Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Re: Dobro veče

Post od Gaginh0 »

Slika

Čim ti prođe 90 dana u Srbiji možeš opet 90 u EU, nebitno koki je datum ili deo godine.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Potrazi na netu kalkulatore :)

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Martin Mystere napisao: 27 Jul 2023, 11:31 Ja govorim o tome da se potencira da nama ne treba vojska jer nas može da napadne samo strašna sila poput NATO a nikako neko pojedinačno.

Eto, da nemamo ni te nikakve, užasne vojske koja služi samo za promociju Vučića, mislite li da bi se u tom slučaju Kurtijeve KSB zaustavile sa vršljanjem i presijom na severu Kosova ili bi se zaboravio i krenuo još malo severnije da "zaštiti" sunarodnike u Preševskoj dolini...
Pa oko nas nema nikoga pojedinačno ko bi mogao da nas napadne, samo je NATO svuda oko nas.
Koji bi bio motiv da nas neko napadne pojedinačno u slabijoj varijanti nego zajednički kao jačoj varijanti napadača. U rat se ide kada si jači od protivnika, osnovni dovoljan i neophodan uslov da se iz rata izadje kao pobednik i ostvare postavljeni ciljevi tog nekog rata.

Ne treba nam amaterska vojska, to se potencira. A ponovno vraćanje obaveznog služenja ide u tom smeru.
KSB je pod komandom NATOa, kao i komplet Kurti i svi pre njega, kao što će biti i svi posle njega.
NATO je taj koji vrši kočenje ili puštanje da se vršlja.
Mislim da je naivno promišljanje da Kurti samostalno vodi politiku i radi ovo što radi bez konsultacije sa NATO tj KFOR. Druga je stvar "igara" za lokalnu upotrebu.

Rat Srbije sa bilo kojim susedom je isključen, kao što je isključeno i bilo kakvo samostalno angžovanje VS van dozvole komande NATO bilo gde tamo gde je NATO već aktivan i stacioniran.
To uključuje i KiM/Kosovo.

Kako to funkcioniše imali smo očiglednu lekciju 2001. godine na primeru MK gde je ta ista OVK samo preimenovana u ONA vršljala sve dok NATO nije rekao STOP. I završio priču ekspresno.
I praktično je danas NATO garant za MK, interes im je sada da postoji stabilnost pa to i aktivno čuvaju tj održavaju.

Ako se neka zemlja odluči za rat ne treba tu mnogo izgovora, opet 1999. je sasvim dovoljan primer, kao i pre i posle toga angažovanje NATOa na raznim mestima. I ne samo njih ali oni su izrazit primer delovanja koje smo mi osetili direktno.

OK, slažemo se da ne slažemo oko potrebe uvodjenja obaveznog vojnog roka, ja ne vidim svrhu zašto je to potrebno.
Poslednja izmena od ljubitelj u 27 Jul 2023, 20:08, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

@Gaginh0, slažem se, mnogo sam zakomplikovao.🤣

Hvala @blaugrana, pogledao sam na visaguide.world, i izgleda da je u redu ovo prvo što sam napisao!🙂

Znam, zakomplikovao sam, al mi taj neki detalj pao na pamet, pa gledam za burazera da se ne zezne.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Gazu napisao: 27 Jul 2023, 13:30 To Grci imaju zaista problem što im je sused Turska, a koja je nepouzdana.
Ili obrnuto. Ne treba zaboraviti da su Grci izvršili invaziju na Kipar, da su sprovodili etničko čišćenje, da su de facto napali Turke (tamošnje lokalne). Turska je uzvratila u samoodbrani praktično.
Grci su zakuvali i napravili problem, a koji ni dan danas nije rešen jer Grci prosto ne priznaju prava drugim narodima, zato je i ex YU imala decenijama problem sa Grcima. (i jedna od retkih zemalja Evrope gde su nam trebalo decenijama vize za turistička putovanja).

Grčka kao fašistička zemlja svakako nije bila pouzdana nikome, srećom pa je uspela demokratizacija u Grčkoj i kakvo takvo normalizovanje odnosa.
Hoću da kažem da ne treba zaboraviti istoriju, nisu Grci baš bili mirni i dobroćudni susedi.

ps. vojna hunta, puč , fašizam, etničko proterivanje Slovena i Turaka 50tih godina, agresivna asimilacija svih negrka...i to je istorija Grčke ne tako davno.
Korisnikov avatar
Martin Mystere
Reactions:
Pridružio se: 18 Dec 2020, 21:09
Garaža: Ford Mondeo Mk5 2.0 TDCI Powershift

Post od Martin Mystere »

ljubitelj napisao:Pa oko nas nema nikoga pojedinačno ko bi mogao da nas napadne, samo je NATO svuda oko nas.
Koji bi bio motiv da nas neko napadne pojedinačno u slabijoj varijanti nego zajednički kao jačoj varijanti napadača. U rat se ide kada si jači od protivnika, osnovni dovoljan i neophodan uslov da se iz rata izadje kao pobednik i ostvare postavljeni ciljevi tog nekog rata.
A vojska i služi ne uvek i nužno da ratuje nego i da se ne osete baš svi jačim nego i da se potencijalno odvrate od mogućeg napada tj da ne bude rata.

Ako nemaš čime da se braniš napašće te svaka šuša, ako imaš čime da se braniš opet te mogu napasti ali će verovatno pre toga da promisle.

Evo Hrvatska je članica NATO, na nju se odnosi pomenuti član 5 i niko ne može da je napadne bez da se NATO ne umeša i opet se naoružava tako što će za odbranu da u periodu od 2023-2026 na municiju, naoružanje i opremu potroši 3,8 milijarde evra (informaciju objavilo MORH) zarad odbrane svoje teritorije ali eto mi koji smo prepušteni sami sebi u ovom okruženju, kada želimo da kupimo naoružanje, municiju, opremu to tako bode oči i pojedinci odmah potežu priču kako Srbija hoće u rat...

Nekima je koncept spremnosti za odbranu sopstvene teritorije od potencijalnog (ovo je ključna reč - potencijalni) napada potpuno stran...
ljubitelj napisao: OK, slažemo se da ne slažemo oko potrebe uvodjenja obaveznog vojnog roka, ja ne vidim svrhu zašto je to potrebno.
OK, ja ne vidim što to meni pričaš i zašto se ne slažemo pošto ja ne da nisam potencirao uvođenje obaveznog vojnog roka već sam više puta napisao da sam za profesionalizaciju vojske...

Čitaju li pojedinci ko je šta napisao pre nego što nekom nešto repliciraju?
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Grčka invazija na Kipar?
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

I ja to prvi put čujem.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Koliko je poznato iz pravilnika i servisnog uputstva za invazije, turci su izvršili invaziju na Kipar 1974 godine.
Potpuno ludilo sta se ovde piše...

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Ljubitelj u svom elementu - u sve se razume, samo uvek u neku "čudnu" stranu vuče loše mu odradili reglažu
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Martin Mystere napisao:Čitaju li pojedinci ko je šta napisao pre nego što nekom nešto repliciraju?
Ne, sad samo pucamo po svima argumente, nebitno koje, samo ROOKAAAJ!Slika

Pa ni kod Grka nije bitno čak ni ko je počeo, poenta je da oni objektivno imaju problem s Turcima iako su obe zemlje u NATO-u. Nepotrebno je i komentarisati ko je počeo, ali evo, Zdushan je već citirao i servisni uputstvo za invazije, pa je i to rešeno.Slika

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Da li je vojska potrebna Srbiji - moje mišljenje da da. Ali vojska koja će stvarno vršiti prave obuke.

Ako želiš mir, spremaj se za rat. Naravno male su šanse za rat, ali vojska zna da napravi sistem odbrane, a ne treba se braniti samo od osvajača - već i od vode (zaboravismo Obrenovac) , vatre (svakog leta imamo požare), zemljotresa, raznoraznih vanrednih situacija
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Treba samo odgledati Tešu i sve se zna.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Martin Mystere
Reactions:
Pridružio se: 18 Dec 2020, 21:09
Garaža: Ford Mondeo Mk5 2.0 TDCI Powershift

Post od Martin Mystere »

@ dzonic87

Nismo zaboravili, pominjao sam ja i poplave pre desetak godina i pomoć prilikom prošlih zemljotresa i još štošta ali je ljudima prva i često jedina asocijacija kada se pomene vojska - rat.

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Sve te mlrd $ su cena članstva u NATO. Grci su sa FR potpisali nabavke brodova i aviona za oko 4 mlrd mislim. Nema sreće od tog loženja, samo interesi.

Kod nas Ameri spajaju teritorije autoputevima, a mi se ložimo na naoružavanje.
Bechtel Enka počinje i u MK da spaja.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Odgovori