malo da teoretišemo.Филиповић napisao:Ајде да распламсамо расправу - да ли је ствар је изашла из дужникове државине његовом вољом, ако је ствар оставио у гаражи Паркинг сервиса, а истом предузећу дугује новац за паркирање?paja napisao:Nema ovde prava retencije.poverilac ne može steći pravo retencije iako ima u rukama dužnikovu stvar, ako je stvar izašla iz dužnikove državine protiv njegove volje
Ја мислим да јесте. Управо треба применити аналогију са хотелијером.

Postoje dve moguće situacije. Prava, o kojoj je i bilo reči, je da ti pauk odnese auto na plac PS-a. PS nije hteo da ga vrati zbog neplaćenih "doplatnih karata". Mislim da se slažemo da ovde nema reči o pravu retencije.
Druga situacija je ta o kojoj ti pričaš, a to je da dobrovoljno vozilo ostavimo u garaži PS-a. Pitanje je da li tada PS može da ustanovi pravo retencije? Ti misliš da može, a ja ću reći da ne može. Glupo bi bilo da se složimo jer ne bi bilo polemike, a i srušili bi sliku da svaki pravnik ima svoje mišljenje.

Ne može zato što, i kad se vozilo ostavi u garaži, PS ne stiče državinu. Po meni državina na vozilu se stiče sticanjem državine na ključevima. U suprotnom PS bi mogao da odbije da vrati svako vozilo iz garaže, ali i sa bilo kog parking mesta koje se plaća. Razlika je samo u načinu naplate i ni u čemu drugom između parkiranja na ulici i u garaži.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Što se zakona tie čim izađete iz kola je parkiranje, ali PS i dalje radi po starom, kad primeti kola tek nakon 15min ide kazna ako nije plaćeno... Do sada je uvek bilo tako, ili im je softver i dalje stari ili su namerno to ostavili kao toleranciju.
A što se ovoga tiče, ubeđn sam da je instrukcija PS-a, ali ne zvanična nego je tim na šalterima rečeno da probaju pa kako bude, čim neko zagalami odmah može.zdushan napisao:Rasplet: uzeo je kola i platio 4k. Ostatak oko 5k preko uplatnice. Uobicajno.
Nije bio lenj pa se cuo sa nekim poznanikom advokatom. Onda se vratio i malo vikao, i dobio auto.
Ostalo je nerazjasnjeno ko je pokusao da ga izvacari, tj dal je to bio lik na samom parkingu, pandur, parking servis kao sluzba, ili neko cetvrti.
- Филиповић
Има основа то што кажеш за кључеве возила, али ПС има "кључеве" гараже, тако да када закључа гаражу стиче државину.paja napisao:Ne može zato što, i kad se vozilo ostavi u garaži, PS ne stiče državinu. Po meni državina na vozilu se stiče sticanjem državine na ključevima. U suprotnom PS bi mogao da odbije da vrati svako vozilo iz garaže, ali i sa bilo kog parking mesta koje se plaća. Razlika je samo u načinu naplate i ni u čemu drugom između parkiranja na ulici i u garaži.
Пример: кафеџија нема државину на твојој јакни окаченој на чивилуку, у том смислу који ти наводиш - непосредну државину, али има право ретенције.
Закључа локал и не дозвољава ти да изнесеш ствари док не платиш рачун.

Елем, могли би до сутра овако...

Што се улице тиче, слажем се са тобом, то је јавна површина и на стварима на њој ПС не може стећи право ретенције, осим уколико им предате кључеве добровољно.
И Грујић је у праву за ово-чим напустиш возило паркирао си се. Задржавањем се сматра само оно време које проведеш у возилу на паркинг месту.
Ali hotelijeru i krčmaru (kafedžiji) ZOO daje pravo da zadrži stvari gosta dok ovaj ne izmiri račun. PS-u ne. Čak i da mu daje on bi imao pravo da zadrži vozilo dok se ne plati konkretni račun koji je tom prilikom napravljen (zakup garaže), a ne i sva prethodna potraživanja. Za prethodna dospela potraživanja postoji pravo retencije, a njega ovde nema, koliko ja vidim.
S tim da mi je negde u malom mozgu da se retencija ne može konstituisati ni kada je stvar prešla u državinu poverioca jer je preata na čuvanje što bi ovde bio slučaj.
S tim da mi je negde u malom mozgu da se retencija ne može konstituisati ni kada je stvar prešla u državinu poverioca jer je preata na čuvanje što bi ovde bio slučaj.
- Филиповић
Тачно, то би била злоупотреба поверења, али цака је у томе што возило није на чувању у ПС-у, они се чак изричито ограђују од тога!
Друго, та ситуација се односи на чување, доброчин правни посао, а ово је лукративни посао!
Друго, та ситуација се односи на чување, доброчин правни посао, а ово је лукративни посао!
I opet dođosmo do tumačenja.
Da li je čuvanje ili ne je manje bitno, čak nisam siguran da li se tog dela dobro sećam. Mislim da je suština pitanje državine i da li je za zakonitu državinu na vozilu potrebno steći državinu na ključevima.

Ako ćemo u sitna crevca trebalo bi proveriti da li su i garaže javne površine. Lako bi moglo da bude da jesu.Филиповић napisao:Што се улице тиче, слажем се са тобом, то је јавна површина и на стварима на њој ПС не може стећи право ретенције, осим уколико им предате кључеве добровољно.
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
A kad das kljuceve dobrovoljno npr liku u praonici, stice li on pravo (k)retencije?
Razumem se u vasu raspravu ko parking servis u zakon, ali mozda vam treba poseban topic?

Razumem se u vasu raspravu ko parking servis u zakon, ali mozda vam treba poseban topic?
Popio sam sinoc kaznu. Parkirao auto u pola 9, zaboravio potpuno da uplatim i u 20.46 napisana kazna.
Moracu da pocnem da placam kazne, nakupio sam jedno 5 komada. Ne znam kako to da proverim, a da ne idem mecki na rupu
Moracu da pocnem da placam kazne, nakupio sam jedno 5 komada. Ne znam kako to da proverim, a da ne idem mecki na rupu

Pošalji im mail. Odgovoriće ti brzom brzinom. 

- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Nije ti to sud pa da počnu da ti šalju pozive, idi slobodno, zabole teNexT napisao:Popio sam sinoc kaznu. Parkirao auto u pola 9, zaboravio potpuno da uplatim i u 20.46 napisana kazna.