Dojče šprahe švere šprahe

Jer nisu pokusali da uce slovenske jezike....
Najteze je A1 i A2, dok se savladaju sve one deklinacije i ostalo, znaci prva godina.
Posle dolaze fraze, kombinacije i sl. sto je meni dosta lakse i zanimljivije.
Kakav je ukus? Dobar, kao u Evropi, ili loš, kao u Americi? Da li su u javnom životu (npr. u tom McDonaldsu) prisutni i belci? Ili žive u svojim getima, u kućama opasanim ogradama i ne izlaze na ulicu? Da li je danas teško biti belac u JAR?dragvorl napisao: 10 Okt 2018, 23:07 McD u Juznoj Africi. Cene smesne, ljudi debeli. Njihova valuta se menja 7 dinara za 1 rand. Znaci BigMac (i to sam uzeo veci, moze da se bira) oko 220 din.
Stranci to uglavnom doživljavaju kao zemlju divljaka u kojoj je sve dozvoljeno (za pare, a pogotovo strance sa parama). Navikli su oni na to, kroz stotine godina kolonijalne vlasti. Cilj je što brže isisati profit iz kolonije i ako je moguće pri tome se dobro zabaviti. Kako živi lokalno stanovništvo ih ne zanima. Zapravo im je i lakše u zemljama u kojima je veća anarhija, a ljudi siromašniji. Nekada se čak aktivno trude da ih upropaste, pre nego što ih kolonizuju.Пунтилак napisao: 11 Okt 2018, 13:23 Pa naravno da će se uklopiti kad je jezik kriminala i korupcije univerzalan.
Došli su da uzmu pare i da beže, neće ostati da "žive" ovde odnosno guraju se po favelama, gaze jedni drugima po glavama, gaje decu u kriminalnom okruženju.
U svojoj zemlji to ne bi radili a ne bi ni smeli jer je kod njih kriminal manji ( a svest je na višem nivou čak i kod krimosa).
Upravo tako! Ako već strance nije briga za našu zemlju i gradove (što je i logično), apsurdno je da lokalni političari, tajkuni i ostali moćnici aktivno upropašćuju zemlju u kojoj su rođeni i zahvaljujući kojoj su stekli sve što imaju. Kao da im nedostaje osnovna nacionalna svest i u njima nema ni mrvice patriotizma. A pre 100 i 200 godina bili smo na nivou na kome su danas npr. Albanci. Bogati ljudi su želeli dobro svom narodu i trošili su ogromne količine ličnog bogatstva da mu pomognu. Od kneza Miloša, pa do raznih kasnijih dobrotvora i zadužbinara.Пунтилак napisao: 11 Okt 2018, 13:23 Uopšte nije bilo potrebno UNIŠTITI srpske gradove i pretvoriti u favele da bi se pojedini ugradili. Moglo je sve da bude urbanistički prihvatljivo i za stanovanje dovoljno kvalitetno - a da i partijski paraziti uzmu "svoj" deo. Ali tako je to kad gradove "urbanizuju" partijski "investitori" sa Prokletija itd.
To je stanje svesti i njihove a i naše ropske. Navikli da trpimo i "vodamo opanke" ako znate na šta mislim.
Osim onih 16 miliona iz DDR-a, koji parlaju ruski kao da im je maternji.ikac2000 napisao: 11 Okt 2018, 21:11 Nemci kazu:
Dojče šprahe švere šprahe
Jer nisu pokusali da uce slovenske jezike....
Tako je ovde u Meku(sa brojevima). meni se u principu sviđa, da ne džežim ispred kase kad je gužvadragvorl napisao: 11 Okt 2018, 23:40Nisam puno upleten u dogadjanja ovde, ali nema puno belaca, i da, zive uglavnom u delovima grada samo belci, i uglavnom se primeti u kojim delovima
. Ukus je slican, sta znam, nije bas kao u Evropi, mada je meni bio isti ukus i u Usa kad sam bio, a jeo sam tamo bas dosta. Inaceje ovde hrana jako ukusna, sve sto se uzme za jelo je uglavnom dobro. I da, usluga je spora do bola, bili smo i u nekom fast foodu, pa cekali smo 20 min sigurno, i onda fazon cekas tamo da te prozovu za tvoje po broju. Katastrofa.
Prošle su prve dve radne nedelje ovde, polako stičem prve utiske. Podeliću svoja zapažanja u par segmenata:blaugrana napisao: 04 Okt 2018, 10:51 Risto, kako je na poslu? Jel se snalazis u ostalim sferama?
Sent from my SM-J500FN
Risto napisao: 13 Okt 2018, 09:10Prošle su prve dve radne nedelje ovde, polako stičem prve utiske. Podeliću svoja zapažanja u par segmenata:blaugrana napisao: 04 Okt 2018, 10:51 Risto, kako je na poslu? Jel se snalazis u ostalim sferama?
Sent from my SM-J500FN
- administracija: iako je sve uređeno pod konac, rekao bi da bar u AT sve moraš da planiraš ranije. Recimo, meni su za uključenje struje u četvrtak dali termin u ponedeljak. Postoji i opcija da glumite "idiota", zovete liniju za hitne intervencije i oni kada izađu moraju da vam uključe struju, taj izlazak se plaća ali ne čekate uključenje (30 evra je trošak). Stanovi se ovde obično preuzimaju bez Ugovora za struju. Što se tiče dokumentacije za RWR kartu, tu je sve išlo brzo i lako.
- posao: Jako sam zadovoljan, na prvu loptu mi se čini da je rad ovde neuporedivo bolje organizovan nego u Srbiji. Recimo, u mom poslu (Controlling), sve je isplanirano, gleda se tvoj lični plan koji se za određene procese pravi čak i na nivou roka do kada (tj. u koliko sati) se u toku dana nešto mora završiti. Što se tiče međuljudskih odnosa, to je na vrlo dobrom nivou, svi su super prema meni i stvarno se već osećam kao deo ekipe. Ono što je posledica ovakvog načina rada jeste da se za svaku dužu konsultaciju/obuku pravi sastanak koji se održi kada kolega ima vremena. Što se tiče HR-a, to je čist sci-fi u odnosu na Srbiiju, nudili su mi da idu samnom po opštini i gde sve treba da sredim papire, da mi daju nekog da me voza i da mi bude podrška kada sam kupovao nameštaj. Povezali su me sa osobom koja je bila zadužena da mi pomogne oko osnovnih stvari u gradu kao i da mi pomogne da prvi dan dođem na posao (putujem vozom 40 kilometara). Sve u svemu, verujem da me Srbija videti neće lako kao radnika, dosta sam bio budala kući (prekovremeni, odnos firme prema tebi i sl.).
- privatni život: Klagenfurt je manji grad (100 hiljada stanovnika) sa zvanično 10-ak % stranaca, rekao bi da je ovo ipak malo provincija i da sigurno ne bi imao isti utisak da sam recimo u Beču. Grad je dovoljno velik sa jako mnogo prodavnica i sl., recimo da po sadržajima za kupovinu/slobodno vreme ne zaostaje za Novim Sadom, tu je manje više sve što vam može zatrebati. Posle 8 uveče se negde svi povlače u kuću, to im je ritual, mada sve više mi to ima smisla jer su ranoranioci i idu rano na posao (ja prvi ustajem u pola 6). Ovde kod mene je malo siromašniji kraj pa su cene po gradu manje od nekih drugih gradova. Ostaje još da se malo posvetim upoznavanju ljudi kako bi stekao i neki krug prijatelja.
Potrudio sam se da napišem osnovne utiske kako bi pomogao nekome ko razmišlja o selidbi ili je u procesu selidbe![]()