Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od samo polako »

Uroš S. napisao:Da, baš tako. Meni je krivo iz sadašnje perspektive što se nisam aktivirao na vreme na faksu, pa sam praktično prećutno dopustio različitim Nešama slinama u sličnima da se pitaju za bilo šta na fakultetu. Oni i takvi su u parlamentu, i različite ženske pušikare za ocenu.

Sent from my HUAWEI P6-U06 using Tapatalk
Da, baš tako. I meni je krivo iz sadašnje perspektive što sam kao mlad verovao raznim Homenima, profesorima, Otporašima i svim tadašnjim opozicionarima da gradimo bolju budućnosta.
Jesmo mi gradili bolju budućnost al' samo njima! :)

Pa nam je danas kriv Vučić, sećamo se šta je on radio...

Najgore što on ispade naj političar u regionu, da ne nabrajam sad ko to i zašto smatra, ustvari dovoljno je reći da ga je Merkelova pozvala u zvaničnu posetu dok su svi ostali sa njom razovarali na marginama nekog skupa.

Pušićarki je uvek bilo, mada one iz SRS-a ne znam da li spadaju u tu kategoriju ali zato Trivanka ili Hrustanovićka bar su skupo znale da naplate taj rad.

Uroše, podsećaš me na mene iz mlađih dana kada sam puno verovao tadašnjim aktivistima i srčano zastupao stavove, napadao Slobu itd.

Sada mi Sloba izgleda kao mala maca u odnosu na sve ove igrače danas.

Evo poslušaj ovo

http://www.youtube.com/watch?v=Wh9lYjUdViI#t=19

Da opet ne bude zabune nisam pristalica ni Dveri ali je Zoran zaista bio iznad svih ovih danas a njegove naslednike iz opozicije je sam opisao na kraju ovog priloga.

Nije Neša slina kriv što je ministar.
Imali smo mi i Mihajlovića, pa onda onog obijača trafika u mladosti pa Dačića i sad Nešu...
Ako nam 14 godina nije bilo dovoljno da naučimo onda stvarno nikada nečemo ni naučiti neke stvari.
Poslednja izmena od samo polako u 09 Jul 2014, 11:56, izmenjeno 1 put ukupno.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

samo polako napisao:Sve su to godine uzimanja kredita od MMF-a i sličnih humanitarnih institucija.
A tek nas čekaju porezi i naplate jer proizvodnju nemamo a rate pristižu.
Ne bih se slozio na srednji rok, za koji mesec dalje odrzavanja stanja kome verovatno je to nacin reakcije drzave.

Unapred se izvinjavam na duzini, i na opisu koji ce nekima biti pesimizam a po meni je nuzna zakonitost.

Ja imam sasvim drugacije vidjenje ocekivanog toka dogadjaja.
Poreze na papiru mogu da pisu koliko god zele, kao 92,93 godine.Naplata shodno povecanju tezi nuli.

Cista matematika.

Ceka nas prodaja imovine, pre svega drzavne poput JKP, EPSa, Aerodroma, Telekoma, Osiguranja Dunav, itd. U pitanju su nedelje, ne godine. Radi se o 10-30 nedelja vremena za akciju, a da ima smisla. Nakon toga sledi rasprodaja, za 1 euro, dolar, dinar.

Zatim ceka nas prodaja privatne imovine stanova, kuca, firmi, automobila, televizora, telefona i svega sto je uzeto na kredit bez realnog pokrica u prihodima.

Ceka nas raspad bankarskog sistema, vec se nezvanicno prica da je udeo nenaplativosti 40tak %.
Ceka nas otpustanje 400.000-600.000 zaposlenih na teret budzeta.
Zemlje priblizne velicine stanovnistva imaju 180.000-210.000 ukupno zaposlenih na tim poslovima.
To je stanje odrzivosti sistema, da bi mogli da budemo konkurentni okruzenju evropskog regiona.

Broj administrativnih cinovnika treba da bude 1 zaposleni na 1.000 stanovnika, to konkretno znaci prevedeno na Beograd da ukupno svi aministrativni kapaciteti grada, ukljucivo poslanike, Vladu i Skupstinu, treba da ima do 2.500 zaposlenih.

To znaci i da je neodrzivo postojanje samostalnih opstina sa komplet administracijom na teritoriji sa 2-5.000 stanovnika i da ce morati da se broj opstina smanji na 50tak ukupno za celu Srbiju.

Onih 600.000 viska na drzavnom budzetu ce morati da se prebace na neki produtivni posao, i da iz statusa formalno uposlenih predju u status realno zaposlenih.

Ugrubo, oko 4/5 ljudi u tom segmentu treba da ocekuje tranziciju ka ucescu na trzistu rada.
Broj zaposlenih u privredi ce morati da bude povecan sa sadasnjih oko 800.000 na najmanje 2.000.000.

Treba investirati u novih, efikasnik, odrzivih i naplativih, oko 1.000.000 radnih mesta, ostalo ce apsorbovati postojece firme vracanjem na posao onih koji su morali biti otpusteni tokom zadnjih 3-4 godine usled nedostatka obima poslovanja.

Rezime, ceka nas ono sto prolazi Grcka samo u ostrijoj formi jer je privreda u daleko losijem stanju, daleko su manje zalihe novca i daleko losiji opsti polozaj.

Jedan primer, javni radio tv servis Madjarske, koja je po broju stanovnika i velicini slicna Srbiji, ima oko 225 zaposlenih. (slicno je i u drugim zemljama, reda 180-350 zaposlenih)
RTS koji se formalno izdaje za javni servis i ne zna broj zaposlenih, cifre se vrte od 3.000-4.500 na platnom spisku.

Drugim recima oko 90+% sadasnjih formalno zaposlenih tamo je visak, koji je neodrziv.

Tek prica o Zeleznici, gubicima i troskovima koji se dotiraju iz budzeta je kao horor film.

I pored svega mi porezima kaznjavamo proizvodnju, ekstremno visokim taksama, naknadama, doprinosima, uz ekstremne kamatne stope same drzave i slicno ubijamo i ono postojece sto jos prezivljava.

Zato i nije cudno sto se vise radnih mesta svakoga dana izgubi i zatvori firmi nego sto se novih radnih mesta i firmi "stvori" na osnovu poklona subvencije iz budzeta.
A onda tako otvorene firme ne placaju poreze i doprinose, cak i za vise godina.

Kako su radna mesta na toj osnovi nastala zadnjih 4-5 godina sada u fazi da istice subvencija realno je ocekivati da te firme krenu u smanjenje obima i eventualno zatvaranje i selidbu.
To su manje vise neekonomski formirana radna mesta, koja tesko funkcionisu bez subvencija.

Za nesto preko 5 meseci stupa na snagu totalna liberalizacija trgovine poljoprivrednim proizvodima sa euro unijom, a to znaci veoma bitnu promenu pozicije domacih proizvodjaca hrane.

Ovo nece javno reci politicari, ovo nece NBS u projekcijama napisati, ovo nece biti u fokusu, ovo ce biti stavljano pod tepih...sve dok ne dodje do strane intervencije da dalje vise ne moze.
Eklatantan svezi primer ovakvog razvoja dogadjaja je Grcka ili italija, gde su se pravili blesavi a onda kao iznenadjeni da mora da se napravi hirurski rez i totalno promeni shvatanje i redosled poteza u drzavi.

Javni dug, javna tajna, nije ni 60% ni 80% vece debelo preko 100% BDP s obzirom na nacin manipulacije statistike sa visinom domaceg BDP i fiktivnim kursom dinara koji se brani ekstremnim kamatnim stopama emisija novcanih papira svakog meseca odnosno spekulativnim kapitalom.

U sustini, sleduje pucanje vestacki naduvanog balona drzavnog budzeta, pre svega rashodne strane. Prihodna strana je u opadanju, sto je dodatno ubrzalo povecanje PDVa prosle godine.
Veci PDV bez pokrica je recept za vecu rupu u budzetu, pravilo koje se jos jednom pokazalo i na nasem primeru.

Naravno, ima puno onih, cak i vecina koja ce da odmahne rukom i da nastavi pricu kako nije nista strasno, da i drugde po svetu nije sjajno, da se moze kontrolisati pad sa litice u ponor itd.

Vec vidjeno, kroz surovu realnost 91-94 godine.

Ili ce se desiti neka nezabelezna u istoriji magija, pa ce novac poteci u slapovima a koji ce neko da salje bez pitanja kao trajni poklon bez da ista pita a mi kao mudri ljudi novac uloziti u nova radna mesta koja ce zatvoriti postojeca fiktivna.

Nisam sklon verovanju u cuda, znam da rad, red, organizacija jesu dokazani metod kroz istoriju, ciji je ocigledni dokaz sama Nemacka ili Japan ili Koreja ili Singapur ili slicne stabilne i odrzive privrede.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

U pravu si!

Samo taj koji pokuša navedeno da realizuje reskira da bude izbrisan sa političke scene Srbije.

Izvesnije je prodaja jednog javnog preduzeća i životarenje do sledećih izbora.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Milos_kg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm

Post od Milos_kg »

Izvinjavam se ako je neko vec postovao.

http://pescanik.net/2014/07/velike-tajn ... -doktorat/
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Opa, veliki stručnjak inače, što neko reče ovde.
Poslednja izmena od Uroš S. u 09 Jul 2014, 16:03, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

Nama je izgleda cela država plagijat.

Ima još na Peščaniku navoda o plagijatima i iz drugih stranaka.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Samo polako, preterao si sa imenima i politkom...

Molm vas da to ne radite
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Tako je, lakse malo sa politicarenjem.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Nikako ne mogu da shvatim sve ove pokondirene kojima je dupe zinulo za doktoratom.
Doktorat ti treba jer ostaješ u nauci i nastavi, a nijedan od njih nije, ili jer si zapeo da ga imaš, a tada je pisanje izazov koji si sam sebi postavio.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Treba im, što bi naš narod rekao, da zaseni prostotu. :thumbdown:
Širim haos!
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Jok more, nego daj sve što može na mufte. Leba bez motike i sl.

TT
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

McGruja napisao:Samo polako, preterao si sa imenima i politkom...

Molm vas da to ne radite

A ostali nisu, ostali ne pominju imena!?
Ili možda neka imena nisu za pominjanje a neka jesi?
Šta je ova tema nego čista politka!?

U redu ja se odjavljujem sa ove teme! :sesir:
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

samo polako napisao:
Samo taj koji pokuša navedeno da realizuje reskira da bude izbrisan sa političke scene Srbije.

Izvesnije je prodaja jednog javnog preduzeća i životarenje do sledećih izbora.
Naprotiv, mislim da ona ekipa koja to uradi ulazi u istoriju i bice zlatnim slovima zaisana kao primer buducim generacijama.
Bice nezadovoljnih sigurno, pre svega onih koji sada uzivaju privilegije iz parazitskog sistema, ali je to manjina gradjana, dok ce velika vecina jedva docekati da im se popravi polozaj.
I za Ataturka su pricali da je politicki niko i nista, a ono smela reforma ga je nacinila tzv ocem nacije.

Prodaja 2-3 javna preduzeca u ovoj godini je nuzna, ako se ne promeni kurs dosadasnjih desavanja do sledecih izbora bice prodato skoro sve sto postoji od javnih preduzeca ili velika vecina.
Jedno javno preduzece prodajom podmiruje 3-5 meseci rashoda budzeta.

Rupa u budzetu je oko 210.000.000 evra mesecno, sa tendencijom ostrog rasta.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Kad sam defetisticki nastrojen, uhvate me misli da je bolje da se sve rasproda pa makar i za euro, samo da vise bagra nema cime da raspolaze, gde da zaposljava botove, odakle da isisava kes.

Onda se setim da bi nakon par meseci samo osnovali nova javna preduzeca pa se jos vise smorim...
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Da ce biti gadnih rezova, to je jasno.
Mora i treba da ih bude

Ali kako ce to biti uradjeno, i jos vaznije kako ce se posle upravljati javnim sredstvima, ja se toga plasim
Odgovori