Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od grujicd »

Je li ima EU državljanstvo kad planira da se preseli dole? Sa našim pasošem je limitiran na 90 dana u 180 dana, ne može baš da se preseli.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Koliki je porez tamo za npr 50m2? Prosek neki
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ja mislim da nije problem koliko je porez za 50m2 danas, nego koliko ce biti za koju godinu, to niko ne zna, a posebno ne za one kojima to nije primarana lokacija...
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

shandu90 napisao:
Darko napisao:Iz pirota je to bas zgodno zbog kilometraze. Za nas sa severa je daleko (mada dusan ide dole).
Meni sve i da neko pokloni stan u gr ne znam da li bih se nakanio da idem vise od jednom godisnje dole. Dug put, 4 granice, los put kroz mk, gr..
Jel vi to izdajete kad niste dole?
Mi do sada nismo izdavali. Godisnje nas taj hir izlazi 2000e. Pricali smo sa dobrim Dobrivojem iz Vranja, i on i sin imaju stan i kaze da je sin za 130e dnevno izdavao bez ikakvih problema. I to krajem jula poceo, preko bookinga. Treba se pomuciti naci normalnu cistacicu, on je imao problema sa siptarkom (uglavnom oni rade takve poslove dole) posto je sve ofrlje radila i zalili su se gosti na higijenu. Izvukao je 5000e nakon izmirenih obaveza. Ja sam rekao caletu da bi bilo pametno da razmislja u tom pravcu, posto jos ima do penzije i selidbe dole.

Sent from my P10 Lite using Tapatalk
2000e? Kako? Slika
Prijatelji izdaju stan od oko 50m2, koji ima dve odvojene sobe, idealan za 4 osobe, za 40e-50e dnevno.
Cena u Mudanji, za relativno noviju zgradu, na relativno dobroj lokaciji, teško ide ispod 1000e/m2.
Za stan od oko 50m2, kažu da su godišnji troškovi oko 500e.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Nas stan u Crnoj Gori je izlazio oko 1500eur godisnji troskovi pre 12 godina, prema tome 500eur mi je bas mala suma. Pricamo o odnosenju smeca, porezi, voda, srujomer i ostale stvari cele godine...
Poslednja izmena od ljuba u 05 Okt 2018, 17:52, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Tako su nam iz više izvora rekli...

Sent from my iPhone using Tapatalk
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Kako neki zele da se presele u GR kada odu u penziju, kako je grejanje reseno?

Vidim da je cena kwh u GR, oko 20 centi, odnosno 4x nego u Srb, plus ne verujem da ima jevtina tarifa za domacinstva. Grejanje na struju bilo ekonomski pogubno za penzionera, mada su dole zime blage.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Koliko se sećam, po Hakidikiju, ranijih godina, vozaju kamioni sa ogrevnim drvetom.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Posle par dana opservacije, nadredjeni mi je rekao da usporim ne malo, vec mnogo. Da je najvaznija ne kolicina, vec kvalitet.

Ne znaju oni sta je srpski kapitalizam, ali vide posledice :-)

Na poslu je, a i oko mene u gradu, koliko slusam i vidim, daleko humaniji odnos nego u Srb sto je bio, i daleko vece postovanje coveka.

Osecam se bukvalnonkao penzioner, onako ocelicen iz Srbije, a o normalnosti okoline i u ticaja iste na zdravlje je izlisno govoriti.

Licno iskustvo, voleo bih da cujem i iskustvo zemljaka.

Inace ko se trudi da bude nemac, to naravno nikada nece moci, i tu dosta balkanaca padaju. Jednostavno dozvoljeno ti je da budes tonsto jesi, i niko te ne dira oko toga.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Evo ja ovde radim na terenu, skoro su sve Nemci kolege. Necu da preterujem ali generalno je jako lagan tempo, ali rad na terenu je opet posebna stvar. Sve to oni isprogramiraju da moze normalno da se zavrsi, a projekat moze komotno na Discovery megafactories :) . Ali ni u fabrikama gde sam bio nema lomljenja kicme od tempa, to je sigurno. U Srbiji sam radio i u privatnom sektoru u maloj firmi (to je ubijanje od posla, da ne idemo dalje u detalje), onda u NISu, pa u direktnoj stranoj robo investiciji, u Nemackoj je ipak sve to druga dimenzija sto se odnosa prema coveku/ radniku tice, pocevsi od dostojanstva, htz zastite, radnog vremena, ishrane...ma evo u Juznoj Africi u ne bas fantazija gradu plata operatera preko 1000e, nisam mogao da verujem.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Rade temeljno i to je to. Kad je zurba donosila rezultate, nikad.

Sent from my P10 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Rade samo normalno, nista preterano. Uredno i sistematicno. Sto kod nas niti je bilo niti ce biti.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Posle godinu dana u ovoj firmi, tek sam sada saznao da moj tim lider dopisuje vreme kad nešto uradim. Recimo, za sklapanje nekog Bottomcooler-a je predviđeno vreme od 1080 minuta. Pošto sam ušao u fazon, uradim za 330-350 minuta. Sve delove tako radim, od 2-3x brže od drugih i propisanog vremena. Onda uhvatim zamenika šefa kako pored mog imena napiše još 200 minuta pre nego što preda radni nalog. Pitam šta je problem, kaze da mu to rekao šef da dopisuje meni vreme jer prebrzo radim.

Meni je to radni tempo. Ne žurim za svoje pojmove, samo tako radim. Ne pričam sat i po sa kolegom, ne vučem se po alat, ne studiram crteže 20 minuta pre svakog koraka. Nijednom nisam imao reklamaciju. Kad im je nešto ekstremno hitno, zna se ko radi to.

Tim lider je jedan od najvećih smradova koje sam upoznao u zivotu. I on sam zna koliko je smrad. Par ljudi iz hale je dozivelo burnout od njega, išli kod doktora. Do sada se par puta zalili, ali nece da ga smaknu jer taj posao zahteva dolazak subotom i nedeljom, a niko nije lud da im radi svaki vikend, sem njega. Ni kučeta ni mačeta, ni drugare, nikog. Sa svima u svadji, sa svim kolegama, direktorokm, komšijama, braćom, rodjacima. Lik je žešći smrad, nema sa kim se nije pokačio u firmi. On i ja ne pričamo, sem poslovno.

Ukratko, mislio sam da ''preko mojih ledja'' dodjem do višeg mesta u toj firmi, ali niko ne zna koliko radim jer smo izdvojen deo (clean room) i po papirima ja sam samo normalan radnik sa normalnim tempom rada. Ukratko, poslao sam prekjuče CV drugoj firmi, takodje cleanroom montaža. Videćemo odgovor. Tražim dalje posao.

U prošloj firmi jeste bilo 3 smene, radilo se vikendom, jesu kolege 90% šiptari nacionalisti, ali bar su šef Hrvat i njegov zamenik Bosanac primetili da radim. Jedino mi je to žao iz prošle firme. Tu bih do sada bio šef tog dela sve tri smene. Tako je bilo u planu, ali se supruga pobunila: ''ili ja ili taj posao''. I ja sutradan dao otkaz.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Bar ti žena nije oprala telefon. :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Odgovori