Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Martin Mystere
Reactions:
Pridružio se: 18 Dec 2020, 21:09
Garaža: Ford Mondeo Mk5 2.0 TDCI Powershift

Re: Dobro veče

Post od Martin Mystere »

ljubitelj napisao:
Martin Mystere napisao: 26 Jul 2023, 22:42
OMP napisao:
ljubitelj napisao: 26 Jul 2023, 21:09
Mi nemamo protivnika sa kojim bi mogli da ratujemo, osim da izgubimo rat što je jedina opcija a time i prilično glupo na tu kartu igrati.

Tako je, zato mi i nisu jasni postovi o odbrani drzave , kuce, porodice, od koga bre da se branis, mozes od pojedinca ili par njih ali bilo koja sila sravnice nas sa zemljom, ta odbrana bi bila cisto da se kaze da smo pokusali da se branimo ali da se odbranimo sigurno ne mozemo
Šta bi ti ako bi teoretski pokušao da nas napadne neki od naših suseda pošto, opet teoretski govorim, hoće da zaštiti svoju manjinu u Preševskoj dolini ili na zapadu Vojvodine?

I zašto misliš da bi nas mogle napasti samo sile?

Doduše upravo sa takvim stavom nas i ne treba da napadaju sile, dovoljan nam je bilo ko...
1- šta ako nas napadne NATO sused lekciju imali 1999.
2- pa samo sile postoje oko nas, tj jedna sila i to prilično jača od nas.
Ko bi nas mogao napasti a da prethodno pobedi NATO pa uspe da stigne do nas ? I zašto bi ?
3- teoretski za pokušaj napada videti pod 1 rezultat rata.

Nije to više ni pitanje stava već proste surove realnosti gde smo mi a gde su NATO susedi, kao vojske koje bi se mogle medjusobno susresti nebitno da li teoretski nekog pitanja Vojvodine i/ili Preševske doline i/ili uopšte Srbije kao takve.

Srbija vs NATO mislim da rezultat nije upitan, samo bi opet ponavljali lekciju.
1 - Pročitaj NATO Article 5 pa možemo pričati i o ostala 2...

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

A ratovi se uvek vode po pravilima :) To je jedno od bolih stvari sto sam do sada procitao :)
Korisnikov avatar
Martin Mystere
Reactions:

Post od Martin Mystere »

Ja govorim o tome da se potencira da nama ne treba vojska jer nas može da napadne samo strašna sila poput NATO a nikako neko pojedinačno.

Eto, da nemamo ni te nikakve, užasne vojske koja služi samo za promociju Vučića, mislite li da bi se u tom slučaju Kurtijeve KSB zaustavile sa vršljanjem i presijom na severu Kosova ili bi se zaboravio i krenuo još malo severnije da "zaštiti" sunarodnike u Preševskoj dolini...

Ali pošto znamo da bi nas NATO satro u sekundi a da sem njih definitivno ni i teoriji nema ko drugi da bi nas napao - šta će nam uopšte vojska...

Da mi napadnemo bilo koju zemlju članicu NATO mogli bi bez problema da reaguju i da nas ponovo svi ostali zaspu bombama i raketama u suprotnom, ako bi imali neki interes, naravno da bi mogli kao 1999. ali ne tako jednostavno već bi ponovo kao i tada morali znatno da se potrude i nađu neki dobri razlog.

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

A i to je prica samo kako kome odgovara. NATO, kao i sve ostale organizacije sluze dok to glavnim odgovornim :) odgovara i ide u njihovom smeru akcije. Definitivno je tako kao sto si rekao ali opet bez vojske ne bi trebalo nikako, zbog mnogo razloga… Na kraju krajeva oni bi jako voleli da i mi udjemo u NATO, onda bi i taj problem resili :)
Poslednja izmena od ljuba u 27 Jul 2023, 11:45, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ti izgleda nisi pročitao da je za to nadležan MUP.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

A ja mislio da je MUP integrisan u vojsku, ili vojska u MUP od kraja 90 :) Sve zavisi odakle gledas…
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Nisam na tebe mislio, već na post iznad tvog.
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Ulaskom u NATO se ne bi resila nasa situacija. Grci kupuju silne avione i opremu ne zbog obaveze prema savezu, vec zbog Turske koja ce ih u jednom trenutku napasti.
Takodje, ove tri godine se toliko stvari desilo koje 90% ljudi ne bi pretpostavilo, tako da ko zna sta nose sledece decenije.

Послато са SM-S918B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Martin Mystere
Reactions:

Post od Martin Mystere »

Heinz napisao:Ti izgleda nisi pročitao da je za to nadležan MUP.
Ti izgleda nisi pročitao da sam ja napisao "Kurtijeve KSB" kao njihova regularna vojska, što za njih Kosovske snage bezbednosti i jesu i da uopšte nijednom rečju i nigde nisam pomenuo šačiču terorista za koje ti pričaš da je nadležan MUP.

Ti i ja pričamo o nekoj sasvim drugoj priči a za ovo što sam ja pomenuo i o čemu pričam (KSB) nije niti će ikada biti nadležan MUP.

Poslednja izmena od Martin Mystere u 27 Jul 2023, 11:59, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

NATO pusti Turke da malo brodovima provociraju Grke, hoće neka ostrva nazad, šire teritorijalne vode i sl.
Onda dođe Francuz i kaže evo kupite naše avione, samo par milijardi eura koštaju. Onda Grci odreše kesu, a Turci povuku brodove.
I svi zadovoljni, pare se vrte.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

To Grci imaju zaista problem što im je sused Turska, a koja je nepouzdana. Ali mi nemamo takvog suseda. Možda surovo zvuči, ali sa našim susedima je sad već sve raščišćeno, i jedino je ostalo to oko Kosova nerešeno.

Što se obaveznog vojnog roka tiče, evo, pogledajmo mapu.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Vojni_rok

Obavezni vojni rok je samo u onim zemljama koje su ko na iglama da li će ih neko napasti, sa izuzeztkom Švajcarske i Austrije. S obzirom da kod nas nijedan sused nema obavezno služenje vojnog roka, ni nama on nije potreban. A da nam vojska ne trebam - to je možda neko to ovde izgovorio, ali ne misli bukvalno, već da nema smisla da cimaš ceo narod da ti služi taj vojni rok kao za vreme Hladnog rata. Profesionalna vojska može da reši svaki problem koji bi nam iskrsao, a ako bi se nešto počelo zakuvavati, mogao bi vojni rok da se i uvede. Ali pošto sad nije takva situacija, obavezni vojni rok samo bi služio diletantima poput Vulina i AV-a da imaju čime da zveckaju komšijama.

I ja sam iz Vojvodine, pa da kažem: manite se tih gluposti "pitanje Vojvodine", niko iz Vojvodine ne želi da se otcepi, stanovništvo Vojvodine čine 60-70% Srbi. Manite se te paranoje. Kakvi Vlasi u istočnoj Srbiji, i tamo je bela kuga, nikad oni nisu tražili neki poseban tretman. Ne vidim ni da iko ozbiljan bilo šta ikad pomenuo ni za Sandžak.

A što se tile "spoljnih neprijatelja", pa oni nas danas jednostavno kupe, sve čista ekonomija!

Možemo pričati i "da su naši preci ovako ili onako", ali naši preci su imali saveznike na svojoj strani, i tako smo uspeli da ipak dobro prođemo na kraju oba svetska rata (ako zanemarimo izgubljene živote!). Nije ništa ostvareno tako što su naši preci, bože moj, imali muda. Biti jači od svog komšije nije dovoljno barem od 18. veka! Štaviše, u oba svetska rata smo bi na stranu jačih - onih koji su čuvali svoj bolji položaj u odnosu na Nemce. Kao sad kad bismo bili na strani NATO-a.
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Gazu napisao: BTW, [mention]srdjanyo[/mention], koje si ti godište? Ti si vojsku i služio, pa te na račun toga sad zovu?
Služio sam 2005. Došao na 9, skratio nam Tadić na 6 meseci.
Imam 3 VESa.
Danas sam bio u Braće Jovandić u VO da predam medicinsku dokumentaciju i zahtev za procenu zdravstvene sposobnosti.
Ostavio sve to i popunjen obrazac sa brojem telefona...
Ne verujem da će me osloboditi, ali i ako me ne oslobode, bogme ću svakog dana da visim u vojnoj bolnici u Petrovaradinu.

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Nema razloga da te na drugi nacin oslobode ako si zdrav i sposoban, samo prigovor savesti pomaze
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Ja sam 19-tog Juna dobio neki papir da je počeo prevod u rezervni sastav i da treba da idem na pregled zbog procene itd itd. Generična poruka koju dobijaju svi koji su 1992-go godište, sledeće god 93-94 itd... Iskreno mi se gadi dok pišem ovo, samo podsećanje na to mi uništi dan što je uglavnom svakodnevno. Ne znam kada ću dobiti taj poziv za pregled, iskreno se nadam da će to biti na sveti nikad. Neki su pisali za par meseci nakon prvog pisma, neki da se samo potpiše neki đavo i kraj... Svakako bi me odbili na pregledu zbog urođenog deformiteta stopala.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

@srdjanyo Držim palčeve!😁

---------------
Uzgred, društvo, imam pitanje u vezi sa Šengenom, nije mi nešto jasno. U 180 dana, sme da se ostane kod njih 90 dana. I sad, ako sam ja već od 1. januara "potrošio" recimo 80 dana u nizu, to znači da mi je ostalo još 10 dana koje bi mogao da iskoristim. Da li bi ja onda mogao na 176. dan da odem u Šengen zonu, i da tamo ostanem još 15 dana? Jer tako ne postoji nijedan interval od 180 dana u kome sam više od 90 dana bio u Šengenu. Iako sam sa ta dva poslednja boravka bio kod njih 95 dana - kad se saberu oba prethodna boravka.

Može to i ovako da se sagleda.
1. Kad izlazim iz Šengena, da li mi samo gledaju poslednjih 180 dana? To bi meni bilo logično. Ili...
2. Kad izlazim iz Šengena, da li mi gledaju sabiraju sve boravke koji makar "čepaju" taj period od 180.

Ovo drugo bi moglo da potkrepi ovakvo tumačenje: kad ulazim u Šengen zonu, a da sam već potrošio 80 dana za tih prethodnog 170 dana, onda oni mogu da kažu "OK, ti imaš još 10 dana". Time bi napravili da ja trebam da se vratim u SRB tog 180. dana. Prosto mogu da zamislim da je neki birokrata to tako zamislio.😒
Odgovori