Dobro veče
- Martin Mystere
- Pridružio se: 18 Dec 2020, 21:09
- Garaža: Ford Mondeo Mk5 2.0 TDCI Powershift
Re: Dobro veče
Nađi bilo gde, u bilo kojoj knjizi pravopisa/gramatilke srpskog jezika, Vujakliji, Klajnu gde je naveden pojam kočni u smislu u kom se koristi i prihvatiću ga kao ispravan... Apsolutno nebitno koliko je taj relevantni izvor star, samo mi nađi da ispunjava taj uslov...
Dakle, komanda kočionice je ona pedala kojom se koči. Nema dalje.
Nađite bilo gde termin kočionica.
A to šta je i kako ušlo u narod je široka tema. I zašto se uči sa Googla uopšte. Ne može ispit da se spremi ili uradi projekat preko Googla. Osim možda ako ste Milan Strongman.
Inženjerski termini su kočnica, kočni sistem i sl. Ne znam odakle ideja da se dodaje slovo i iza č, baš bih voleo da znam.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Nađite bilo gde termin kočionica.
A to šta je i kako ušlo u narod je široka tema. I zašto se uči sa Googla uopšte. Ne može ispit da se spremi ili uradi projekat preko Googla. Osim možda ako ste Milan Strongman.
Inženjerski termini su kočnica, kočni sistem i sl. Ne znam odakle ideja da se dodaje slovo i iza č, baš bih voleo da znam.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
A ljudi, i kakve je Klajn imao veze s mehanikom automobila, siguran sam da je i on sam delove automobila poznavao manje od većine vas ovde. I drugo, izem ti tu diskusiju o pravopisu kad na kraju bude "Klajn je rekao". To treba da ima smisla, a ne da bude zato što je Klajn rekao.
Ja bi se manio svih tih veštačkih "pravilnih" izraza kod kojih ljudima čak nije jasno ni o čemu pričaš. Vijak, odvijač, zavijač... Oslanjanje, wtf...
Reci šraf, šrafciger, vešanje, šta je koga briga! Ko sad kad deci govorimo hard disk, i onda neko krene da mi priča da je pravilno "čvrsti disk". To tvoj da ne kažem šta čvrst...
Ako me zanima da li je kaže alnaser ili anlaser, pogledaću neku tehničku literaturu, neću "pitati" Klajna. Dobro, s onim poslednjim sam čak i malo demantovao sebe iz prva pasusa (teško da bi i u tehničkoj literaturi pisalo "šrafciger"), al definitivno - obiđimo Klajna.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Ja bi se manio svih tih veštačkih "pravilnih" izraza kod kojih ljudima čak nije jasno ni o čemu pričaš. Vijak, odvijač, zavijač... Oslanjanje, wtf...

Ako me zanima da li je kaže alnaser ili anlaser, pogledaću neku tehničku literaturu, neću "pitati" Klajna. Dobro, s onim poslednjim sam čak i malo demantovao sebe iz prva pasusa (teško da bi i u tehničkoj literaturi pisalo "šrafciger"), al definitivno - obiđimo Klajna.
Poslednja izmena od Gazu u 13 Maj 2023, 15:28, izmenjeno 1 put ukupno.
- Martin Mystere
Kad kažem da je ispravno kočionica umesto kočnica onda ću i da tražiim objašnjenje, do tada pošto znam da je kočnica ispravno tu pretragu ostavljam bilo kome koji sumnja u to.
Btw ne tražim preko google-a već sam naveo gramatiku/pravopis srpskog jezika, Vujakliju, Klajna ili bilo koji drugi relevantni izvor a tu slobodno možete da dodate bilo koju inženjersku literaturu, naročito iz koje se uči na mašinskom ili bilo kom drugom fakultetu a gde je navedeno "kočni" sistem - stvarno sam openminded za bilo koji izvor koji će to potvrditi...
Btw ne tražim preko google-a već sam naveo gramatiku/pravopis srpskog jezika, Vujakliju, Klajna ili bilo koji drugi relevantni izvor a tu slobodno možete da dodate bilo koju inženjersku literaturu, naročito iz koje se uči na mašinskom ili bilo kom drugom fakultetu a gde je navedeno "kočni" sistem - stvarno sam openminded za bilo koji izvor koji će to potvrditi...
Poslednja izmena od Martin Mystere u 13 Maj 2023, 15:29, izmenjeno 2 puta ukupno.
Vama dosadno 

Ford S-Max 2,5t

Ford S-Max 2,5t
Pa ja o tome upravo i pišem, koji su inženjerski termini iz literature. I kolega Markoni.
- Martin Mystere
Odlično, treba mi bilo koji izvor u bilo kojoj literaturi da tako piše i reći ću "OK, bio sam u krivu"...
Izvedeno od kočiti, a ne od kočnica, pa je osnova "koči".
Npr...
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... flt6ZbznEt_
Sent from my M2007J3SY using Tapatalk
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... flt6ZbznEt_
Sent from my M2007J3SY using Tapatalk
- Martin Mystere
OK, ovde profesor doktor Dušan Simić kaže kočione sile, a ne kočne a na slici je šema hidrauličkog kočionog a ne kočnog sistema ...

Pritom bih rekao da dotični nije baš bio analfabeta po pitanju motora i motornih vozila...
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/%D0%94% ... 0%B8%D1%9B

Pritom bih rekao da dotični nije baš bio analfabeta po pitanju motora i motornih vozila...
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/%D0%94% ... 0%B8%D1%9B
Poslednja izmena od Martin Mystere u 13 Maj 2023, 17:14, izmenjeno 1 put ukupno.
- Martin Mystere
Nije problem, neka bude da sami ja u krivu...
I za točionica je točioni a točionički tako da za jezik nije baš uvek kako se na prvi pogled čini logičnijim plus jezik se često menja tako da meni ne smeta ni jedno ni drugo.
I za točionica je točioni a točionički tako da za jezik nije baš uvek kako se na prvi pogled čini logičnijim plus jezik se često menja tako da meni ne smeta ni jedno ni drugo.
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Ti bi trebao da staviš prst na čelo pre nego što te uhvati ovaj "logoreični napad" koji ima sve manje smisla što duže traje...Gazu napisao:A ljudi, i kakve je Klajn imao veze s mehanikom automobila, siguran sam da je i on sam delove automobila poznavao manje od većine vas ovde. I drugo, izem ti tu diskusiju o pravopisu kad na kraju bude "Klajn je rekao". To treba da ima smisla, a ne da bude zato što je Klajn rekao.
Ja bi se manio svih tih veštačkih "pravilnih" izraza kod kojih ljudima čak nije jasno ni o čemu pričaš. Vijak, odvijač, zavijač... Oslanjanje, wtf...Reci šraf, šrafciger, vešanje, šta je koga briga! Ko sad kad deci govorimo hard disk, i onda neko krene da mi priča da je pravilno "čvrsti disk". To tvoj da ne kažem šta čvrst...
Veoma je bitno šta je ispravno a šta nije, ljudi su postali nepismeni i strasno je šta se može pročitati/čuti..
Postoje "u narodu uvrezene" greške na koji smo svi navikli ali ih to ne čini ispravnim. Neke i nisu strašne, ali ima i skandaloznih primera tipa "hvaliće nam soli". Tako se izražava više od polovine populacije. I šta sad, to je ok jer ih razumemo? 'ebo nas Klajn?
Nije strasno ne znati pa naučiti, strasno je biti govedo do kraja, jer mi tako kažemo, muuu...
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
imam jednog drugara koji konstantno prica "jer imas da mi das...." "jer ces biti kuci..." i sl., ispravljamo ga ali ne vredi a to isto mnogo puta procitam na netu ili cujem u narodu, takodje i "izvinuti", "hvali mi" , "sumljam", itd.
Jesi mu dao 

Ford S-Max 2,5t

Ford S-Max 2,5t