Škoda Kodiaq
Re: Škoda Kodiaq
Ne znam sad za konkretan primer ali tamo se mnogo vise juri da ostatna vrednost bude sto veca i da posle tog perioda placanja samo vratis auto i niko nista.
Kolika je obicno kod nas ostatna vrednost vozila za operativni lizing? Ili je od slucaja do slucaja?
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Oko 30%.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
To je List price koja se koristi za izracunavanje poreza, realna je obicno 20 do 30% niza.
Ne znam detalje matematike iste, ali to je cifra koja se odbija od plate. E da, mesecna rata se odbija od bruto plate, pa je neto toliki.
U Nemackoj je to sve cesci oblik kupovine skupljih auta, gde se auto nakon 3 do 4 god samo vrati, i zameni se novim modelom. Naravno, polovnjaci sa lizinga su skuplji od privatnih lica, jer je servisiranje i odrzavanje iskljucivo po planu u ovlascenom.
Pri tome te bas briga da li ce nesto da se pokvari, kako ce da servisiraju, i da li hladis turbinu kada stanes na autoputu, auto vracas.
Ne znam detalje matematike iste, ali to je cifra koja se odbija od plate. E da, mesecna rata se odbija od bruto plate, pa je neto toliki.
U Nemackoj je to sve cesci oblik kupovine skupljih auta, gde se auto nakon 3 do 4 god samo vrati, i zameni se novim modelom. Naravno, polovnjaci sa lizinga su skuplji od privatnih lica, jer je servisiranje i odrzavanje iskljucivo po planu u ovlascenom.
Pri tome te bas briga da li ce nesto da se pokvari, kako ce da servisiraju, i da li hladis turbinu kada stanes na autoputu, auto vracas.
- Vladapetr
I da je polazna cena 30% niža, dakle nekih 60k eura, za 4 godine im sa mesečnom ratom od 520e daš 25k eura. Da bi bili na nuli trebali bi taj auto, star 4 godine sa 100k km na satu, da onda prodaju nekome za 35k eura. To nije moguće ni u ludilu.
U ovoj računici nema troškova servisa, guma, kvarova i goriva, koje isto pokriva lizing kuća.
Dakle, računica nije ovako prosta kakvom se predstavlja.
U ovoj računici nema troškova servisa, guma, kvarova i goriva, koje isto pokriva lizing kuća.
Dakle, računica nije ovako prosta kakvom se predstavlja.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Pitanje sta se tu placa, da li je to lizing rata ili porez ili kombinovano. Ja znam da u firmi placaju na racun poreza mesecno 1% vrednosti novog auta. Taj auto se koristi naravno u poslovne svrhe, ali moze se koristiti i u privatne. U Belgiji je isto dosta popularno uzimati auto na firmu, a vozi se i u privatne svrhe, ne znam kakva je tamo racunica.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Risto
- Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
- Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
Mislim da je tu netto/brutto matematika bitna, to znači da ti firma kroz platu odbije deo rate (ili celu) ali od brutto iznosa i onda to tebe dodje manje netto. Ja bi recimo od 500 evra brutto na plati osetio pola od toga. To je win-win za obe strane, imaš službeni auto na koji firma ne plaća full iznos troška a ti dobiješ jeftinije auto od onog što bi platio kao privatno lice.
Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Sta znam, ulazi se u ozbiljnu kupovinu, zato mislim da je greota da se (mozda) za malo omasi RSVladapetr napisao:Tako sam i ja razmišljao, plus će i kad ga puste u prodaju rok isporuke sigurno biti duži. A ima i do ovoga što @Ivan kaže, treba nešto ostaviti za sledeći auto

Послато са HTC U Play уз помоћ Тапатока
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Vlado, kad zavrsis posao, napisi bas detaljnu racunicu lizinga...
- Vladapetr
Sve pišem, samo da prvo stavim paraf. Čisto malera radi 

- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Jesu li ti isproveravali firmu
Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk
Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk
Upravo tako kako je Risto napisao. Rata na bruto je veca, ovo je neto iznos. Auto je na firmu.Risto napisao:Mislim da je tu netto/brutto matematika bitna, to znači da ti firma kroz platu odbije deo rate (ili celu) ali od brutto iznosa i onda to tebe dodje manje netto. Ja bi recimo od 500 evra brutto na plati osetio pola od toga. To je win-win za obe strane, imaš službeni auto na koji firma ne plaća full iznos troška a ti dobiješ jeftinije auto od onog što bi platio kao privatno lice.
I idu i gume, kasko, servisi...i porez, koji je glavni razlog zasto u DE nije popularno imati sluzbeni auto.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Jel ima metalik bela za Kodiaq? I crne lajsne i maska.
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
- Vladapetr
Ima, naravno. Ali mi se ne svidja, napolju je svaki drugi Kodiaq beo.
Ima 3 bele. Tu koju najčešće vidiš je žućkasta, zove se Candy White i ne može da se pomeša sa Laser ili Moon White.
Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk